Hírek, események

Gyöngyösoroszi kristálycsodái ásványkiállítás

Rózsaszín fényű kalcitok, színpompás achátkristályok

Mit rejtett a hegy mélye?

  gg


Mondik Csaba, siófoki ásványgyűjtő évek óta visszatérő vendégnek számít a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai úti Tagkönyvtárában: tekintélyes gyűjteményéből időről időre bemutat egy-egy érdekes válogatást. November 26-ától december 21-ig a gyöngyösoroszi bányából származó kristályokban gyönyörködhetnek az olvasók.

-- Én kizárólag magyarországi ásványokkal foglalkozom – jelenti ki Mondik Csaba, akinek gyűjteménye mintegy háromezer darabból áll. Hozzáteszi, ez persze, csak becsült adat, hiszen egy igazi gyűjtőnek állandóan változik, alakul a gyűjteménye. Mondik Csaba mindenesetre azon boldog emberek közé tartozik, akinek a szakmája ma már a hobbija, hiszen hivatásszerűen foglalkozik az ásványokkal. Végzettségét tekintve eredetileg kertészmérnök: ami szintén természetközeli foglalatosságnak számít, ám mégsem ennél maradt, mert már kiskamaszként elvarázsolták az ásványok.

-- Szerencsém volt, mert 12-13 évesen gyönyörű ásványokat találtam, és az első sikerélmények nagy hajtóerőnek bizonyultak: ez megalapozta a jövőmet – meséli Mondik Csaba, akit természetesen a  gyöngyösoroszi kollekcióról is kérdeztünk.

-- A gyöngyösoroszi bánya több, mint harminc esztendeje bezárt. Nemrégiben, az évforduló kapcsán az ország több pontján – például Miskolcon, Budapesten -- is kiállításokkal emlékeztek meg erről. De ezeken a kiállításokon mind az állami, múzeumi gyűjtemények darabjait láthattuk, magángyűjtemények kincseit nem nagyon mutatták be tárlatokon. Gyöngyösorosziban elsősorban érceket -- ólmot, cinket, rézércet – bányásztak, kis mennyiségben aranyat és ezüstöt is. Ilyen jellegű bánya eleve elég kevés volt a mai Magyarország területén: a legismertebbnek számított ezek közül a rudabányai, de a második fontos lelőhelynek a gyöngyösoroszi bányát tartották. Mélyszíni bányáról beszélünk, azaz a hegy gyomrában kutattak az ércek után.  A pártállami időkben ezt a helyet még megközelíteni is nehéz volt -- stratégiai fontosságú bányának számított --, így mi, ásványgyűjtők inkább csak a bányászoktól tudtunk annak idején nagyon szép darabokat szerezni.  A gyöngyösoroszi bányából különösen sok és szép kalcitkristály került ki. A kalcitot lényegében nevezhetjük az emberi csont alapkövének is, hiszen a kalcit a kalcium-karbonát vegyületből létrejött ásvány. Ezen kívül Gyöngyösorosziban még mintegy nyolcvankét ásványfajt találtak, de a nagy többség inkább mikroásvány. Ezen a kiállításon én főként olyan ásványokat mutatok be, amelyek nagyobbak, ezért a laikusok számára is érdekesek lehetnek.

A válogatás Mondik Csaba gyűjteményéből azt igyekszik érzékeltetni, hogy a kalcit Gyöngyösorosziban a legváltozatosabb formában bukkant elő. Találtak ott ebből az ásványból fehér, víztiszta, halványsárga, barnás árnyalatúakat, és ritkaságként tartják számon az ott felbukkant fekete kalcitot. Érdekesség, hogy a Gyöngyösorosziban fellelt kalcitkristályok többsége – ha uv-lámpával megvilágítják őket –, nagyon erős rózsaszín fényt áraszt.  Ez azért van, mert a kalcitkristályokba a mangán is beépült.

A kiállításon nem csak a hegy mélyében talált gyönyörű kalcitkristályokat láthatjuk, hanem azokat az achát-változatokat is, amelyek -- szintén Gyöngyösorosziban --, a hegy  felszínén vagy a felszín közelében jöttek létre.

-- Az achát lényegében szilicium-dioxit tartalmú kristály, tehát a kvarckristály módosult változata, amely szinte minden színben és formában megtalálható – mondja erről Mondik Csaba.  --  Féldrágakőként tartják számon, ezért aztán a laikusok is ismerik, hiszen nagyon sok ékszer készül belőle. A Gyöngyösorosziban fellelt achátot a tárlaton nyers és csiszolt formában egyaránt megtekintheti a közönség.


További híreink

Sasvári János László faszobrász munkáiból nyílik kiállítás Tolnai utcai Tagkönyvtárunkban.

2020. március 2.

 

Tolnai úti Tagkönyvtárunkban szépkorúaknak szervezünk fejlesztő foglalkozást

2020. február 26.

Kiállítás nyílt különleges ásványokból és kristályokból Tolnai utcai Tagkönyvtárunkban.

(Szöveges és mozgóképes beszámoló)

2020. február 4-29. Szöveg

A Fehérvári Kézművesek Egyesületének kiállítása.

2020. január 6-31.

Karácsonyi ajándékok készítése különböző tecnikák segítségével

2019. december 14.
 

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje

Várjuk javaslataikat februári kosarunkba.

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Erdély ásványai és kristálycsodái

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Minősített könyvtár a Vörösmarty

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Fehérvártól a Balatonig

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106