Hírek, események

Lányok a Matulából + Kuncz Feri
Több regisztrációt nem tudunk elfogadni.


A Matula neveltjei és Kuncz Feri
Legendás film készült a regényből

gg, szz
A Vörösmarty Mihály Könyvtárban korábban népszerű sorozat indult, amely bemutatja Szabó Magda író pályafutását, műveit.  A könyvtár vendége volt egyebek között Háy János író, akinek tehetségére hajdanán Szabó Magda felfigyelt.  Szobotka Tibor és Szabó Magda házasságáról, különleges kapcsolatáról esett szó azon az esten, amelyen egy másik író-házaspár, Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva volt a könyvtár vendége, Szabó T. Anna költő pedig legutóbb Szabó Magda verseiről beszélt.   Ebben a sorozatban lépett fel néhány hónapja Piros Ildikó is, aki Abigél titkai című estjével idézte fel Szabó Magda alakját, műveit. Piros Ildikó egykor - a Matula neveltjeit szigorral óvó, féltő - szép, szőke diakonisszát, Zsuzsanna testvért formálta meg a népszerű televíziós sorozatban, amely Szabó Magda regényéből készült.
Május 17-én, 17 órakor ismét az Abigél című Szabó Magda-műről esik majd szó, Lányok a Matulából címmel a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében.  A legendás négyrészes tévéfilmet a  regényadaptációk, sorozatok specialistája, Zsurzs Éva rendezte 1977-ben. A forgatókönyvet maga Szabó Magda írta, az operatőr Lukács Lóránt, a zenei rendező Palásti Pál volt. Kiváló színészeket kértek fel a szerepekre, mások mellett Básti Lajos (Torma Gedeon), Garas Dezső (Kőnig tanár úr), Nagy Attila (Vitay tábornok), Ruttkai Éva (Horn Mici) is játszott az Abigél filmes változatában.  A tévésorozatban a híres iskola, a szigorú, zárt leánynevelő intézet, a Matula diákjait ifjú, pályakezdő színésznők formálták meg. Sokak nevét, arcát ekkor fedezték fel, jegyezték meg a nézők… Számukra nagy kiugrási lehetőséget jelentett a film, egycsapásra ismertté tette őket.   A feldolgozás nagy sikert aratott a nézők körében, és nem csak a 70-es évek második felében: hiszen újabb és újabb nemzedékeket ültetett a képernyő elé, valahányszor csak megismételte a sorozatot a Magyar Televízió. Az akkor pályakezdő színésznőknek később is volt alkalmuk megmutatni tehetségüket újabb, más jellegű szerepekben, ez a sorozat pedig az első szárnypróbálgatásaik mementójává vált. A főszereplő, a Vitay Georginát alakító Szerencsi Éva fájdalmasan korán elhunyt, de az egykori „matulás” lányokat megformáló színésznők ma is szerepelnek színpadon, filmen egyaránt és szívesen beszélnek a pályafutásukat meghatározó tévéfilmről, az Abigél forgatásáról. A Lányok a Matulából című könyvtári esten ott lesz Bánfalvy Ágnes (Torma Piroska), Egri Kati (Bánki Anna), Rátonyi Hajnalka (Murai), Zsurzs Kati (Kis Mari).  Mellettük a Zsuzsannát alakító Piros Ildikóval és a - Vitay Georgina szerelmét - Kuncz Ferit megformáló Kovács Istvánnal is találkozhat a közönség az Olvasóteremben. Az est háziasszonya Juhász Anna irodalmár, kulturális menedzser, Juhász Ferenc költő lánya.
Az estre a belépés ingyenes, de – éppen mert igen népszerű sorozatról lesz szó – regisztrációhoz kötött. Érdemes időben bejelentkezni.

További híreink

Vízer Dániel "szóló kórus" koncertje


2019. szeptember 12.
Beszélgetés dr. Vermes Györggyel


2019. augusztus 15.

Határozott időre, 2019. december 31-ig, 4 órás munkaidőben takarítót,

határozatlan időre könyvtárost keresünk.


Leadási határidő:
2019. szeptember 13.


A tagkönyvtárak augusztus 31-ig szombatonként zárva tartanak.

A kívánságkosár működése nyáron szünetel. Szeptembertől újra várjuk javaslataikat!

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló