Hírek, események

Kiállítás Nesó Sándor csont-, szaru-, és fafaragó alkotásaiból
Míves, mesteri faragott tárgyak
Csontból, szaruból, fából

gg, szz

A Veszprém megyei Nesó Sándor  népi iparművész, a Népművészet Mestere  míves és igényes faragott tárgyaiból  nyílik kiállítás november 5-én 17 órakor a Széna Téri Tagkönyvtárban. A kiállítást Rácz Lajos, a neves birkózó nyitja meg --  nem véletlenül. Nesó Sándornak ugyanis két hobbija  van: az egyik a csont-, szaru- és fafaragás, a másik pedig a birkózás.

Az alkotó a faragással már gyerekként megismerkedett, először magának készített játékokat, később szülőfalujában,  Berhidán – ahol egyébként ma is él – Nagy Istvántól és fiától tanulta meg a  legkülönbözőbb faragási technikákat. Felnőttként aztán a Bakony Múzeumban is tanulmányozta a bakonyi, Balaton-felvidéki  faragások motívumait.  Már az 1980-as évek óta rendszeresen  szerepelt népművészeti pályázatokon, és munkái sikert  arattak:  1983-ban nyerte el a Népművészet Ifjú Mestere címet , 1995-ben lett népi iparművész, 2015 óta a Népművészet Mestere cím birtokosa.  Munkáit, csont-szaru- és fafaragásait  a legkülönbözőbb országos pályázatokon  díjazták, hiszen  technikai tudását, hagyománytiszteletét minden szakértő zsűri nagyra értékelte.

Nesó Sándor sokféle tárgyat készít: gazdagon díszített  ivótülköt, vagy szintén szaruból készült kürtöt, karcolt kobatökből víztárolót, lőportartót  -- azaz a dunántúli pásztorművészet hagyományos,  díszes  tárgyait is újraalkotja, de emellett a  tradicionális technikákkal és motívumokkal ékes,  ma is nagyszerűen használható tárgyak kerülnek ki a keze alól: míves só -és paprikaszórók, különféle fűszertartók, dobozok -- csontból, szaruból, fából mesterien megfaragva. Emellett szakrális jellegű domborműveket, kisplasztikákat is készít fából. Az ország több településén is készített köztéri munkákat a közösségek megrendelésére. Székesfehérváron az  Olimpiai park számára   kopjafákat készített. Domborművet faragott Rácz Lajos világ- és kétszeres Európa bajnok, olimpiai ezüstérmes birkózó, mesteredző a Magyar Birkózó Szövetség elnökségi tagjának arcképével, valamint  Tombor István birkózó mesteredző arcképével.  Az alkotó székesfehérvári tárlata november 30-ig tekinthető meg.


További híreink

Csóka Judit meseterapeuta vezetésével az olasz népmesék világába utazunk

2019. január 14.


Megtekinthető:
2019. február 9-ig

Csóka Judit meseterapeuta vezetésével a görög népmesék világába utazunk

2018. december 17.
Csóka Judit gyerekeknek mesél és dalol a közelgő karácsonyról

2018. december 14.
Kiállítás Ludányi Antalné munkáiból

Megtekinthető:
2018. december 4. és 21. között

Várjuk javaslataikat januári kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló