Hírek, események

A barokk Székesfehérvár egy építész szemével

Fehérvár barokk büszkeségei

gg, szz

A neve Székesfehérváron fogalom: hiszen rengeteget tett az épített örökségünk védelméért. Csutiné Schleer Erzsébet  szeptember 24-én 18 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában tart előadást A barokk Székesfehérvár egy építész szemével címmel.

Az előadó a székesfehérvári  Városvédő és Szépítő Egyesület egyik alapítója, lelke, motorja, aki arról híres, hogy évtizedek óta időről-időre felhívja a döntéshozók figyelmét,  ha úgy érzi,  egyik-másik értékünkkel nem sáfárkodnak megfelelően, és szót emel egy-egy fontos, érdekes épület megmentéséért. Épp azért Csutiné Schleer Erzsébetről azt hihetné a kívülálló, hogy tősgyökeres fehérvári. Csakhogy ez tévedés: valójában Budapesten nőtt fel. Ám azt meséli: az, hogy az egyetem után férjével együtt Székesfehérváron telepedett le, és a városban  kezdett el építészként dolgozni, alakította, formálta  a szemléletét is. Szerencsésnek tartja magát, hogy  sok-sok évig egy népes közösség, a Fejér Megyei Tervező Iroda  munkatársa volt, hiszen  vallja: rengeteg tapasztalattal, tudással gazdagítja az embert, ha  idősebb szakemberek,  tudós tervezők segítik fejlődését. Másrészt  a történelmi környezet is hatott rá: állítja,  éppen a fehérvári épített örökség döbbentette rá arra, hogy többet kellene foglalkoznia a műemlékvédelemmel. A neves építésznek az  Európa Nostra-díjas Rác utca kialakításában is komoly szerepe volt:  annak idején  a terület  felmérésétől a kivitelezési tervek megalkotásáig jelen volt, a legtöbb ház felújítása, kialakítása a nevéhez fűződik, de persze, mások is bekapcsolódtak a munkába. A Podmaniczky-díjjal kitüntetett városvédő ma is jócskán talál feladatot. Sok egyéb mellett számon tartja  Fehérvár  ipartörténeti emlékeit is, és szót emel azokért,  amelyeket  érdemes volna hasznosítani.

Ez a barokk éve Székesfehérváron – ehhez kapcsolódik Csutiné Schleer Erzsébet építész előadása a Széna téri Tagkönyvtárban. A bevezetőben  bemutatja azt a fejlődési folyamatot, amelynek eredményeképpen a barokk kialakult. Az előzmények megvilágítása után pedig sorra veszi  a legjellegzetesebb épületeket, amelyek a régi Fehérvár sziluettjét alkották.  Természetesen – hangsúlyozta az építész, amikor a tervezett előadásáról kérdeztük - ez a sziluett mára   kissé átalakult, hiszen ezt főleg a templomtornyok alkották, amelyeket egykor mindenhonnan látni lehetett a városban. Ám az utóbbi fél évszázadban ez a sziluett átalakult, mert megépültek a magas toronyházak is.  

Szó lesz majd  a legszebb, emblematikus fehérvári barokk épületekről is – az építész úgy gondolja, ennek kapcsán  a történelmi folyamatokról is érdemes beszélni. Fontos tudni ugyanis, hogy a törökök kivonulása után az elnéptelenedett országrészekben először a  szerzetesek telepedtek le, akik sok mindent  -- egészségügyi szolgálatot, tanítást – vállaltak és több szempontból segítették az élet újraszervezését a településeken. A legszebb barokk épületek épp ezért Fehérváron a templomok, és persze, az egykori rendházak: ezek a legmarkánsabb képviselői a korai barokknak. Az idő múlásával, a fejlődés folyamán kialakult a késő barokkhoz tartozó copf stílus, majd az empire és a rokokó. Akkor  keletkezett a püspöki palota, majd a Zichy palota, ami a mai városháza része lett, aztán megépült a régi megyeháza,  és így tovább. Az előadáson  szó lesz a legfontosabb  épületekről a belvárosban és  azon kívül is.

Fehérvár nagymúltú város, amely  ezeréves történelmi folyamatot tükröz:  így aztán a szépséges barokk épületek mellett persze,  a következő korok lenyomatai is  felfedezhetőek a megyeszékhelyen.  Elvégre minden kor tovább alakította a városképet, és  hozzátette a maga divatját. Mindez teljesen természetes dolog egy folyamatosan fejlődő városban. Ugyanakkor arról is   érdemes ennek kapcsán beszélni, hogy miként lehet együtt élni a régi korok építészeti emlékeivel. Csutiné Schleer Erzsébet szerint az a  legfontosabb, hogy az újabb korok építészete ne legyen az előző időszak építészetéhez képest hivalkodó.  Fontos, hogy a tervezők tiszteljék az elődök munkáját, illő alázattal törekedjenek arra, hogy a különféle  stílusok együtt legyenek szépek és közösen keltsenek harmonikus látványt.  Sőt, egy-egy modern gesztus olykor még ki is emelheti a régi korok építészetének jellegzetességeit. Azt mondja, a stílusok harmonikus együttélésére  Székesfehérváron is láthatunk több kitűnő  megoldást. Hogy melyek ezek? Erre is kitér majd az ismert városvédő és építész az előadásában.  További híreink

Kézműves foglalkozás

2019. március 2.
Az önfejlesztés útján coaching módszerekkel.
Gaál Zita és Mezei László minősített coachok és térnerek vezetésével.

2019. február 18.
Csóka Judit meseterapeuta vezetésével a spanyol népmesék világába utazunk

2019. február 11.
Dura Elemér magfaragásaiból

Megtekinthető:
2019. február 12. március 9. között

Várjuk javaslataikat februári kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló