Hírek

Ünnepi Könyvhét 2018
Nélküle az épület nem létezhet

Kőnig Elemér statikus tervező lesz a vendég június 12-én, 16 órakor a Központi Könyvtár Olvasótermében. Székesfehérvár épített örökségének, környezetének érdekességeiről tart előadást. Viszonylag ritka szempontból, megközelítésből beszél majd a város épített környezetéről: annak létrehozásának körülményeit ismerteti a statikus tervezési munka során szerzett tapasztalatai alapján.
Kőnig Elemér 1975 óta vett részt fehérvári épületek tervezésében statikus tervezőként. Az építész, a gépész, a villamos tervező mellett az épületeknek egy fontos, de a külső szemlélő számára szinte egyáltalán nem látható részének megalkotásában tevékenykedik. Ez pedig a tartó szerkezet. Önmagában tartó szerkezetet senki nem tervez-épít, az épületen belül sem jelenik meg külön elemként, mégis nélküle az épület nem létezhet. Kőnig Elemér azt szokta mondani, hogy hiába tervez az építész-tervező gyönyörű épületet, hiába működik benne a legjobb épületgépészet, ha az épület összedől, nem ér már semmit. A statikus tervező feladata éppen az olyan szerkezet tervezése, hogy az hosszútávon biztosítsa az épület állékonyságát. Ma már ezért egyre inkább használják a statikus tervező megnevezés helyett a tartó szerkezet tervező megnevezést.
Kőnig Elemér több szakmai elismerés birtokosa. Olyan nívódíjas épületek létrehozásában, felújításában dolgozott, mint a Technika Háza, a Budai úti református templom, a Donát kápolna, a Napsugár lakópark, a pákozdi Katonai Emlékpark. Az előadásában szó lesz többek között a Technika Házáról, a Fehér Palotáról, és a Vörösmarty Mihály Könyvtárról is.További híreink

Házigazda Sipos Mari az Ősfehérvár Alkotóközösség vezetője

2018. június 28.
Család és kultúra
a Múzeumok éjszakáján

Karszalag elővételben is kapható a Központi Könyvtár Felnőtt kölcsönző részlegében
Lakatos György, a neves  fagottművész az Olvasóteremben ismeretterjesztő előadást tart, Fából faragott: mese a hangokról -- fás zenék, nem fásultan címmel.

2018. június 29.
Vakáció és leltár a könyvtárban
Érdemes több könyvet kölcsönözni a szünet előtt

Elkészült a Vörösmarty Mihály Könyvtár nyári nyitvatartási rendje.
Olvasson vagy kölcsönözzön e-bookot az EBSCO eBook Public Library Collection adatbázisból.
A szolgáltatás könyvtárunkban és távolról (pld. otthonról) is elérhető.

2018. június

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló