Hírek, események

Abigél titkai
Piros Ildikó titkokról mesél
Nagyon tiszteli a népszerű írót

gg, szz

Piros Ildikó színművész Szabó Magda születésének századik évfordulójára műsort állított össze Abigél titkai  -- Töredékek Szabó Magda írónő csodálatos életművéből címmel.  Az  előadóesttel  azóta országszerte nagy sikerrel vendégszerepelt, hiszen Szabó Magda művei ma is töretlenül népszerűek. Január 12-én 16 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében idézi fel az író alakját, gondolatait.   Az összeállításban részleteket hallunk Szabó Magda több művéből, de az írónő életének fő mozzanatait is feleleveníti a színésznő, aki igen közeli kapcsolatba került Szabó Magdával: nagyon  tiszteli és  szellemi szülőanyjának  tekinti őt.
Az előadóest címe is sokat elárul a színész és az író viszonyáról. Szabó Magda Abigél című regényéből 1977-ben készült tévésorozat, a legendás Zsurzs Éva rendezésében. A forgatókönyvet is Szabó Magda írta a regényéből. A sorozat ismétlése azóta is mindig tömegeket ültet a képernyő elé, hiszen a regény főszerepeit kivételes művészek formálták meg… Sok neves színész nincs is már közöttünk, de nem csak miattuk vált annyira nagyszerűvé ez a film. Jó viszontlátni azokat a fiatal vagy éppen pályájukat kezdő színészeket is, akik ma is itt vannak, játszanak  filmen, színpadon egyaránt, sőt, az elmúlt évtizedekben a  szemünk előtt értek be, váltak jelentős,  nagy művészekké. No persze, ha az Abigél történetére gondolunk, és sorra vesszük a tévéfilm szereposztását, azonnal eszünkbe jut a gyönyörű, szőke Piros Ildikó, aki egy kulcsfigurát alakított. A látszólag szigorú, de szeretetteljes, finom, kedves Zsuzsanna testvért formálta meg, aki – a regény szerint – igyekezett minden bajtól megvédeni a zord matula falai között elzártan, de biztonságban cseperedő növendékeket. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő az elmúlt negyven évben alig változott. Neve összeforrt a Madách Színházzal:  a magyar és a világirodalom legnagyobb szerepeit, hősnőit játszhatta el, több mint hetven főszerepet alakított színpadon, emellett pedig több mint száz filmes, tévés alkotásban közreműködött.
A színművész ma már ritkábban vállal színpadi szerepet, de mert vallja: az ember addig él, amíg őrzi az emlékezet, a 100. évfordulóra ezzel az esttel akart emlékezni az írónőre. Beszél kettejük személyes kapcsolatáról is – hiszen szívének kedves dedikációkat őriz Szabó Magdától—és  természetesen szó lesz az Abigélről, a nagyszerű regényről, és a belőle készült, négyrészes  tévéfilmről.


További híreink

A MKE 51. Vándorgyűlése alatt
a Vörösmarty Mihály Könyvtár minden részlege
2019. július 3-4-én zárva tart.

A tagkönyvtárak augusztus 25-ig szombatonként zárva tartanak.
Szabados Ágnes "Nincs időm olvasni” kihívásához kapcsolódó olvasókörünk következő találkozójának közös olvasmánya
Kosztolányi Dezső: Édes Anna.

2019. június 27. 16.30

Gratulálunk a nyerteseknek, mindenkinek köszönjük a játékot.

A MKE 51. Vándorgyűlése alatt
a Vörösmarty Mihály Könyvtár minden részlege
2019. július 3-4-én zárva tart.

Meghívottak
Szőcs Sarolta a másolat készítője és Sebestyén István a Magyar Rekord Egyesület elnöke

2019. június 13.

Várjuk javaslataikat júniusi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló