Hírek, események

Hasznos oldalak családoknak

Szeretnénk segíteni önöknek abban, hogy a jelenlegi „kényszerű” helyzetben is kellemesen töltsék el az időt családi körben. Éljék meg ezt az időszakot pozitívan, ehhez nyújtunk alternatívákat a családok számára.

Otthoni tanulás, oktatás

Közös Kikapcsolódás (tv, mozi, filmek, videók)

Kultúra (online és letölthető könyvek, hangoskönyvek, mesék)

Szabadidő (játékok, ötletek a szabadidő eltöltéséhez)

Minden más


Otthoni tanulás, oktatás

Duelbox - a pedagógusok élő videó kapcsolattal játékos órákat tarthatnak, amelyekbe interaktív feladatokkal, gyors és izgalmas vetélkedőkkel vonhatják be a tanulókat.

OKTONDI - Oktatás. Online. Digitálisan. Tematikus gyűjtemény többnyire a digitális oktatáshoz. Az oldalon alsó-, és felső tagozatosoknak, középiskolásoknak, illetve az idegennyelven tanulóknak találhatóak segédletek.

Tanuló Társadalom - Szaktanárok által kidolgozott tananyagok, közép- és emelt szintű érettségi és nyelvvizsga tételek találhatóak minden tárgyból, témakörből.

Segítünk tanulni - Az oldal célja, hogy összegyűjtse azokat a hasznos eszközöket, szoftvereket, online elérhető tananyagokat (vagy épp hardver felajánlásokat), amelyekkel az otthon maradt diákok oktatása megkönnyíthető.

Óvónők klubja a Facebook-on - Az oldal azért jött létre, hogy ne csak az iskolások tanulását segítsék, hanem a óvodai dolgozók munkáját is megkönnyíthessék.

MTVA archívum

M5-Csatorna

M5 videók

Vissza az oldal elejére


Közös Kikapcsolódás (tv, mozi, filmek, videók)

Nemzeti Filmintézet - A Nemzeti Filmintézet nyolc évtized húsz felejthetetlen magyar vígjátékát teszi ingyenesen elérhetővé online 10 napon át a Magyar Film Napja alkalmából április 30-án. Május 10-ig elérhető többek között a Hyppolit, a lakáj, a Meseautó, A tanú, a Roncsfilm és a Csinibaba. Alább a teljes filmlista. A filmek címére kattintva lehet megnézni a filmeket.

Online StreamA legnézettebb csatornákról sem kell lemondanunk a karantén ideje alatt. Csak pár kattintás és már kezdődhet is a műsor.

A Mafab által összeállított 100 ingyenes film lista - Sorra maradnak el a nemzetközi és magyarországi mozipremierek a koronavírus miatt, de ez még nem jelenti azt, hogy lőttek a hétvégi mozizásnak. Nézz filmet otthon, és válogass a legnagyobb streaming szolgáltatók ingyenes kínálatából.

Mafab animáció – Oroszlánkirály? Toy Story? Fel!? Vajon melyek minden idők legjobb animációs filmjei? Most a Mafab ezeket is összegyűjtötte.

Online Filmklasszikusok - A Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Keresztény témájú mesék, filmek:

Keresztény mesefilmek

Keresztény rajzfilmek

Nicelife rajzfilmek

Nicelife filmek

Vissza az oldal elejére


Kultúra (online és letölthető könyvek, hangoskönyvek, mesék)

Papírontúl – Ezt az oldalt azok számára találták ki, akik a szépirodalom, kötelező magyar és világirodalmi olvasmányok mezején szeretnének elmerülni egy-egy történetben.

Egyszervolt – Az elmaradhatatlan esti mesékről se feledkezzünk meg. Ezen az oldalon videó formában nézhetjük meg őket.

mese.tv - A mese.tv minőségi tartalmat kínál gyerekeknek, kínálatukban megtalálhatóak: mesék, gyerekdalok, mondókák, rajzfilmek, versek gyerekeknek, népmesék, mesefilmek. A mesék online, letöltés nélkül megtekinthetők. A hazai gyermekkultúra legnépszerűbb művelőinek a videóit szedték egy csokorba, hogy mindenki megtalálja gyermeke kedvencét.

PDF könyvek - Számos tematikában lehetővé teszik, hogy ingyen elérje az olvasó a hőn vágyott krimi, pszichológia, vagy éppen idegennyelvű könyveket. Könnyen eligazodva az oldalon szinte biztos, hogy minden érdeklődő megtalálja az általa kedvelt olvasmányt.

Bogyó és Babóca meseolvasás az írónő által - A szokatlan helyzetre való tekintettel, az otthon időző kisgyermekes családok segítésére Bartos Erika ingyenessé tette jó pár könyvét, amit a YouTube csatornáján fel is olvas személyesen a gyerekeknek. Szintén a könyvhöz kapcsolódóan nemrég jelent meg egy Bogyó és Babóca kifestő is, ebből is feltett több lapot, ingyen letölthetik. A kifestőket itt tudod letölteni. (Kattints a kis képre, majd jobb klikk és válaszd a kép mentését).

Vissza az oldal elejére


Szabadidő (játékok, ötletek a szabadidő eltöltéséhez)

Pompás napok – Újabb 30 szuper játékötlet otthonra.

Mindy – Szívesen éli ki kreativitását a gyerkőc? A Mindy honlapja minden kreatív, kézzel készült játék ötletet összegyűjtött, legyen szó papírról, fonálról, festésről vagy akár természetes alapanyagokról.

Családinet - Nem kötelező, hogy a koronavírus ideje alatt kényszerűen otthon töltött időszak kizárólag a lustálkodásról szóljon. A honlapon található játékötletek kicsiket és nagyokat egyaránt átmozgatnak, és nem mellesleg nagyokat is lehet nevetni közben.

Családinet origami – Így hajtogass papírcápát a kicsikkel. Lépéről lépésre bemutatják, hogyan készíthettek együtt "félelmetes" (valójában inkább nagyon cuki) cápákat - aláfestésként pedig mehet a Baby Shark magyarul vagy angolul.

Lekötöm a gyereket - Korcsoport szerint válogathatunk a jobbnál jobb játékötletek közül, melyeket értékelhetünk is mennyire nyerték el a tetszésünket.

Vissza az oldal elejére


Minden más

Szülők lapja sport – Ha nem lehet kimenni, akkor sajnos nem lehet kimenni. De mit kezdjen az ember a kisgyerekkel, akiben buzog az energia, és nem bírják sokáig a csendben legózást, és rajzolást? Ezen a weboldalon erre is megoldást találtok.

Virtuális séta Székesfehérváron – Ha már a korlátozások bevezetése miatt csak indokolt esetben hagyhatjuk el az otthonunkat, és nem gyönyörködhetünk városunkban személyesen, akkor itt egy szuper lehetőség, hogy virtuálisan végig sétálhassunk Fehérvár utcáin. 

Családi fotókat vár a FORTEPAN - Mint írják, a koronavírus-járvány miatt mindenki több időt tölt otthon, így remélhetőleg több idő jut az analóg időtöltésre, így például a régi fotóalbumok lapozgatására is. A gyűjtemény arra kéri a vállalkozó kedvűeket, hogy küldjék el az érdekesebb képeket beszkennelve vagy lefotózva a fortepan@gmail.com email címre. A beküldött képeket Fortepan csapata megosztja a fortepan.hu, valamint a Facebook-oldalukon. A Fortepan 2010 augusztusa óta érhető el a nagyközönség számára: sok tízezer archív fotót gyűjtöttek össze a múltból, különös tekintettel a 20. századi Magyarországra, annak mindennapi életére, az egyedi, civil fotósok által megörökített pillanatokra koncentrálva.

Maradj otthon fesztivál - A szervezők száznál is több hazai zenekart, előadót kértek fel, hogy a közös cél érdekében a saját felületeiken rendszeresen nyilvánuljanak meg posztokkal, filmekkel, közönségtalálkozókkal, ezeket a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL Facebook oldalán is követhetik a rajongók.

Vissza az oldal elejére

További híreink

A Vörösmarty Mihály Könyvtár nevében Buriánné Tarró Edit Erzsébet igazgató vette át a Minősített Könyvtár elismerő oklevelet és díjat.

2020. január 24.

Megszületett a Fantasztikus karácsony irodalmi pályázat eredménye!

2019. december 19.

Fantasztikus karácsony

Beküldési határidő:
2019. december 8.

Eredeményhirdetés:
2019. december 19.

A 2019-2020-as tanév első félévében is várjuk iskolai csoportok jelentkezését könyvtári tematikus foglalkozásainkra.
Tematikus foglalkozásainkra óvodás csoportok jelentkezéseit várjuk - kézműveskedéssel, interaktivitással, játékos mesefeldolgozásokkal.

Kvízek

Várjuk javaslataikat szeptemberi kosarunkba


Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Kincsek, titkok, huncutságok

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Kulturális programok ősszel

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyv ajánlás kreatívan

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje