Hírek, események

Makrofotók a Velencei-hegység ásványairól
Miniatűr kristály, díjnyertes képen
Fotókon a szépséges ásványok

gg, szz


Két Fejér megyei fotós és szenvedélyes ásványgyűjtő különleges ásványfotóiból látható kiállítás március végéig a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.  Tóth László és Kupi László munkái korábban is szerepeltek már több hazai kiállításon, Kovács Pál, a Fejér Megyei Ásványgyűjtő Kör vezetője is bemutatta a két fotográfus munkáit a tavalyi, székesfehérvári ásványbörzén.  Ezért Kovács Pált kértük arra, meséljen a két fotográfusról és különleges munkáikról, na meg az ásványgyűjtésről:
-Tóth László Velencén lakik, mérnökember, már régóta hódol az ásványgyűjtés szenvedélyének, és nagyon magas szinten foglalkozik a makrofotózással: olyannyira, hogy komoly nemzetközi díjat is nyert már a munkájával. Tavaly készített egy olyan fotót, amellyel világelső lett, mert egy mindössze 0,7 milliméteres kristálycsoportot sikerült egy A4-es méretű képen bemutatnia – mesélte Kovács Pál. -  A Széna téri kiállításon is olyan makrofotókkal szerepel, amelyek a Velencei-hegység ásványait mutatják be: a csodaszép, színes felvételek érdekessége, hogy alkotójuk mindössze 1-2 milliméteres ásványokat örökített meg a képeken. Tudni kell, hogy a Velencei-hegységben 50-60 évvel ezelőtt két bánya is működött: ólmot és cinket, valamint ezek ásványait bányászták Pátkán, de volt egykor Pákozdon fluoritbánya is – persze, ezek a bányák már évtizedekkel ezelőtt bezártak. Ám a területen lehet találni kisebb érckibúvásokat, így apróbb ásványokra bukkanhatunk. Voltaképpen az ásványgyűjtők azért kezdtek el foglalkozni a makrofotózással, mert a nagyon pici „leletekben” kizárólag mikroszkóp segítségével lehet gyönyörködni. Ám a makrofotózás lehetővé teszi, hogy ráirányítsuk a figyelmet a mikroszkopikus méretű ásványok szépségére.
Amikor a nagy fehérvári ásványbörzénken tavaly bemutattuk Tóth László képeit – voltaképpen azt akartuk láttatni, hogy ezek a csodálatosan szép, a szivárvány minden színében tündöklő darabok itt találhatók a szomszédunkban, a Velencei-hegységben. Emellett pedig a tárlat révén azzal is eldicsekedhettünk, hogy a megyei ásványgyűjtők között nagyszerű fotósok is akadnak.
A másik fotós, aki a Széna téri Tagkönyvtárban bemutatkozik, egy kápolnásnyéki fiatalember, Kupi László geológus és fotográfus, aki a 2018-as esztendő ásványát, a fluoritot mutatja be képein.
- Kupi László az elmúlt években a világ sok táját bejárta Afrikától kezdve Ázsián át Dél-Amerikáig, és fotókat is készített az ásványokról. Ő maga családi indíttatásból foglalkozik ezzel a nagyszerű hobbival. A nagypapája, Fürtös Gyuri bácsi is híres ásványgyűjtő volt: róla és kiváló gyűjteményéről még Tasnádi Kubacska András is megemlékezett a könyvében, amelyben a Velencei-hegység ásványaival is foglalkozott. Az ismeretség úgy kezdődött, hogy Tasnádit megbízták egy nagyszabású ásványkiállítás megrendezésével. Ő pedig Pákozdon járva meglátott az egyik portán valami szökőkút-szerűséget, amelybe be voltak betonozva a kvarckristályok – úgy kellett kivésni a legszebbeket, hogy elvihesse Tasnádi a kiállításra.  A porta és a szépséges kristályok tulajdonosa volt Fürtös Gyuri bácsi – tudtuk meg Kovács Páltól, aki azt is elmondta: Fürtös Gyuri bácsi unokája, a szintén ásványgyűjtő Kupi László nem makrofotózással foglalkozik, ő tenyérnyi ásványokat fényképez. Néhány év óta Magyarországon is megválasztják és népszerűsítik az Év ásványát - ez tavaly a fluorit volt. Kupi László ezért készített egy sorozatot, amit tavaly már több helyen is bemutattak. A sorozatban - ami a Széna téri tagkönyvtárban is szerepel - a világ minden részéről láthatunk fluoritot, de akad két kép, ami Magyarországon készült, méghozzá a Mátrában, Gyöngyösorosziban, ahol szintén sokáig működött ércbánya. Kovács Pál azt is hozzáteszi: a Velencei-hegységből nincs ugyan ebben a fotósorozatban fluorit-fotó, de a legnagyobb fluoritkristály Magyarországon a pátkai ércbányából került elő: ez ma is ki van állítva a Magyar Földtani Intézetben. De az a bánya már olyan régen bezárt, hogy nagyobb fluoritkristályokat sem a meddőhányókon sem az érckibúvásokon nem lehet találni.
A tárlat segítségével megismerhetjük a szebbnél szebb színes ásványokat, és talán sokan kedvet kapnak a gyűjtésükhöz is - mondta Kovács Pál, aki ma már nyugdíjas. Villamosmérnökként számítógépes szakemberként dolgozott, és azt mesélte, viszonylag későn, húsz évvel ezelőtt, a siófoki múzeumban varázsolta el az ásványok világa, a lenyűgöző színekkel és formákkal. Elsősorban az erdélyi darabok iránt érdeklődik, de a Kárpát-medence egyéb vidékeiről való ásványokat is gyűjti. A szívének legkedvesebbeket otthon, vitrinekben tartja, de van egy pincemúzeuma is. Szerencsére a felesége megbocsájtja, elnézi ezt a bolondériát, sőt, még az ásványbörzékre is elkíséri a férjét – aki ilyenkor szívesen ajándékozza meg egy-egy csinos nyaklánccal.  


További híreink

Kiállítás Dezső Tibor
és Dezső-Molnár Éva fotóiból

Megtekinthető:
2019. augusztus 30-ig

Kölcsönözzön e-book olvasót a Széna téri Tagkönyvtárban

Író-olvasó találkozó Szvoren Edinával
Beszélgetőtárs Gábor Gina

2019. június 7. 17.30

Író-olvasó találkozó Krusovszky Dénessel 
Beszélgetőtárs: Czinki Ferenc

2019. május 31. 17.30

Tetszett a könyv?
Írj rövid beszámolót, amiben elmondod miért.

Beküldési határidő:
2019. szeptember 20.

A kívánságkosár működése nyáron szünetel. Szeptembertől újra várjuk javaslataikat!

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló