Hírek, események

Kiállítás

Magokból faragja figuráit
Kiállításon mutatja be munkáit

gg, szz


Dura Elemér különleges, magokból faragott figuráiból, jeleneteiből látható kiállítás március 9-ig a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.
Barackmag, szilvamag, meggymag – Dura Elemér számára mind-mind alapanyag. A nyugdíjas pedagógus eredetileg általános iskolai technikatanár, de emellett gyógypedagógusi végzettsége is van. Azt mondja, az első magfaragást még harminc évvel ezelőtt, Makón készítette, amikor olyan elfoglaltságot keresett, amelyre egy bérházban is van mód, mert kevés zajjal járt.  Ám később a Fejér megyei Velencén telepedett le, a Bárczi Gusztáv gyógypedagógiai iskolában tanított: a párjával együtt építették fel a házuk nagy részét. Az épülethez persze, kert is kapcsolódott, ami szintén sokféle tennivalóval járt a pedagógusi hivatás mellett. Így aztán akkor a magfaragásra nem nagyon jutott idő…
-- Amikor a velencei házat székesfehérvári lakásra cseréltük, eszembe jutott ismét a magfaragás. Az ötödik emeleten lakunk, az erkélyt beüvegeztettük, és ott alakítottam ki az én kis műhelyemet – mesélte Dura Elemér, aki különböző figurákat farag magokból. Kiállításán láthatunk teknősbékát, madarakat, kutyát, de különféle életképeket is, egyebek között libikókázó gyerekeket.  Egy szép magból faragott sakk-készletben is gyönyörködhetünk a könyvtárban, no és Dura Elemér a betlehemi jelenetet, a háromkirályok látogatását is megfaragta.  Azt meséli, a nyugdíjas klubban többen is unszolták már, faragjon betlehemet – de ő valahogy ódzkodott ettől, mert nem tartotta a témához elég méltónak a magokat. De aztán nemrégiben megnézte a kézműves betlehemekből nyílt kiállítást, és ennek nyomán úgy érezte, bátran nekiláthat a munkának, elvégre a mag is éppen olyan természetes anyag, mint például a fa, a vessző, a csuhé  
-- amelyekből az ott bemutatott betlehemek születtek… Gyűjti tehát a legkülönfélébb magokat, mert menet közben derül ki, hogy miből, mit farag ki. A sakk-készletben a király koronája például meggymagból készült, de Dura Elemér gyakran sétál a lakóhelyéhez közeli téren, összegyűjti a fák terméseinek magját is. Számára az a lényeg, hogy kellőképpen kemény legyen a mag, amivel dolgozik.  Az angyalka-figurához is az egyik Széna téri fafajta termését használta fel. Azt mondja, nem csinál előre rajzot, menet közben is alakul kissé a figura.
Nem fogják elhinni, az apró figurák megfaragásához a 79 éves Dura Elemér nem használ se nagyítót, se olvasószemüveget. Ami a felszerelést illeti, azt mondja, a sakk-készlet felét még fém fűrészlappal, reszelővel készítette, majd a sógorától kapott egy elektromos készüléket, amelybe be tudja fogni azokat a kis köszörűket, amelyekhez hasonlókat a fogorvosok használnak. Ezzel már hatékonyabban megy a munka. A Széna téri Tagkönyvtárban most az elmúlt egy esztendő termését állítja ki, de persze, tele van még tervekkel, szeretne újabb magfigurákat, jeleneteket faragni a kuriózumnak számító kollekció bővítéséhez.


További híreink

Kölcsönözzön e-book olvasót a Széna téri Tagkönyvtárban

Író-olvasó találkozó Szvoren Edinával
Beszélgetőtárs Gábor Gina

2019. június 7. 17.30

Író-olvasó találkozó Krusovszky Dénessel 
Beszélgetőtárs: Czinki Ferenc

2019. május 31. 17.30

Tetszett a könyv?
Írj rövid beszámolót, amiben elmondod miért.

Beküldési határidő:
2019. szeptember 20.
Amiről a mesék szólnak
Kézműves foglalkozás

2019. május 18.

A kívánságkosár működése nyáron szünetel. Szeptembertől újra várjuk javaslataikat!

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló