Hírek, események

Makrofotók a Velencei-hegység ásványairól
Miniatűr kristály, díjnyertes képen
Fotókon a szépséges ásványok

gg, szz


Két Fejér megyei fotós és szenvedélyes ásványgyűjtő különleges ásványfotóiból látható kiállítás március végéig a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.  Tóth László és Kupi László munkái korábban is szerepeltek már több hazai kiállításon, Kovács Pál, a Fejér Megyei Ásványgyűjtő Kör vezetője is bemutatta a két fotográfus munkáit a tavalyi, székesfehérvári ásványbörzén.  Ezért Kovács Pált kértük arra, meséljen a két fotográfusról és különleges munkáikról, na meg az ásványgyűjtésről:
-Tóth László Velencén lakik, mérnökember, már régóta hódol az ásványgyűjtés szenvedélyének, és nagyon magas szinten foglalkozik a makrofotózással: olyannyira, hogy komoly nemzetközi díjat is nyert már a munkájával. Tavaly készített egy olyan fotót, amellyel világelső lett, mert egy mindössze 0,7 milliméteres kristálycsoportot sikerült egy A4-es méretű képen bemutatnia – mesélte Kovács Pál. -  A Széna téri kiállításon is olyan makrofotókkal szerepel, amelyek a Velencei-hegység ásványait mutatják be: a csodaszép, színes felvételek érdekessége, hogy alkotójuk mindössze 1-2 milliméteres ásványokat örökített meg a képeken. Tudni kell, hogy a Velencei-hegységben 50-60 évvel ezelőtt két bánya is működött: ólmot és cinket, valamint ezek ásványait bányászták Pátkán, de volt egykor Pákozdon fluoritbánya is – persze, ezek a bányák már évtizedekkel ezelőtt bezártak. Ám a területen lehet találni kisebb érckibúvásokat, így apróbb ásványokra bukkanhatunk. Voltaképpen az ásványgyűjtők azért kezdtek el foglalkozni a makrofotózással, mert a nagyon pici „leletekben” kizárólag mikroszkóp segítségével lehet gyönyörködni. Ám a makrofotózás lehetővé teszi, hogy ráirányítsuk a figyelmet a mikroszkopikus méretű ásványok szépségére.
Amikor a nagy fehérvári ásványbörzénken tavaly bemutattuk Tóth László képeit – voltaképpen azt akartuk láttatni, hogy ezek a csodálatosan szép, a szivárvány minden színében tündöklő darabok itt találhatók a szomszédunkban, a Velencei-hegységben. Emellett pedig a tárlat révén azzal is eldicsekedhettünk, hogy a megyei ásványgyűjtők között nagyszerű fotósok is akadnak.
A másik fotós, aki a Széna téri Tagkönyvtárban bemutatkozik, egy kápolnásnyéki fiatalember, Kupi László geológus és fotográfus, aki a 2018-as esztendő ásványát, a fluoritot mutatja be képein.
- Kupi László az elmúlt években a világ sok táját bejárta Afrikától kezdve Ázsián át Dél-Amerikáig, és fotókat is készített az ásványokról. Ő maga családi indíttatásból foglalkozik ezzel a nagyszerű hobbival. A nagypapája, Fürtös Gyuri bácsi is híres ásványgyűjtő volt: róla és kiváló gyűjteményéről még Tasnádi Kubacska András is megemlékezett a könyvében, amelyben a Velencei-hegység ásványaival is foglalkozott. Az ismeretség úgy kezdődött, hogy Tasnádit megbízták egy nagyszabású ásványkiállítás megrendezésével. Ő pedig Pákozdon járva meglátott az egyik portán valami szökőkút-szerűséget, amelybe be voltak betonozva a kvarckristályok – úgy kellett kivésni a legszebbeket, hogy elvihesse Tasnádi a kiállításra.  A porta és a szépséges kristályok tulajdonosa volt Fürtös Gyuri bácsi – tudtuk meg Kovács Páltól, aki azt is elmondta: Fürtös Gyuri bácsi unokája, a szintén ásványgyűjtő Kupi László nem makrofotózással foglalkozik, ő tenyérnyi ásványokat fényképez. Néhány év óta Magyarországon is megválasztják és népszerűsítik az Év ásványát - ez tavaly a fluorit volt. Kupi László ezért készített egy sorozatot, amit tavaly már több helyen is bemutattak. A sorozatban - ami a Széna téri tagkönyvtárban is szerepel - a világ minden részéről láthatunk fluoritot, de akad két kép, ami Magyarországon készült, méghozzá a Mátrában, Gyöngyösorosziban, ahol szintén sokáig működött ércbánya. Kovács Pál azt is hozzáteszi: a Velencei-hegységből nincs ugyan ebben a fotósorozatban fluorit-fotó, de a legnagyobb fluoritkristály Magyarországon a pátkai ércbányából került elő: ez ma is ki van állítva a Magyar Földtani Intézetben. De az a bánya már olyan régen bezárt, hogy nagyobb fluoritkristályokat sem a meddőhányókon sem az érckibúvásokon nem lehet találni.
A tárlat segítségével megismerhetjük a szebbnél szebb színes ásványokat, és talán sokan kedvet kapnak a gyűjtésükhöz is - mondta Kovács Pál, aki ma már nyugdíjas. Villamosmérnökként számítógépes szakemberként dolgozott, és azt mesélte, viszonylag későn, húsz évvel ezelőtt, a siófoki múzeumban varázsolta el az ásványok világa, a lenyűgöző színekkel és formákkal. Elsősorban az erdélyi darabok iránt érdeklődik, de a Kárpát-medence egyéb vidékeiről való ásványokat is gyűjti. A szívének legkedvesebbeket otthon, vitrinekben tartja, de van egy pincemúzeuma is. Szerencsére a felesége megbocsájtja, elnézi ezt a bolondériát, sőt, még az ásványbörzékre is elkíséri a férjét – aki ilyenkor szívesen ajándékozza meg egy-egy csinos nyaklánccal.  


További híreink

Kiállítás Tóth László
és Kupi László fotóiból

Megtekinhető:
2019. március 12. és április 13. között

Kézműves foglalkozás

2019. március 2.
Az önfejlesztés útján coaching módszerekkel.
Gaál Zita és Mezei László minősített coachok és térnerek vezetésével.

2019. február 18.
Csóka Judit meseterapeuta vezetésével a spanyol népmesék világába utazunk

2019. február 11.

Várjuk javaslataikat februári kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvajánló