Hírek, események

Beszélgetés Háy Jánossal Szabó Magdáról

„Tudod kisfiam, én nem olyan vagyok, mint a Jókai Anna, én teli kufferrel megyek el. Még annyi írnivalóm van.” – mondta Szabó Magda, halála előtt nem sokkal Háy Jánosnak.


Július 23-án, 18 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében (Oskola utca 7) Háy János mesél az írónő sokoldalú tehetségéről, vasszorgalmáról és játékos természetéről.
Szabó Magda nevét mindenki ismeri, már életében klasszikussá vált pontos, ítélkezésmentes, művészien igényes, mégis közérthető nyelvezete miatt. Nagyszerűen tudott bonyolult emberi viszonyokat, érzelmeket ábrázolni. Művei mélybenézésre, önvizsgálatra hívnak.
De milyen volt az ember a sorok mögött?
Filmszínésznőket megszégyenítő díva, szerelmes feleség, református főgondnok, hatalmas munkabírású író, kiismerhetetlen játékos, nagy állatbarát, és még sorolhatnánk.
 „Ami velem és köröttem valaha megesett, és amit én annak a nyersanyagából alkottam, aligha különíthető el. Ha meghalok, magammal viszem minden titkomat, s nem lesz irodalomtörténész, aki meg tudja fejteni, mikor ki voltam, melyik figurám, vagy mi volt valóban igaz ebben vagy abban az ábrázolásban.”
Ez bizonyára így van. De aki eljön Háy János őszinte, mély, izgalmas és humorral átszőtt előadására, mégis közelebb kerül a titokhoz.

A történetek mellett képek is segítik az emlékezést, a helyszínen megtekinthető lesz a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár Szabó Magda fotógyűjteményéből válogatott kiállítás.


További híreink

Kedves Olvasóink!
A CsoSch BT. adományaként újabb rejtvényújságok érkeztek.


Köszönjük a támogatást!

Dabóczy Gergely kiállítása

Megnyitó:
2018. október 4.

Megtekinthetö:
2018. november 4-ig

Csató József könyvének bemutatója

2018. szeptember 27.
Táncbemutató, előadások, ételkóstoló

2018. október 5.Programok könyvtárunkban

feltöltése folyamatos

Várjuk javaslataikat szeptemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló