Új könyvek - 2018. februárKácsor Zsolt: A harminckét bolond
Elvarázsolt regény egy mániás depressziós festőművészről, akiben a saját bolond nagyapja azért született újjá, hogy jóvátehesse a család bűneit.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógusMárton László: Hamis tanú
Márton László új regénye az 1882-es tiszaeszlári vérvádról és az akkori Magyarországról szóló groteszk mese, melyben a szerző a tőle megszokott szatirikus humorral és összefüggések sűrű hálójával mutatja meg, mi történik, ha egy ország a józan ész helyett a babonát, a megújulás helyett a maradiságot választja.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógusHenri Boulad: A halálban ugyanis megszületünk
Az élet előrenéz, nem hátrál sosem, szüntelenül valami újat hoz elénk. Átmeneti kevesebb révén valami többet, valami jobbat szül. Feltartóztathatatlan erejű hullámhoz hasonló: mindig előre-, mindig felfelé visz bennünket. A hit csak megerősíti, amit a természet fennen hirdet. Abban a világban, amely mintha elveszítette volna az élet örömét, a hit visszaadja a derűlátást, a reménységet. Ezzel a megújult látásmóddal a halált megfoszthatjuk a hozzátapadt mítoszoktól, leránthatjuk álarcát, mi magunk pedig megszabadulhatunk a hozzá kapcsolódó félelemtől és szorongástól.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógusRozsnyai József · Szakács Béla Zsolt: A magyar építészet rövid története
Milyen építészeti emlékeket találtak a magyarok a Kárpát-medencében? És milyen építészeti emlékeket őrzünk ma a romantika, gótika, reneszánsz valamint az oszmán hódoltság időszakából? Melyek a legszebb barokk és klasszicista épületeink? Mikor kezdődött a vasbetonszerkezetes építészet hazánkban? Art deco és modern architektúra a két világháború között? Szeretjük a szocreál emlékeinket?
Kötetünkben a legszebb és legérdekesebb példákon keresztül mutatjuk be a magyar építészetet a honfoglalástól az organikus és kortárs irányzatokig.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógusBarbara Knab: Sikeresen az iskolában - 30 tipp szülőknek

Minden szülő támogatni szeretné a gyermekét, ez természetes. De mi segít ebben? És mi nem? Harminc témát röviden tárgyalva Barbara Knab
felvilágosítást nyújt azokkal a naponta felmerülő kérdésekkel kapcsolatban, amelyek gyermekeik iskolai sikerei érdekében mindig a szülők
szeme előtt lebegnek: szükséges, hogy a tanulás egyben szórakoztató is legyen? Milyen szerepet játszik az osztályterem légköre, a zaj, a fény?
Mikor kell lefeküdnie a gyermekeknek? Pótolható-e az alvás? Mit jelent a stressz? Lehet-e egyszerre tanulni és zenét hallgatni? Mi segít az összpontosításban?
A jó nevű pszichológusnő egyértelmű irányt mutat a szülőknek abban, hogy mit javasoljanak és mit engedjenek meg a gyermekeiknek -- és abban,
amit inkább ne.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógusGyöngy Kinga, Hegedűsné Tóth Zsuzsanna, Tóbiné Bércesi Mária: Alkotásra hangoló - Kreatív játékok kicsiknek
A művészetek a játék részeként észrevétlenül válnak a gyermekek kifejezőeszközévé. Az a gyermek, aki egy-kétéves korában még csak maszatol, óvodás korára már gyönyörűen fest és énekel. A dalok, mondókák és a vizuális művészetek révén a gyermek többféleképp tudja érzéseit közvetíteni, élményeit feldolgozni. Kötetünkbe olyan játékokat gyűjtöttünk, melyekben akár már egy jól fejlett másfél éves kisgyermek is részt tud venni. Azt is bemutatja a könyv, hogy a nagyobbak milyen játéklehetőséget találnak ugyanazokban a helyzetekben. Mindemelett a könyvben bemutatott játékok különféle képességeket fejlesztenek a gyermekeknél, az észlelést, a kézügyességet, az önbizalmat, a testképét, a térbeli orientációt, a gondolkodást.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógus Schmidt Egon: A talicskától a Kossuth-díjig
 A Kossuth-díjas ornitológus-író visszaemlékezése az elmúlt nyolc évtized szubjektív hangvételű krónikája. A kitelepítést is megélt szerző személyes sorsán keresztül a közelmúlt magyar történelmébe kapunk bepillantást. Ellátogatunk a közel hatvan évvel ezelőtti Budapesti Állatkertbe, az egykor nagy hírű Madártani Intézetbe, a népszerű Állatvilág folyóirat szerkesztőségébe, elkísérjük a szerzőt az író-olvasó találkozókra, és együtt járjuk vele hazánk varázslatos természeti tájait. Eközben kirajzolódik előttünk egy csodálatos ember portréja, aki küzdelmes életútja során gyári munkásból lett korunk egyik legismertebb és legolvasottabb természetírója.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógusPintér-Nagy Katalin: A hunok és az avarok fegyverzete, harcmodora az írott források alapján
 A szerző célja a hun és az avar hadsereg fegyverzetére és harcmodorára vonatkozó írott források elemzése: egyrészt a vizsgált népek fegyverterminusainak összegyűjtése, értelmezése (esetenként régészeti anyaggal való összevetése), másrészt a harcmodoruk leírásának áttekintése különösen az olyan területekre összpontosít (például nehézfegyverzetű lovasság, gyalogság, ostromtechnika), amely egységeket eddig kevésbé hangsúlyozták a nomád népek esetében. A könyv az írott források általános ismertetésén kívül két nagy fejezetből áll, amelyekben a hunok és az avarok fegyverzetével és harcmodorával foglalkozik.
(forrás: moly.hu)

VMK katalógus

Kvízek

Kívánságkosár

Könyvajánló

Helyismeret


Filmes-téka

Helyi értékek, értékőrzők

forrás: Fehérvár Médiacentrum
További videók

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram