Hírek, események

Hogyan nézzünk modern festményt?

Barangolás korokon és stílusokon át
Legyünk nyitottak!

gg, szz

„Ilyet én is tudnék festeni” – halljuk ezt időnként, ha a kortárs  művészek kiállításán megütközik valaki a látványon.  No persze, igen gyorsan kiderülne, hogy azért ez nem ennyire egyszerű…
A székesfehérvári Szent István Király Múzeum munkatársai sokat tesznek azért, hogy  a kiállítások látogatói jobban értsenek egy-egy korszakot, megismerjék annak tárgyi világát, művészeti, gondolati problémáit és persze, nyitottabban viszonyuljanak a mai  képzőművészeti alkotásokhoz is. Ennek érdekében a felnőtteknek különféle kísérőprogramokat, egyebek között tárlatvezetéseket tartanak, a gyerekek számára pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokon teszik igazi élménnyé az alkotások befogadását.
November 21-én  17 órakor a Zsolt utcai Tagkönyvtár vendége lesz  Izinger Katalin művészettörténész, a Szent István Király múzeum munkatársa, aki egy kis  időutazásra invitálja a  hallgatóságot, hiszen előadásában nem csak a kortárs művészetről esik majd szó. Egyebek között egy reneszánsz festménnyel érzékelteti, hogy az első pillanatban közérthetőnek látszó, figurális alkotás is sok olyan tartalmat közvetíthet, ami a ma embere számára korántsem egyértelmű – ám a középkor végén még mindenki pontosan tudta, mi rejlik az ábrázolás mögött.  És így tovább, Izinger Katalin különféle korokon és stílusokon át vezeti majd a hallgatóságot. Többféle képzőművészeti műfajt is felsorakoztat, hogy ötleteket adjon ahhoz, miként tekintsünk egy-egy képzőművészeti munkára. Természetesen modern alkotásokról is szó esik majd, elvégre a székesfehérvári múzeum messzeföldön híres kortárs gyűjteményéről. Így aztán a Megyeház utcai Új Magyar Képtárban látható művekből is szerepel majd példaként egy-egy munka a vetítettképes előadáson. 

További híreink

Ötleteljünk együtt!
Segítségünkre lesz Izinger Katalin művészettörténész

2018. november 21.


Dr. Czetz Balázs levéltár igazgató előadása

2018. október 25.
Közreműködik
az Érintő együttes

2018. szeptember 13.
A franciadrazsé színei

Vass Virág írónővel Szima Viktória beszélget

2018. június 6.
Klesitz Angella mentálhigiénés szakember előadása
2018. áprillis 5.

Várjuk javaslataikat januári kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló