Hírek, események

Abigél titkai
Piros Ildikó titkokról mesél
Nagyon tiszteli a népszerű írót

gg, szz

Piros Ildikó színművész Szabó Magda születésének századik évfordulójára műsort állított össze Abigél titkai  -- Töredékek Szabó Magda írónő csodálatos életművéből címmel.  Az  előadóesttel  azóta országszerte nagy sikerrel vendégszerepelt, hiszen Szabó Magda művei ma is töretlenül népszerűek. Január 12-én 16 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében idézi fel az író alakját, gondolatait.   Az összeállításban részleteket hallunk Szabó Magda több művéből, de az írónő életének fő mozzanatait is feleleveníti a színésznő, aki igen közeli kapcsolatba került Szabó Magdával: nagyon  tiszteli és  szellemi szülőanyjának  tekinti őt.
Az előadóest címe is sokat elárul a színész és az író viszonyáról. Szabó Magda Abigél című regényéből 1977-ben készült tévésorozat, a legendás Zsurzs Éva rendezésében. A forgatókönyvet is Szabó Magda írta a regényéből. A sorozat ismétlése azóta is mindig tömegeket ültet a képernyő elé, hiszen a regény főszerepeit kivételes művészek formálták meg… Sok neves színész nincs is már közöttünk, de nem csak miattuk vált annyira nagyszerűvé ez a film. Jó viszontlátni azokat a fiatal vagy éppen pályájukat kezdő színészeket is, akik ma is itt vannak, játszanak  filmen, színpadon egyaránt, sőt, az elmúlt évtizedekben a  szemünk előtt értek be, váltak jelentős,  nagy művészekké. No persze, ha az Abigél történetére gondolunk, és sorra vesszük a tévéfilm szereposztását, azonnal eszünkbe jut a gyönyörű, szőke Piros Ildikó, aki egy kulcsfigurát alakított. A látszólag szigorú, de szeretetteljes, finom, kedves Zsuzsanna testvért formálta meg, aki – a regény szerint – igyekezett minden bajtól megvédeni a zord matula falai között elzártan, de biztonságban cseperedő növendékeket. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő az elmúlt negyven évben alig változott. Neve összeforrt a Madách Színházzal:  a magyar és a világirodalom legnagyobb szerepeit, hősnőit játszhatta el, több mint hetven főszerepet alakított színpadon, emellett pedig több mint száz filmes, tévés alkotásban közreműködött.
A színművész ma már ritkábban vállal színpadi szerepet, de mert vallja: az ember addig él, amíg őrzi az emlékezet, a 100. évfordulóra ezzel az esttel akart emlékezni az írónőre. Beszél kettejük személyes kapcsolatáról is – hiszen szívének kedves dedikációkat őriz Szabó Magdától—és  természetesen szó lesz az Abigélről, a nagyszerű regényről, és a belőle készült, négyrészes  tévéfilmről.


További híreink

Minősített könyvtár szakmai nap

2019. március 25.A Rákóczi emlékév alkalmából könyvtárunk háromfordulós online vetélkedőt hirdet.
Zenei könyvtárosok országos konferenciája az NKA támogatásával.


2019. április 1.

Várjuk javaslataikat februári kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvajánló