Hírek, események

Kalmár Lajos Gábor "Nagyvadak" fotókiállítása

Hogyan fotózzunk mackót?

 A kiállítás megtekinthető 2018. október 5-31-ig.

gg, szz

Októberben csupa medvés program várja a közönséget a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában. Az intézmény arra törekszik, hogy látogatói minél jobban megismerjék a hatalmas állatot, amely gyakori, kedves szereplője a meséknek is. Az igazi medvék élettere manapság egyre fogy, az embernek ezért meg kell tanulnia tiszteletben tartani az állatok szokásait, mert bár a medve félénk állat, ok nélkül nem támad, de olykor veszélyes is lehet az emberre. A medvékről és más szépséges vadállatokról sokat megtudhat a közönség október 5-én, 18 órakor: Nagyvadak címmel ekkor nyílik meg a FIAP-díjas természetfotós, Kalmár Lajos Gábor kiállítása a könyvtárban.

A Veszprém megyei Kalmár Lajos Gábor gyerekkorában jutott hozzá az első gépéhez, és a kezdetektől a természet szépségeinek megörökítésére törekszik. Különösen nagyvadakat szeret lencsevégre kapni. Közel 20 esztendeje  foglalkozik a fotózással, 10 éve pedig az összes szabadidejét erre szánja. A türelmet és az alázatot tartja a természetfotós legfőbb erényének, hiszen Kalmár Lajos Gábor kizárólag a vadonban, természetes élőhelyén kapja lencsevégre az állatokat: szép madarakat, szarvasokat, őzeket, medvéket, farkasokat. Különösen a gemenci ősvadon élővilágát kedveli, számos kitűnő képe ott született, de többször járt Erdélyben, még túrát is vezetett ott, és sokszor sikerült medvéket fényképeznie. Nos, a mackó mégiscsak vadállat, megesett, hogy fotósként veszélyben is forgott. De azt Kalmár Lajos Gábor hozzáteszi: a medvénél félelmetesebb lehet olykor a malacait védelmező vaddisznó koca.

A kitartás mellett gyakran a vakszerencse is segített neki, hiszen pályafutása alatt még egy hiúzt is sikerült megörökítenie! Különösen büszke erre, hiszen ezt a gyönyörű „macskát” nem véletlenül nevezik a Kárpátok fantomjának – hiszen ritkán lehet látni, hát még lefotózni! Azt mesélte: olykor azon veszi észre magát, hogy egy-egy felbukkanó különleges nagyvadat fényképezve még levegőt is elfelejt venni, annyira lenyűgözi a pillanat szépsége.

A kiállítást a székesfehérvári Lendvai Balázs természetfotós ajánlja az érdeklődők figyelmébe, akivel Kalmár Lajos Gábor évekkel ezelőtt a Hortobágyon, saslesen ismerkedett meg: a barátság azóta is tart, együtt járnak vadlesre, fotózni. Azt mondják, rivalizálásról szó sincs köztük, hiszen mindketten hobbiból, saját örömükre készítenek felvételeket.

A megnyitó után adják át a díjakat, amelyeket azok között sorsolnak ki, akik helyesen válaszoltak a medvékről szóló kvízjáték kérdéseire. (Belépőjegyeket is lehet nyerni a Veresegyházi Medveotthonba.) Majd Kalmár Lajos Gábor vetítéses előadást  tart, amelyből kiderül, hogy a természetfotózás komoly előkészületeket igényel. Egy jó fotósnak tisztában illik lennie az állatok életvitelével, viselkedésével, sőt, anatómiájával is. A lelkiismeretes természetfotós tanulmányozza a helyszínt is: az előkészítésnél, a kameracsapdák alapján pontosan tudja, hogy hol bukkan fel az adott nagyvad. A madárfotózás esetében érdemes felkutatni az odút, ahol éppen a kuvikpár fészkel és neveli a fiókákat, de olykor nem árt kitenni például egy itatót. Ez mindenkinek jó megoldás: a madár nem szomjazik, a fotós pedig odacsalogatja a „modellt” inni és fürdeni, így közelről megörökítheti. De persze, az igazi természetfotós óvatos is: ha azt látja, az állat felfigyel rá, azonnal abbahagyja a fényképezést, hogy ne zavarja.


További híreink

Kiállítás a székesfehérvári Kárpitszövő Szakkör alkotásaiból

Megnyitó:
2018. december 7.

Megtekinthető:
2018. december 7.
és 2019. január 5. között
Beszélgetés Pap Csilla mediátor, életvezetési tanácsadó, párkapcsolati terapeutával

2018. december 5.
Várjuk azokat a lelkes felnőtteket (és legalább 17 éves diákokat), akik szeretnének angolul beszélgetni.

2018. november 19.
Beszédcentrikus, játékos, mesés foglalkozások havonta egyszer Varga Judit Aida francia nyelvtanár vezetésével


2018. december 8.
Beszédcentrikus, játékos, mesés foglalkozások havonta egyszer Varga Judit Aida francia nyelvtanár vezetésével

Első alkalom:
2018. november 24.

Várjuk javaslataikat novemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló