Hírek, események

In memoriam Tóthné Szemes Erzsébet

In memoriam Tóthné Szemes Erzsébet
(1947-2018)

Csató József


Ismét egy szomorú, lesújtó hírt kaptam. Életének 71. évében a napokban elhunyt Tóth Lászlóné Szemes Erzsébet, a Székesfehérvári Városi Könyvtár címzetes igazgatója, főtanácsosa.
Erzsit 1968-ban ismertem meg. Mindketten a Szombathely i Berzsenyi  Dániel Tanárképző Főiskola népművelő-könyvtáros szakán végeztünk.
Ő a főiskola elvégzése után a Székesfehérvári Járási Tanács művelődésügyi osztályán helyezkedett el, ahol a népművelési felügyelőként dolgozott-
A járások megszűnése után a Szakszervezetek Fejér Megyei Tanácsának központi könyvtárában dolgozott tovább. Innen hívták át a Székesfehérvári Városi Könyvtárba, ahol először a Budai úti központi könyvtár olvasószolgálati vezetőjeként tevékenykedett, majd Neményi  László nyugdíjba vonulása után megpályázta az igazgatói állást. Két cikluson át igazgatta, vezette a városi könyvtárat. Kollégái tisztelték, szeretették szakmailag is nagyra becsülték, mert vezetőként is nagyon humánus, segítőkész ember volt.
Jelentős eredményeket ért el a városi könyvtár abban az időszakban.
Szemes Erzsébet megírta a Székesfehérvári Városi Könyvtár történetét is „Könyvtár egy nagy(?) városban (1997-2006) – címmel. A kötet 2009-ben jelent meg és hiánypótló volt a megyeszékhely közművelődési  palettáján.
Nyugdíjba vonulása után Székesfehérvár Megyei  Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése címzetes igazgatói címmel jutalmazta áldozatos tevékenységét.
2017. június 13-án  a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtárában mutatták be a Forgófejű babák című  novellás kötetét.
Még számos írói terve volt, amelyet sajnos már csak az égi ösvényeken tud megvalósítani!
Hiányozni fog nekünk kedves, szerény egyénisége.
Sit tibi terra levis! Azaz legyen neki könnyű a föld! Emlékét kegyelettel megőrizzük.
Családtagjai,   munkatársai, barátai és tisztelői  2018. szeptember 18-án, kedden délelőtt 9 órakor  vehetnek tőle végső búcsút a székesfehérvári Szedreskerti (Megváltó) temetőben és elkísérhetik utolsó földi útjára.

További híreink

Táncbemutató, előadások, ételkóstoló

2018. október 5.


Programok hamarosan
A Helyismeret fotógyűjteményének bemutatása

2018. szeptember 24.


Emlékezzünk könyvtáros kollégánkra!
A kiállítást az Ösfehérvár Alkotóközösség vezetője
Sipos Mari nyitja meg

2018. szeptember 13.

Várjuk javaslataikat szeptemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló