Hírek, események

A Fiori Musicali együttes adventi koncertje

Karácsonyi hangulat, furulyaszóval

A Fiori Musicali koncerje

gg

Zenetanárokból és zenetanárnak készülő egyetemistákból áll a nagyszerű székesfehérvári furulyaegyüttes, a Fiori Musicali, amelynek tagjai a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában adnak adventi koncertet december 9-én, 17 órakor. A kamaraegyüttes a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI növendékeiből és tanáraiból alakult meg, még 2008-ban:

– A kezdetek kezdetén az én növendékeimből jött létre az együttes, amikor egy versenyen indultunk – mesélte a zenekar alapítója, Lits Zsuzsanna, a Hermann zeneiskola tanára. -- Aztán annyira megszerették ezt a zenei kalandozást, hogy együtt maradtak, és az iskolai keretek között működtünk tovább. A tagok – ahogy ez egy zeneiskolában megszokott --, többször cserélődtek, hiszen akik végeztek, elköltöztek, és új növendékek csatlakoztak az együtteshez.

Ám miután a diákok közül is többen a furulyatanári pályát választották, 2018-ban elhatározták, hogy nem veszítik egymást szem elől, és folytatják a közös munkát, már profi kamaraegyüttesként.

Az együttes tagjai játszanak barokk, reneszánsz és kortárs darabokat egyaránt, az elmúlt években sok helyen adtak koncertet: egyebek között Linzben, az Európai Ifjúsági Zenei Fesztiválon, a veszprémi Gizella-napokon, a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban, a budapesti Nádor-teremben, és reneszánsz táncházban. Muzsikáltak Székesfehérváron a Táncházban, többször szerepeltek a KultúrKorzón, a Pünkösdi Virágálmon, az Emlékhelyek Napján, közreműködtek a székesfehérvári Reneszánsz Napokon, tavaly pedig felléptek a Királyi Napok megnyitóján. A kamaraegyüttes tagjai: Lits Zsuzsanna, Novák Szironka, Szörfi Menta, Végvári Dorottya, Erdei Máté.

A furulyát nagyon sok kisgyerek választja hangszeréül, amikor zenét kezd tanulni, ám arra, hogy mire képes ez a hangszer, ha igazi profik szólaltatják meg, a laikus zenebarát is akkor döbben rá, amikor meghallja a Fiora Musicali együttes produkcióját.

– Tanárként az a tapasztalatom, hogy a gyerekek azért választják a furulyát, mert első körben egyszerűen megszólaltatható, gyorsan sikerélményhez jutnak a diákok. Csakhogy a növendékek elég hamar rájönnek arra, hogy igazán igényesen nem is olyan könnyű ezen a hangszeren játszani – ez jelenti tehát számukra a kihívást, ezért folytatják sokan szívesen. Másrészt a kamarazenélés is nagyon sok örömet ad, ez is vonzóvá teszi a hangszert: a növendékek megtapasztalják, hogy ha közösen szerepelünk, nem izgulunk annyira, mégis együtt képesek vagyunk létrehozni valamit. Ezért aztán már ők kérik a következő feladatot. Szerencsére rengeteg az irodalom a furulyához – szólófurulyához és kamarazenéléshez egyaránt –, így aztán hihetetlen sokféle darabot lehet előadni… – mondta Lits Zsuzsanna, akit arról is kérdeztünk, az adventi koncertre vajon mivel készülnek:

– A barokk darabok közül kifejezetten olyanokat választottunk, amelyekről a közönségünk azt szokta mondani, hogy „karácsonyos hangulatú”, illetve kifejezetten karácsonyi dallamok is elhangzanak: szerepel az esten középkori muzsika, de az angolszász kultúrkörből ismert, mai ünnepi dalokat is előadunk a Széna téri Tagkönyvtárban.
 

További híreink

Kiállítás faragott népi játékokból, használati tárgyakból

június 23. - augusztus 7.

A kommunizmus áldozatainak emlékére címmel nyílik kiállítás Sinka Jenő tablóiból Széna téri Tagkönyvtárunkban.

2020. február 18-tól

Kézműves foglalkozás gyerekeknek a Széna téri Tagkönyvtárunkban

2020. február 29.
BETEGSÉG MIATT ELMARAD!

Kézműves foglalkozás felnőtteknek a Széna téri Tagkönyvtárunkban

2020. február 20.

Csóka Judit meseterapeuta vezetésével a grúz mesék világába utazunk.

2020. február 17.

Kvízek

Várjuk javaslataikat júniusi kosarunkba


Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Újra nyitva a Vörösmarty Könyvtár

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvtárteraszok nyíltak

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvet házhoz

forrás: Fehérvár Médiacentrum

További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje