Hírek, események

Író-olvasó találkozó

Tizenhárom novella: Verseim
Szvoren Edina lesz a vendég

 

Szvoren Edina József Attila-díjas író lesz a vendég május 7-én, pénteken 17.30-kor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.

A szerző Verseim című novelláskötete tavaly jelent meg, és óriási sikert hozott:  a kritikusok és az olvasóközönség  egyaránt kedveli az író sajátos világlátását, sokszor   a valóság és az abszurditás mezsgyéjén egyensúlyozó, gyakran megrázó, felkavaró  történeteket. A könyv újabb elismeréseket hozott: az idén Szvoren Edina elnyerte a Mészöly Miklós-díjat, legutóbb pedig a Libri irodalmi díját.

Szvoren Edina eredetileg zenetanár, zeneszerző, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában és Gimnáziumban tanít zeneelméletet és szolfézst. Kezdetben a Holmiban és a Jelenkorban jelentek meg írásai – 2005-től publikál rendszeresen.

"Tehetsége, mondanivalója, világa, tudása, technikája már van, minden novellája felismerhető: ő írta" --  állapította meg róla a biztos értékítéletéről híres Réz Pál,  irodalomtörténész, szerkesztő, a kortárs irodalom jó ismerője  2008-ban, amikor bemutatta a Litera című irodalmi portálon. Egyebek között így jellemezte: „Nem a megfigyelő helyzete az övé: csak azt írja, jóformán csak azt, ami egzisztenciálisan érintette – mélyen érinti akkor is, ha az közvetlenül nem jelenik meg a szövegben, vagy ha nem egyértelmű, hogy melyik figurájával rokonítható. (Egyébként ehhez semmi közünk.) Ha volna értelme a kategorizálásnak, a terminusoknak, azt mondanám: lírai epikus.”

Szvoren Edina már a kezdetektől egészen egyéni hangvételű, különleges novellákkal jelentkezett, az első novelláskötete, a 2010-ben, a könyvhétre megjelent Pertu nagy figyelmet kapott, majd 2012-ben látott napvilágot a Nincs és ne is legyen című novellagyűjtemény, amelyért 2015-ben elnyerte az Európai Unió Irodalmi Díját. 2015-ben adták ki Az ország legjobb hóhéra című novelláskötetét, 2018-ban pedig megjelent a Verseim novellagyűjtemény.  Az esten Szvoren Edinát könyveiről, sajátos világlátásról, az íráshoz való viszonyáról faggatjuk. Erről korábban így nyilatkozott: „az alkotás számomra nem önmegörökítés, nem terápia, sokszor még csak nem is a gondolkozás egy formája, hanem célját az okban meglelő funkciógyakorlás.”

 

További híreink

„Székesfehérvár ipari örökségeinek megőrzése” címmel tart előadást a Fehérvári Topográfiai Műhely

2020. január 29.

Fehérvári Topográfiai Műhely „Székesfehérvár ipari örökségeinek megőrzése” című előadása Széna téri Tagkönyvtárunkban

2020. január 15.

Csóka Judit meseterapeuta vezetésével a nyenyec mesék világába utazunk.

2020. január 20.

Rostási Szabó Imréné Hegedűs Mária: A mi Vízivárosunk című könyv bemutatója.

2020. január 27.

Madárházikó készítése - Kézműves foglalkozás gyerekeknek Széna téri tagkönyvtárunkban.

2020. január 18.

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje

Várjuk javaslataikat januári kosarunkba.

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Olvasásmánia

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvtármozi szakmai napok Székesfehérváron

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Különleges kisgrafikák a könyvtárban

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106