Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Hírek, események

Nagyszülők és unokák

Felpezsdít, akár a szerelem

A tinik is a nagyinak mesélik el a titkokat

  gg

Van, aki alig várja, hogy végre az unokákat dédelgesse.  Más  úgy érzi, ő ehhez „nem elég öreg”, sőt, ez neki kifejezetten „korai” – elvégre még sokáig aktív életet szeretne élni, csak hátráltatná, ha újra egy kicsi gyerekkel kellene foglalkozni…

Mit jelent nagyszülőnek lenni? Már a nagyszülővé válást is eltérően élik meg az emberek. Pedig a nagyszülők és unokák között egészen különleges, máshoz nem hasonlítható kapcsolat jöhet létre.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtárában éppen erről a kapcsolatról tart előadást november 7-én, 17 órakor Séllei Györgyi pszichológus, mediátor:

-- A nagyszülői szerep egészen más, mint a szülői. Már abba sincs az embernek beleszólása, hogy mikor váljon nagyszülővé, egyszer csak közlik vele, hogy nagyi lesz   – mondja a szakember, akinek nem csak pszichológusként van a témáról véleménye, tapasztalata, hiszen két esztendeje maga is a boldog nagymamák táborához tartozik. 

– A kicsi érkezése persze, az egész családot átalakítja, változás ez a javából a szülők és a nagyszülők életében egyaránt.  Ugyanakkor azt gondolom, hogy talán az a legfontosabb, hogy leginkább a nagyszülőnek van ideje igazán minőségi időt tölteni a gyerekkel, mert a nagyszülők azok, akik pusztán a gyerek öröméért akarnak együtt lenni az unokájukkal. Bár hozzáteszem: tudom, hogy sok családban igen elfoglaltak a szülők, és a nagyszülőknek emiatt olykor többször is szolgálatba kell állniuk, és helyettesíteniük, tehermentesíteniük kell a szülőket. Csakhogy manapság gyakran még a nagyszülők is aktívak  -- ezért komoly logisztikai feladat megtervezni a család napirendjét, és azt is, hogy a nagyszülők minőségi időt is tudjanak az unokáikkal együtt tölteni. A minőségi idő fogalmán én most azt értem, amikor teljesen egymásra figyelnek. A felnőttek minőségi időnek rendszerint azt nevezik, amikor tartalmas, közös programokat csinálnak együtt.  A nagyszülő és az unoka kapcsolatában viszont inkább ez azt jelenti, hogy örömmel és önfeledten tudnak együtt lenni…

Séllei Györgyi előadásában arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a nagyszülőség új lehetőséget hozhat az ember életébe. Érdemes tehát ezeket a lehetőségeket felfedezni és élni velük. A nagyszülőket is valósággal megfiatalítja egy kisgyerek – nagyiként újra rátalálhatunk önfeledt, játékos oldalunkra.   Újra gyerekké válhatunk, kicsit lelassulhatunk, és az unoka jóvoltából igen intenzíven élhetjük meg az őszinte érzelmeket. Úgy hat tehát ránk a nagyszülőség, akár egy új szerelem –  teljesen felpezsdít.

-- Önfeledtebben élhetjük meg egy érzelmekkel teli kisgyerekkel,  azaz az unokánkkal a  kapcsolatot: egy unoka társaságában szinte elfeledi az ember, hogy felnőtt, és hogy társadalmi kötelezettsége van. Nagyon érdekes volt, amikor az én apukámnak hajdanán azt mondta a lányom: „papi, most térdelj le és üvölts, mint az oroszlán”. És az én komoly apukám természetesen azt csinálta, amit az unokája kért tőle. Ahogyan most ugyanez történik velem, velünk is: azt csinálom, azt csináljuk, amit a kicsi akar.  A férfiakat, a nagypapákat is ellágyítja, „megolvasztja” a kicsik jelenléte. A nagyszülő könnyedebbé, játékosabbá válik, ugyanakkor a nagyszülő is képes hatni a gyerekre: sőt, valahogy nagyobb tekintélye van, mint a szülőnek. Ha a szülő akarja a határokat megszabni, az gyakran vált ki hisztit, míg a nagyszülőnek mintha jobban szót fogadnának a kicsik , talán a komolyabb korkülönbség súlyt ad a szavainak vagy mert higgadtabban képes nemet mondani…

Sokan azt mondják, félig-meddig viccesen, hogy majd „jól elrontom” az unokámat:

-- Én persze, nem így fogalmaznék – mondja erről Séllei Györgyi.  Nagyon sokat dolgozom tinédzserekkel, és úgy tapasztalom, hogy a titkaikat is könnyebben és egyszerűbben megosztják a nagyikkal. Mégpedig azért, mert teljesen másképpen viselkednek, mint a szülők, hiszen nem támasztanak a gyerekekkel szemben elvárást: a nagyszülőktől a kamaszok  „csak” a teljes elfogadást, odafordulást kapják – és így könnyebben megnyílnak előttük.

Séllei Györgyi azt mondja, úgy érzi, az időskort a mai társadalom mintha nem nagyon díjazná. Pedig az időskort kiteljesítheti a nagyszülő szerep, még akkor is, ha fiatalabb, még jócskán aktív korban lesz valaki nagymama, nagypapa.  A nagyszülőség minőségi változást hoz az életünkbe, ezért Séllei Györgyi mindenkit arra biztat, hogy örömmel, várakozással tekintsen erre a lehetőségre. Ugyanakkor hozzáteszi: a nagyszülő szerepnek akadnak buktatói is. Nem jó, ha a nagyszülő beleavatkozik a gyerek nevelésébe, ha tanácsokat ad a szülőknek – ez egy vékony jég, ne menjünk rá, mert nagyon könnyen baj lehet belőle!  Kerüljük el a családon belüli konfliktusokat.  Ehhez tapintatra, diplomáciai érzékre van szükség. Séllei Györgyi attól is óva inti az idősebbeket, hogy a fiataloktól unokákat „rendeljenek”!  Ne legyen ez kényszer! A gyerekvállalást bízzuk a fiatalokra, és ne gyakoroljunk rájuk nyomást: nekik kell érezniük, hol tartanak, vállalni tudják-e a szülővé válás nem mindig könnyű feladatát.
További híreink

A Zsolt utcai Tagkönyvtárban Simigh Ágnes idegenvezető mesél úti élményeiről

2022. szeptember 22. 17 óra

Író-olvasó találkozó Bakos Gyöngyivel.
A beszélgetést Gábor Gina vezeti.

2022. június 09. 17 óra

Gärtner Szilvia előadása a hétköznapi környezetvédelemről

2022. április 21. 17.00

Dr. Valastyán Pál jogász, koronakutató előadása

2021. október 28. 17 óra

Bauer Barbarával beszélget Gábor Gina

2021. szeptember 2.

Belépési szabályok

Kvízek

Kívánságkosár

Könyvajánlók

Helyismeret


Filmes-téka

Petőfi est és kvíz

forrás: Fehérvár Médiacentrum

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram