Hírek, események

NIOK - novemberi olvasókör

A "Nincs időm olvasni" kihívás novemberi témája egy ifjúsági regény.

Közös könyv
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

A találkozón a kihíváshoz kapcsolódó olvasmányainkról fogunk beszélgetni.

Időpont: 2019. november 28. (csütörtök), 17.00-18.00

Helyszín: Központi Könyvtár (Bartók Béla tér 1.), felnőtt kölcsönző galériája.

Várjuk régi és új tagjainkat!

Olvass és mesélj az élményről!

Havonta több korosztály ül az asztalhoz

  gg

A Vörösmarty Mihály Könyvtár hónapokkal ezelőtt létrehozott egy olvasókört, amelynek vannak ugyan állandó tagjai, visszatérő vendégei, de bármikor lehet a körhöz csatlakozni – hiszen minden hónapban más és más a téma, az ajánlott olvasmány.  Az olvasókör megalakításával az ismert televíziós, Szabados Ágnes Nincs időm olvasni! című kihívásához csatlakozott a könyvtár. A novemberi kihívás szerint most egy ifjúsági regényt olvasnak el a vállalkozó kedvű könyvmolyok, és élményeiket, véleményüket megosztják a körben.  Novemberben az ajánlott ifjúsági kötet Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten című műve. Az érdeklődőket november 28-án, 17 órakor várják a felnőtt kölcsönző galériáján, ahol könyvekkel „bélelt”, otthonos zugban, egy jókora asztal körül beszélget a  társaság – az ifjúsági irodalomról, könyvélményeiről. Bemutatják a szerzőt, Böszörményi Gyulát és a novemberre ajánlott kötetét is. 

Milyen céllal jött létre a Vörösmarty könyvtár olvasóköre, és mik az eddigi tapasztalatok? Erről kérdeztük a program házigazdáit, Fersch Renáta és Simonicsné Tóth Krisztina könyvtárosokat:

-- Szabados Ágnes, híradós műsorvezető az ismertségét nagyszerű célra használja: arra, hogy trendivé, „menővé” tegye az olvasást. 2017 januárjában létrehozott egy kihívást az online térben azért, hogy népszerűsítse a könyveket és bizonyítsa, hogy a sokat emlegetett panasz – „nincs időm olvasni” – csak kifogás. Az általa meghirdetett  Nincs időm olvasni kihívásból  mára egy több, mint tizenötezer tagot számláló, aktív közösség alakult ki, amelynek tagjait a könyvek szeretete köti össze. Szabados Ágnes minden hónap első napján közzéteszi a közösségi oldalon, a csoportjában, hogy miről szól a havi kihívás: októberben ez például Márai Sándor egyik kötete volt, novemberben pedig egy ifjúsági regény … Szabados Ágnes kiválaszt egy konkrét könyvet is a témához, amit olvasásra ajánl, és a hónap végén egy online-kibeszélőn megvitatja ezt a könyvet  mindazokkal, akik követik. Olykor 150-200 ember jelentkezik be erre: Szabados Ágnes beszél a könyvről, de felolvassa azokat a megjegyzéseket is, amelyeket a résztvevők írnak…

A Vörösmarty könyvtár olvasóköre is követi Szabados Ágnes kihívásait, azzal a különbséggel, hogy személyes találkozóra ad alkalmat, hiszen megszervezi, megrendezi a kihívásokhoz kapcsolódó beszélgetéseket.

-- Arra adunk alkalmat, hogy ki-ki elmondja a véleményét a kötetről, a karakterekről, a történetről, arról, hogy milyen hatással volt rá az olvasmány. Persze, mi is készülünk információkkal, érdekességekkel:  például mesélünk a szerzőről – teszik hozzá a házigazda szerepet vállaló  könyvtárosok. – Megesett, hogy parázs vita alakult ki – így volt ez például Elena Ferrante Amikor elhagytak című kötete kapcsán, amely egy válófélben lévő asszony összeomlásának krónikája. Nagy volt a nézetkülönbség arról, hogy szabad-e egy elhagyott  nőnek, egy anyának --  a gyerekeiről teljesen megfeledkezve – átadnia magát a fájdalomnak, kétségbeesésnek. De nem csupán az adott műről esik szó: például a kötelező olvasmányok kapcsán is érdekes és igen élénk beszélgetés alakult ki az egyik alkalommal. Jelen voltak magyartanárok, akik elmondták, hogy mennyi szabadságuk van az ajánlott és kötelező irodalom kiválasztásakor.

A könyvtárosok azt mondják, hogy amióta Szabados Ágnes elindította a mozgalmát, az általa ajánlott könyveket sokkal jobban keresik, és nem csak akkor, abban a hónapban, amikor az ő online-kibeszélőjén szóba kerül, hanem később is.

„Nekem az olvasás olyan, mint másnak az evés. Létfunkció.” – vallja Szabados Ágnes, aki tavaly Van időm olvasni! címmel egy olvasónaplót is megjelentetett, amelyben lehetőség van arra, hogy abc-sorrendben,   ki-ki  gondosan vezesse,  hogy melyik szerzőtől,  mit olvasott,  azt is feljegyezheti, mit adott neki az adott olvasmány, miért tetszett neki az adott könyv. Neves írók egy-egy gondolatát is közreadja Szabados Ágnes ebben a naplóban, és a kötet – amit minden könyvmoly maga tölt meg tartalommal –, sok egyéb mellett még olvasásmérőt is tartalmaz: kiszínezhetjük, mennyi időt töltöttünk olvasással… Persze, megteszi egy egyszerű füzet is, de ez az olvasónapló azért is vonzó, mert különösen szép kiállítású. Voltaképpen ez a napló motivál és tudatosabbá tesz – hiszen ki-ki maga is kitűzhet célokat. Van például, aki megfogadja, hogy minden hónapban olvas valamit egy-egy irodalmi Nobel-díjas szerzőtől.  A naplóba belefér akár egy egész év olvasmányélményeiről készült feljegyzés.

Akár vezet valaki naplót, akár nem, mindenesetre jólesik egy-egy érdekes könyvről diskurálni. A Vörösmarty könyvtáron nem múlik: az olvasókör szabadon látogatható és -- úgy tűnik – egy-egy jó könyv összehoz különböző korosztályokat is. A beszélgetéseken egyaránt jól érzik magukat a  tizen- és huszonévesek valamint a  nyugdíjasok

 

További híreink

A Vörösmarty Mihály Könyvtár nevében Buriánné Tarró Edit Erzsébet igazgató vette át a Minősített Könyvtár elismerő oklevelet és díjat.

2020. január 24.

Megszületett a Fantasztikus karácsony irodalmi pályázat eredménye!

2019. december 19.

Fantasztikus karácsony

Beküldési határidő:
2019. december 8.

Eredeményhirdetés:
2019. december 19.

A 2019-2020-as tanév első félévében is várjuk iskolai csoportok jelentkezését könyvtári tematikus foglalkozásainkra.
Tematikus foglalkozásainkra óvodás csoportok jelentkezéseit várjuk - kézműveskedéssel, interaktivitással, játékos mesefeldolgozásokkal.

Kvízek

Várjuk javaslataikat júniusi kosarunkba


Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyv ajánlás kreatívan

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Újra nyitva a Vörösmarty Könyvtár

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvtárteraszok nyíltak

forrás: Fehérvár Médiacentrum

További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje