Hírek, események

Koszorúzás és irodalmi est Jankovich Ferenc szülesétének 111. évfordulója alkalmából

Jankovich Ferenc tiszteletére
Izgalmas regény Mátyás királyról
 
gg, szz

Koszorúzást tartanak és irodalmi estet rendeznek  Jankovich Ferenc születésének 111. évfordulója alkalmából a Széna téri Tagkönyvtárban december 3-án, 17 órakor. Világverő Mátyás király címmel Kóbor István nyugalmazott tanár előadását hallgathatják meg az érdeklődők.
A hagyományoknak megfelelően évről évre tisztelegnek a könyvtárban a Székesfehérváron, 1907. november 29-én született Jankovich Ferenc Kossuth-, József Attila- és Baumgarten-díjas író, költő, műfordító emléke előtt. A napokban jelent meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár 125 éves fennállásának évfordulója alkalmából kiadott, visszaemlékezésekkel gazdagított fotóalbum. Ebben Hegedűs Éva nyugalmazott könyvtáros is ír az alkotóról, akinek alakját évről évre felidézik a Széna téri könyvtárban:
„Műveiben gyakran megjelenik a szülőföld. Szorosan kötődött a városhoz, a Széna téri könyvtárhoz. Gyermekkora színhelye volt a Széna tér, ezért hívták meg őt a könyvtár 1967-es átadására. Beszédében megemlékezett egykori tanítójáról, a mártírhalált halt Velinszky Lászlóról. A költő halála után (1971) sem feledkeztek meg róla. Jelesebb évfordulókon, nagyobb rendezvényeken emlékeztek rá: így például 75. születésnapján a Királykút Könyvtár átadási ünnepségén, 80. születésnapján szinte az egész év emlékév volt (rajzpályázatok, olvasó pályázatok, vetélkedők).  A 90. évfordulón társszervekkel közösen nagyszabású emlékülést tartottak, s ekkorra készült el és került a könyvtár homlokzatára Székely János Jenő szobrász által készített emlék- domborműve is.  Azóta minden évben koszorúzást és irodalmi estet rendez a könyvtár az évfordulón. A centenárium alkalmával tartott emlékünnepségre elkészült a válogatott verseiből összeállított kötet (Magam megyek a kékbe, 2007. Vál. és szerk.: Román Károly), eddig megjelent műveiről bibliográfia. A család reprint kiadásban megjelentette a szerző első kötetét (A magyar gyermek karácsonyi képeskönyve, 1932). Özvegye, lányai: Júlia, Krisztina és Anna, valamint férjeik, gyermekeik, Fehérváron élő más családtagok is jelen voltak, vannak e megemlékezéseken. Legutóbb, 2017-ben Jankovich Ferenc lányai emlékeztek meg édesapjukról eredeti rádiós riportokat, hangfelvételeket is felhasználva.”
 
A Világverő Mátyás király, Jankovich Ferenc háromkötetes, az 1960-as években megjelent regénye a nagy magyar uralkodóról szól. Az egyes kötetek címei: A világverő, A budai Napkirály és A fáklya kilobbant. Az első kötetben (A világverő) az ifjú királyt láthatjuk, aki kezdettől fogva másként fogja fel az uralkodást, mint ahogy elvárnák, illetve elvárható volna tőle. A második kötet (A Budai Napkirály) a Magyarországot európai nagyhatalommá tevő, hatalma csúcsán lévő  férfit állítja az olvasó elé. A trilógia zárókötete (A fáklya kilobbant) a trónutódlásért folytatott küzdelmek izgalmas, színes leírása. A Világverő Mátyás király ma is érdekes, izgalmas olvasmány –a regényről beszél majd a koszorúzás után a könyvtárban Kóbor István nyugalmazott tanár is.

 


További híreink

Amiről a mesék szólnak
Kézműves foglalkozás

2019. május 18.
Találkozó Bobory Zoltánnal

2019. április 12.
Manók és sárkányok

Kézműves foglalkozás

2019. április 27.

Kiállítás a kézimunka szakkör munkáiból

Megtekinhető:

2019. április 16-tól május 11-ig.

Várjuk javaslataikat májusi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvajánló