Hírek, események

Office jóga

Sokat ülsz a számítógép előtt?

Az office jóga segít kimozgatni a vállat, nyakat, derekat

Az irodai munkát, a rengeteg görnyedést nap mint nap a számítógép monitorja előtt, nem véletlenül nevezik „gerincgyilkosnak”. Aki folyton ülőmunkát végez, gyakran panaszkodik arra, hogy estére teljesen elgémberedik a nyaka, és úgy érzi, beszakad a háta, vagy derékbántalmak kínozzák. Az irodai munka gyakori velejárója az egészségtelen, egyes csigolyákat egyoldalúan terhelő testtartás. Ha a legjobb, az ergonómiai szempontoknak leginkább megfelelő irodabútort használjuk is, érdemes időnként megmozgatni elgémberedett, egyoldalú terhelésnek kitett tagjainkat: a nyakunkat, vállunkat, derekunkat…

A jóga ebben is nagy segítségünkre lehet -- mondja Lovas Eszter jógaoktató, aki azt tanácsolja, ne legyintsünk, mondván, hogy az irodai munka már csak ezzel jár. Változtassunk inkább, azaz sajátítsuk el azokat a gyakorlatokat, amelyek javítják közérzetünket, és megteremtik a belső harmóniát.

Erre jó lehetőség nyílik a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában, ahol október 10-től ingyenes sorozat indul: havonta egy alkalommal -- mindig csütörtökön – megismerkedhetünk az office jógával. Lovas Eszter segítségével elsajátíthatják az érdeklődők azokat a gyakorlatokat, amellyel ellensúlyozhatják az irodai munka negatív hatásait, és ismét jobban érezhetik magukat a bőrükben.

-- A legfontosabb, hogy a könyvtári órához, az office jógához nem kell semmiféle felszerelés, se jógaszőnyeg, se speciális öltözék. Utcai ruhában, cipőben jöhetnek az érdeklődők, mert ezeket a – részben nyújtó – gyakorlatokat el lehet végezni bármilyen, hétköznapi öltözékben. Pontosan az a cél, hogy aki mindezt elsajátítja, bármikor gyakorolhatja. Azaz ha van rá módja, öt-öt percre félbeszakíthatja a munkát, hogy az irodában is felfrissüljön egy kis mozgással. Feláll, megmozgatja a vállát, a karját, a nyakát – elvégzi azokat a gyakorlatokat, amelyeket az office jógán, a könyvtári foglalkozásokon megtanul, és ettől jobb lesz a közérzete – ígéri Lovas Eszter.

A jóga gyakorlatok a mai, kevésbé hajlékony nyugati ember számára is igen hasznosak. Lovas Eszter azt mondja, az, aki még sosem jógázott, fokozatosan sajátíthatja el a gyakorlatokat. Kezdetben, amikor valaki még nem elég hajlékony, érdemes segédeszközöket használnia, hogy segítségükkel ráérezzen a helyes testtartásra, a nyújtás megfelelő módjára. Ezekről a segédeszközökről -- heveder, hengerpárna, gumiszalag, jógatégla -- a könyvtári órákon Lovas Eszter gondoskodik. A legtöbb, bárhol végezhető gyakorlathoz elég egy szék is.

A jógában nagyon fontos légzőgyakorlatok elsajátítására is nagy hangsúlyt fektet majd az oktató, aki a rövid elméleti bevezetőhöz nagyon sok olyan gyakorlatot mutat, amelyek a helyes testtartásra szoktatnak, és segítenek kilazítani az egész napos irodai munkában elgémberedett tagjainkat.

Az irodai jóga gyakorlatok elsajátítása ingyenes, azonban az órákra nagyon fontos előzetesen bejelentkezni. A telefonszám: 22/329-436


További híreink

Könyvbemutató: A mi Vízivárosunk

A kötetet dr. Demeter Zsófia történész mutatja be Budai úti Tagkönyvtárunkban

2020. február 19.

Lovas Eszter minősített jógaoktató ingyenes órái.

2020. március  12.

Beszélgetés-sorozat Pap Csilla mediátor vezetésével.

Társas magány'csapdájában'

Mi tart benne? Saját vágyaink, reményeink?

2020. március 4.

Budai úti Tagkönyvtárunkban szépkorúaknak szervezünk fejlesztő foglalkozást

2020. január 28.

"Hogyan tűzzünk ki jó célt? Milyen helyzetekben érdemes újrakezdeni?"

Pap Csilla mediátor válaszol kérdéseinkre Budai úti Tagkönyvtárunkban.

2020. január 8.

Kvízek

Várjuk javaslataikat májusi kosarunkba


Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvet házhoz

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Fából és szalagból készült alkotások...

forrás: Fehérvár Médiacentrum

A Finn kultúra napja

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje