Hírek, események

Office jóga

Sokat ülsz a számítógép előtt?

Az office jóga segít kimozgatni a vállat, nyakat, derekat

Az irodai munkát, a rengeteg görnyedést nap mint nap a számítógép monitorja előtt, nem véletlenül nevezik „gerincgyilkosnak”. Aki folyton ülőmunkát végez, gyakran panaszkodik arra, hogy estére teljesen elgémberedik a nyaka, és úgy érzi, beszakad a háta, vagy derékbántalmak kínozzák. Az irodai munka gyakori velejárója az egészségtelen, egyes csigolyákat egyoldalúan terhelő testtartás. Ha a legjobb, az ergonómiai szempontoknak leginkább megfelelő irodabútort használjuk is, érdemes időnként megmozgatni elgémberedett, egyoldalú terhelésnek kitett tagjainkat: a nyakunkat, vállunkat, derekunkat…

A jóga ebben is nagy segítségünkre lehet -- mondja Lovas Eszter jógaoktató, aki azt tanácsolja, ne legyintsünk, mondván, hogy az irodai munka már csak ezzel jár. Változtassunk inkább, azaz sajátítsuk el azokat a gyakorlatokat, amelyek javítják közérzetünket, és megteremtik a belső harmóniát.

Erre jó lehetőség nyílik a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában, ahol október 10-től ingyenes sorozat indul: havonta egy alkalommal -- mindig csütörtökön – megismerkedhetünk az office jógával. Lovas Eszter segítségével elsajátíthatják az érdeklődők azokat a gyakorlatokat, amellyel ellensúlyozhatják az irodai munka negatív hatásait, és ismét jobban érezhetik magukat a bőrükben.

-- A legfontosabb, hogy a könyvtári órához, az office jógához nem kell semmiféle felszerelés, se jógaszőnyeg, se speciális öltözék. Utcai ruhában, cipőben jöhetnek az érdeklődők, mert ezeket a – részben nyújtó – gyakorlatokat el lehet végezni bármilyen, hétköznapi öltözékben. Pontosan az a cél, hogy aki mindezt elsajátítja, bármikor gyakorolhatja. Azaz ha van rá módja, öt-öt percre félbeszakíthatja a munkát, hogy az irodában is felfrissüljön egy kis mozgással. Feláll, megmozgatja a vállát, a karját, a nyakát – elvégzi azokat a gyakorlatokat, amelyeket az office jógán, a könyvtári foglalkozásokon megtanul, és ettől jobb lesz a közérzete – ígéri Lovas Eszter.

A jóga gyakorlatok a mai, kevésbé hajlékony nyugati ember számára is igen hasznosak. Lovas Eszter azt mondja, az, aki még sosem jógázott, fokozatosan sajátíthatja el a gyakorlatokat. Kezdetben, amikor valaki még nem elég hajlékony, érdemes segédeszközöket használnia, hogy segítségükkel ráérezzen a helyes testtartásra, a nyújtás megfelelő módjára. Ezekről a segédeszközökről -- heveder, hengerpárna, gumiszalag, jógatégla -- a könyvtári órákon Lovas Eszter gondoskodik. A legtöbb, bárhol végezhető gyakorlathoz elég egy szék is.

A jógában nagyon fontos légzőgyakorlatok elsajátítására is nagy hangsúlyt fektet majd az oktató, aki a rövid elméleti bevezetőhöz nagyon sok olyan gyakorlatot mutat, amelyek a helyes testtartásra szoktatnak, és segítenek kilazítani az egész napos irodai munkában elgémberedett tagjainkat.

Az irodai jóga gyakorlatok elsajátítása ingyenes, azonban az órákra nagyon fontos előzetesen bejelentkezni. A telefonszám: 22/329-436


További híreink

Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?


2019. december 17.

Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?

2019. november 26.

Textilékszerek készítése Borgicával2019. november 30.

Rednágel Csongor fotókiállítása

Megtekinthető:

2019. december 31-ig.


Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?

2019. október 29.

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje

Várjuk javaslataikat novemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Olvasásmánia

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvtármozi szakmai napok Székesfehérváron

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Különleges kis grafikák a könyvtárban

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló