Hírek, események

Olvass és írj Anne Frankkal!

Olvass és írj Anne Frankkal!
Kiállítás a világhírű kamaszról – nem csak kamaszoknak

A kiállítást megnyitotta Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

A kamaszkor az egyik legnehezebb életszakasz, komoly testi-lelki átalakulással. Tele van az ember szorongással, bizonytalansággal, de persze nagy tervekkel, kreatív öltetekkel is, amelyeket a mai kamaszok is olykor csak egy naplónak vallanak meg. Talán nem kézzel írják azt a naplót, hanem a számítógépbe vagy a telefonjukra, de a lényeg ma is ugyanaz…
Olvass és írj Anne Frankkal! – a Vörösmarty Mihály Könyvtár Zenei és számítógépes részlegében  június 5-től látható az kiállítás, amely időutazásra invitálja a  kamaszokat (is), méghozzá úgy, hogy bemutatja a világhírűvé vált, életvidám és tehetséges  lányt, akinek tizenévesen legfőbb szenvedélye az írás volt. A június 30-ig ingyenesen látható interaktív tárlatot az előzetesen bejelentkező csoportok tárlatvezetéssel is látogathatják.
Anne Frank a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg nővérével együtt, nem sokkal 16. születésnapja előtt. Tífuszban. Tragikus halála előtt Anne Frank 25 hónapig bujkált családjával és másokkal a nácik által megszállt Amszterdam  belvárosában, egy lakásban. Világhírűvé vált naplóját tizenhárom éves korától írta 1944. augusztus 1-ig. Édesanyja Auschwitzban vesztette életét, édesapja megmenekült. Lánya naplóját egyik korábbi bújtatójától kapta meg Otto Frank, és miután elolvasta Anne személyes vallomását, mások rábeszélésére 1947-ben kiadta. Így vált a napló ismertté. És jelképpé. Egy szörnyű történelmi korszak és az élni akarás jelképévé. A hité ésS persze a tehetségé. Mert Anne Frank kifejezetten érett stílusban, erős kritikai hajlamról tanúbizonyságot téve fogalmazott. Anne Frank naplója számos kiadást élt meg világszerte, így Magyarországon is. Tanulságos és – írója sorsát ismerve – megrendítő olvasmány, kifejezetten ajánlott fiataloknak, de a szülők generációjának is.
Az amszterdami Anne Frank Ház ma az egyik leglátogatottabb kiállítóhely. Annak, aki a városba készül, érdemes már jóval a látogatás előtt interneten jegyet foglalni, hogy láthassa azt a helyet, ahol Anne Frank a II. világháború idején rejtőzött, és ahol megírta legendás naplóját. Már csak ezért is érdemes megnézni az Anne Frank Ház Alapítvány Székesfehérvárra érkező vándortárlatát, amely minden korosztály számára érdekes, de mindenekelőtt a 9-15 éveseket igyekszik megszólítani.  Elvégre Anne Frank is tipikus kamasz, a korosztályára jellemző gondokkal, vágyakkal. Az ő példáján keresztül segít a kiállítás közelebb vinni a mai diákokat az olvasás és írás szeretetéhez. A közönség megismerkedhet Anne nyitott, érdeklődő és mélyen gondolkodó személyiségével, családja történetével, a II. világháború tragikus eseményeivel. Az élénk színvilágú, tematikusan felépülő tárlat bemutatja Anne kedvteléseit, szeretett könyveit, naplójegyzeteit és novelláit is. A Frank család sorsa és a történelem eseményei egyaránt nyomon követhetők a diákok számára. Ugyanakkor a kiállítás a tanulók saját olvasmányélményeit is előhívja, beszélgetésre inspirálja őket. A kiállításhoz készült munkafüzetek feladatai a diákok kreativitására és fantáziájára épülnek, a tanulók a foglalkozás végén egy mágneses falon elhelyezhetik a látottak kapcsán megfogalmazódó gondolataikat, üzeneteiket, verseiket.
Nem könnyű ma a történelemnek ezt a mélyen tragikus időszakát átélhetővé tenni a diákok számára, nem könnyű érzékletesen bemutatni az antiszemitizmus, a rasszizmus, a kirekesztés veszélyeit. Anne Frank története azonban fontos kiindulópont lehet. Érdemes lesz ellátogatni a tanév végén a könyvtárba egy rendhagyó irodalomórára, ami igazi élményt jelenthet a diákoknak. Talán sokakat arra inspirálhat, hogy a nyáron elolvassák a tragikus sorsú Anne Frank naplóját, ami egyébként a könyvtár nyári Olvasásmánia pályázatának egyik választható kötete is lesz!További híreink

Táncbemutató, előadások, ételkóstoló

2018. október 5.


Programok hamarosan
A Helyismeret fotógyűjteményének bemutatása

2018. szeptember 24.


Emlékezzünk könyvtáros kollégánkra!
A kiállítást az Ösfehérvár Alkotóközösség vezetője
Sipos Mari nyitja meg

2018. szeptember 13.

Várjuk javaslataikat szeptemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló