Hírek, események

Irodalmi szerelmek

Egymás támaszaivá  váltak
Irodalmi szerelmekről a könyvtárban

gg, szz


A Vörösmarty Mihály Könyvtárban Szabó Magda Olvasókör működik, és igen népszerűek az író pályafutását, műveit bemutató programok.  A könyvtár vendége volt ebben a sorozatban egyebek között Háy János író, aki különös kapcsolatba került Szabó Magdával. Amikor az írónő megkapta a Corvin-láncot, Háy Jánost választotta ki a vele járó ösztöndíjra – anélkül, hogy addig személyesen ismerte volna, csupán a könyvét olvasta, tehetségesnek, az ösztöndíjra méltónak ítélte. A sorozat vendége volt Piros Ildikó is, aki Abigél titkai címmel idézte fel Szabó Magda alakját, műveit. Az est akkora sikert aratott, hogy -- hatalmas érdeklődés mellett -- meg is kellett ismételni.
A sorozat március 20-án 17 órakor folytatódik. Az irodalmi szerelmek című esten szó lesz Szabó Magda és Szobotka Tibor különleges kapcsolatáról, házasságáról és az est vendége lesz  a neves író-házaspár,  Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Katalin.
Ami Szabó Magda és Szobotka Tibor egymásra találását illeti: Szabó Magdától tudjuk, hogy ez az ő részéről szerelem volt első látásra, amikor az Írószövetség balatonlellei fogadásán találkoztak, 1947-ben.  A rámenős Szobotka azonnal randevúra hívta a csinos Szabó Magdát, aki kérette magát, mert sejtette, hogy Szobotka több vasat tart a tűzben.  Igaza volt: Szobotka nagy nőcsábász hírében állt. A kicsapongó szoknyapecérnek addig esze ágában sem volt megházasodni –ám csakhamar eltűnt az életéből a többi nő, mert Szabó Magda hatása alá került.  Olyannyira, hogy 1948-ban megkérte az írónő kezét. Mindketten megtalálták a boldogságot a másik mellett. Amikor Szobotka elveszítette az állását, Szabó Magda pedig nem publikálhatott – egymás támaszaivá váltak. A kettejük erős szimbiózisa segített átvészelni a nehéz időket… Szobotka biztatására írt Szabó Magda a hallgatás éveiben is. Amikor élete végén Szobotka  életrajzi regénybe kezdett, de a betegség majd a halál közbeszólt – Szabó Magda fejezte be az írást, ami Megmaradt Szobotkának címmel jelent meg.
Az esten – amelynek moderátora Czinki Ferenc lesz -- egy mai író házaspárral is megismerkedhetnek az olvasók, megtudhatjuk, hogyan él két alkotó ember, miként fér meg két dudás egy csárdában. Péterfy-Novák Éva és Péterfy Gergely 2011 óta házasok. Péterfy-Novák Éva hosszú ideig egy sort sem írt, aztán  2014-ben  Egyasszony című blogjával, majd az annak alapján készült könyvvel  berobbant a köztudatba és az irodalmi életbe. (Az írásra egyébként férje bíztatta.)   Hét évig ápolta, gondozta súlyos fogyatékossággal született kislányát Péterfy Novák Éva, akinek a nyolcvanas években nem csak egy újabb gyermek elvesztésével, hanem  egy erőszakos, kegyetlen férjjel is meg kellett küzdenie. Erről és a családon belüli erőszakról szól a blog és a könyv.    Amibe más belerokkant volna, abból ő talpra tudott állni.  Az Egyasszonyból egyébként sikeres monodráma készült, a Jurányi Inkubátorházban mutatták be 2015-ben, Paczolay Béla rendezésében, a szerepet játszó Tenki Réka pedig a  legjobb


További híreink

A MKE 51. Vándorgyűlése alatt
a Vörösmarty Mihály Könyvtár minden részlege
2019. július 3-4-én zárva tart.

A tagkönyvtárak augusztus 25-ig szombatonként zárva tartanak.
Szabados Ágnes "Nincs időm olvasni” kihívásához kapcsolódó olvasókörünk következő találkozójának közös olvasmánya
Kosztolányi Dezső: Édes Anna.

2019. június 27. 16.30

Gratulálunk a nyerteseknek, mindenkinek köszönjük a játékot.

A MKE 51. Vándorgyűlése alatt
a Vörösmarty Mihály Könyvtár minden részlege
2019. július 3-4-én zárva tart.

Meghívottak
Szőcs Sarolta a másolat készítője és Sebestyén István a Magyar Rekord Egyesület elnöke

2019. június 13.

Várjuk javaslataikat júniusi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló