Hírek, események

Fonalmadarak
Vörösbegy és tukán, fonalból
Madarak kárpiton és élőben

gg, szz

A Székesfehérvári Kárpitszövő Szakkör nem először állítja ki munkáit a Budai úti Tagkönyvtárban.  A kör tagjai most elhatározták, hogy mindannyian egy-egy színes madárról készítenek képet, a hagyományos francia gobelintechnikával. A Fonalmadarak című tárlat december 7-én, 18 órakor nyílik meg a Fehér Vár Waldorf iskolások és a Vadmadárkórház közreműködésével.
A kárpitszövő szakkörnek ma hét tagja van. Négyen Remsey Flóra kárpitművészt tekintik első számú mesterüknek -- 2010-ben az ő gödöllői műhelyébe kezdtek járni, és két éven át, októbertől májusig hetente az ő irányításával képezték magukat. A fehérvári kárpitszövő kör már akkor is működött, de 2012-ben újjáalakult, és tagjai a megszerzett ismereteket kamatoztatva manapság is nagy odaadással dolgoznak: új meg új kárpitokat készítenek – tudtuk meg a kör vezetőjétől, Makó Margittól.  A kárpitszövés igazi szenvedély, ami egyfelől koncentrációt igényel, de óriási kikapcsolódást, örömet  is jelent: az asszonyok azt mesélik,  sokszor úgy belefeledkeznek a munkába, hogy rájuk kell szólni, most már hagyják abba, aludni is kell valamicskét, holnap is lesz nap…
Azt is Makó Margittól tudjuk, hogy nagyon megörültek, amikor rábukkantak egy madarakról készült képsorozatra. A színes tollú, szebbnél szebb szárnyasokat ábrázoló képeket a megfelelő méretre felnagyították, kontúrrajzokat csináltak, amiket odavarrtak a kézimunka alá. A kontúrrajzok segítenek a szövésnél: ennél a technikánál a formát töltik ki – nem sorról sorra haladnak --, így megesik, hogy a madár egyik fele már elkészült, a másik még hiányzik a képről. Makó Margit arról is beszélt, hogy ők a legszívesebben vékonyabb, színes gyapjúfonalat használnak, és ezzel a vékony fonállal sűrű felvetésre szőnek. Sőt, olykor a fonalakat is keverik, hogy elkerüljék az éles kontúrokat, természetesebb legyen a hatás – például amikor a szép madár tollazatát  szeretnék a szövéssel megjeleníteni. Ha pedig nem elégedettek az eredménnyel, visszabontják a munkát – nincs is olyan kárpitszövő, aki ne törekedne a tökéletességre! Így aztán aprólékos műgonddal kialakított, finom képek kerülnek ki a kezük alól. A tárlaton sokféle maradat láthatunk a 25X25 centiméteres, szintén szövéssel keretezett képeken: a vörösbegytől a sárgarigón át, egészen a narancsos csőrű tukánig.
A Budai úti Tagkönyvtár tematikus foglalkozásain, könyvtári óráin  gyakran vesznek részt a székesfehérvári Waldorf Általános Iskola diákjai, akik nagyon érdeklődők, nyitottak és aktívak. A kiállítás megnyitóján az iskola harmadikos diákjai tartanak bemutatót: citeráznak és furulyáznak.
A székesfehérvári Vadmadárkórház is régóta a Vörösmarty Mihály Könyvtár együttműködő partnere. A Vadmadárkórház is kapcsolódik a szövött fonalmadarakat bemutató tárlathoz. A megnyitón dr. Berkényi Tamás filmvetítéssel mutatja be a Vadmadárkórház tevékenységét. De nem csak a vetítésen ismerhetjük meg a gyönyörű ragadozó madarakat: a Vadmadárkórház elhozza azokat a szépséges tollas jószágokat, amelyeket sikerült ugyan megmenteni, de olyan maradandó sérülést szenvedtek, ami lehetetlenné teszi, hogy szabadon élhessenek… Ezek a madarak – többek között macskabagoly, vércse, fülesbagoly és más fajok – életük végéig a kórház lakói maradnak, és a bemutatókon segítik az ismeretterjesztő munkát.
Az előadás apropója az is, hogy  a Vadmadárkórházban elindult  az év végén egy  jótékonysági licit, ami arra szolgál, hogy a támogatók megnyerésével finanszírozzák a bajba került állatok megmentését, rehabilitációját.


További híreink

Kölcsönözz egy könyvet látatlanban, Bálint napon!


2019. február 14.
Beszédcentrikus, játékos, mesés foglalkozások havonta egyszer Varga Judit Aida francia nyelvtanár vezetésével


2019. február 23.
Beszélgetés-sorozat Pap Csilla life coach, motivációs tréner, személyes fejlesztő, párkapcsolati mediátor vezetésével

2019. február 13.
Válogatás Setét Anikó képeiből

Megnyitó:
2019. március 1.
Beszédcentrikus, játékos, mesés foglalkozás Varga Judit Adia vezetésével

2019. január 12.

Várjuk javaslataikat februári kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló