Hírek, események

Dobd ki a szemetest!

Háztartás, hulladék nélkül
Hasznos tippek a szerzőtől

 

Dobd ki a szemetest! címmel jelent meg Tóth  Andi könyve, amely hangsúlyozottan a magyarországi viszonyokra íródott.  A szerző saját tapasztalatain alapuló, hiteles zéró hulladék gyakorlati kézikönyve lépésről lépésre ad tanácsot az olvasónak a hulladékminimalizáláshoz.  Tóth Andi a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában tart interaktív előadást tapasztalatairól, június 5-én, szerdán, 18 órakor.  Egyebek között arról beszél, miként érte el egy magyar kisvárosban, hogy a háztartási hulladékuk körülbelül a 90 százalékkal csökkent.

Tóth Andi háromgyerekes anyukaként egy szerető férjjel az oldalán Gödöllőn él, kertes házban, ahol a családnak   van egy kutyája, egy cicája és egy nyuszija is – olvashatjuk a blogjában, amelyből az is kiderül, hogy a  környezettudatos életmód az  egész család életének szerves részévé vált az elmúlt években. Közösen figyelnek hulladéktermelésükre, keresik a környezettudatos, minél kevesebb hulladékkal járó megoldásokat. Andi természetesen ennek jegyében vezeti a háztartást és tartja rendben a kertet, a hobbiállatokat. Tapasztalatait először az internet különféle fórumain – de főként a blogjában – adta közre: ennek alapján született meg később a könyve. A Dobd ki a szemetest! című kötetben a saját módszereit próbálja átadni, méghozzá oly módon, hogy a teendők jól követhető rendszerbe vannak foglalva: a  legegyszerűbbektől az egyre bonyolultabbak felé lehet haladni a segítségével. Így el lehet jutni arra a szintre is, hogy a háztartások szinte semmilyen hulladékot nem termelnek.  Megtudhatjuk, hogyan váltsunk, miként kezdjünk hozzá a hulladékmentes, környezettudatosabb életformához, mik az első lépések, hogyan készítsünk egyszerű kozmetikumokat és tisztítószereket, lehet-e wc-papír nélkül élni, és az is kiderül: mi az értelme a naplózásnak.  A szerző egyebek közt ezt írta a könyvéről: „A tippeken túl minden egyes fejezetnél olvasható egy-egy érdekesség, ami lehet az adott témának egy történelmi érdekessége, vagy statisztikai felmérések, kutatások eredménye, illetve saját életemből vett baki. Minden fejezet végén szerepel továbbá egy Megtakarítás című rész, ami az adott gyakorlati tipp alkalmazásából származó megtakarításomat mutatja, forintosítva, a saját háztartásomban. Azt  gondolom, hogy ezek a konkrét ötletek bármelyik háztartásban megállhatják a helyüket.” 

Érdekesség, hogy a szép fotókkal illusztrált  könyv készítői arra törekedtek, hogy  maga a kiadvány is környezetbarát módon, minimális hulladékkal készüljön el.  A lapok újrahasznosított papírból készültek el, aminek a beszerzése se volt egyszerű feladat. A nyomdák ugyanis konkrétan hatalmas „újrapapír” hiányban szenvednek.

További híreink

Tóth Andrea interaktív előadása

2019. június 5. 18.00

Akinek a madarak is Chopint énekelnek - Érdi Tamás története
É. Szabó Márta könyvbemutatója és Érdi Tamás virtuális koncertje

2019. június 1. 17.00

Dudás Zoltán okleveles masszázsterapeuta, a Mobilitás Egészség Klub ügyvezetője előadása

2019. május 17.
Berke Bianka Dóra párkapcsolati és szexuál tanácsadó, léleklátó előadása

2019. május 24.
Beszélgetés-sorozat Pap Csilla life coach, motivációs tréner, személyes fejlesztő, párkapcsolati mediátor vezetésével

2019. május 8.

Várjuk javaslataikat júniusi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló