Hírek, események

Fából, fémből és fonalból

Fából, fémből és fonalból

 

gg, szz

Valahányszor a fehérvári kézművesek bemutatót tartanak, Rózsavölgyi Ágnes kárpitszövő mindig ott van, hiszen mindazt, amit tud, nagyon szívesen osztja meg másokkal, emellett rendszeresen kiállítja munkáit a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában. Világéletében ügyes kezű volt: a kötés, a horgolás, a varrás, a subázás számára sosem jelentett gondot, de a könyvek útmutatásai alapján is igyekezett új technikákat megismerni, megtanulni: így aztán hol a foltvarrásban, hol a makramézásban, vagy éppen a dekupázsolásban (szalvétatechnikában) hol meg az ékszerszerelésben mélyedt el. Két lány édesanyjaként fontos is volt az ügyessége, a kreativitása, hiszen mindig boldoggá tette, ha egyénivé tudta tenni a gyerekek öltözködését, vagy ha maga oldotta meg a lakás dekorálását. Sőt, Ágnes azt mesélte, a lányok születése után a kedvükért tanulta meg a bábkészítést, majd a batikolást is. Miután pedig a lányai bekerültek az egyetemre, illetve a főiskolára, Rózsavölgyi Ágnes újabb lehetőségeket keresett, hogy elismert szakemberektől tanulhasson kézműves technikákat. Azt meséli, kifejezetten szerencsésnek érzi magát, hogy kiváló mesterei voltak, olyanok, akik fontosnak tartották azt is, hogy tanítványaiknak sikerélményben is részük lehessen. A kerámiázást Franta Dezsőtől és Szarka Tamástól, a tűzzománc készítését Szűcsné Novák Máriától, a csuhézást Ormándi Mártától, a nemezelést Vidák Istvántól és lányától, Vidák Annától tanulta, a gyékénytárgyak készítését pedig Komendó Gabriellától.
A felsorolásból is látható, hogy minden érdekli, de a legfontosabb fordulatot az jelentette számára, amikor 1998-ban hozzájutott egy szövőkerethez. A Fejér Megyei Művelődési Központban indult szakkörben Bakay Erzsébet textilművész ismertette meg a kárpitszövéssel, amit gobelinszövésnek, illetve  franciaszövésnek is neveznek. Rózsavölgyi Ágnes olyan nagy lelkesedéssel és szorgalommal sajátította el a technikát, hogy munkáit nem sokkal később az Iparművészeti Lektorátus zsűrije elé vihette és azóta is rendszeresen zsűrizteti a műveit, mert fontos számára a szakmai visszajelzés. Szövőtáborokba is jár: a festékes, a kilim és a torontáli szőnyegmintákat Gulyás Antalné és Sereg Mátyásné segítségével tanulta. A Fehérvári Kézművesek Társaságához 2000-ben csatlakozott, és ma már tanítja is a kárpitszövés technikáját.
A Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában Rózsavölgyi Ágnes korábban már sikert aratott különféle, ötletes lakásdekorációival. Új, szeptember 10-én 17 órakor megnyíló tárlatán fából, fémből, fonalból készült ékszereket és ékszertartókat mutat be.További híreink

Kiállítás F. Dőry Magdolna gyűjteményéből


Megtekinthető:
2019. április 2-27. között
Szatzkerné Piroska kerámia kiállítása


Megtekinthető:
2019. március 30-ig


Képeslap kiállítás Sárosi István gyűjteményéből

Megtekinthető:
2019. február 5-28. között

Kiállítás Stockinger József gyűjteményéből

Megtekinthető
2019. január 31-ig

Gipszkristályok Magyarországon

Megtekinthető:
2018. november 20 - december 21.

Várjuk javaslataikat februári kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvajánló