Hírek, események

Origami - korhatár nélkül!

Akarsz csillagokat hajtogatni?

Origami-nap a könyvtárban

 gg, szz

Nemrég volt az origami világnapja. Eredetileg Japánban november 11-én ünnepelték, de ez más világnappal ütközött, ezért a napot áttették október 24-re, ami Lillian Oppenheimer születésnapja. Ő alapította  az Amerikai Egyesült Államokban az első origami szövetséget, Ő volt az amerikai és az angol origami szövetség elnöke is.  Ma már sok helyen nem egyetlen napon ünnepelnek: október 24-e és november 11-e között tartanak origami napokat.

Az origami a  papírhajtogatás japán megfelelője, négyzet alakú papírból kiindulva készítenek állatokat, tárgyakat, díszeket, geometriai formákat. Mára az origaminak számos irányzata alakult ki. A kezdőtől a haladó szintig terjedő nehézségi skálán, nagyon sokféle origami formát lehet találni. A  japán eredetű szó az ori (hajtogatás) és a kami (jelentése papír, ami a rendaku miatt „gami”-vá változik) összetételéből keletkezett. Az origami fejleszti a kézügyességet, összehangolja a szem és a kéz munkáját, így aztán egyaránt  hat a bal és jobb agyfélteke működésére, segíti a tájékozódást, az  irányok észlelését, a térérzékelést, megismerteti az alapvető geometriai formákat és fogalmakat, fejleszti a kreativitást, a memóriát és a gondolkozást.

Minden évben más-más témát választanak, az idén, a világnap alkalmából csillagokat hajtogatnak. A Vörösmarty Mihály Könyvtár  Budai úti Tagkönyvtárában november 10-én, 10 órakor Horváth Hella origamis irányításával próbálhatják ki az érdeklődők, miként jön létre papírhajtogatással egy-egy  szép csillag-forma. Horváth Hella hosszú évek óta foglalkozik origamival. Emellett a tárgyalkotás terén folyton új meg új módszereket próbál ki, elmélyült egyebek mellett már book art műfajában  is. Horváth Hella számára persze, a legnagyobb szerelem az origami, annak is egy speciális ága: úgynevezett tesszalációkat készít. De folyton új utakat keres, legutóbb  Székesfehérváron azokat a munkáit mutatta be, amelyek készítésénél a speciális ragasztásos, úgynevezett  paverpol technikát  egyedülálló módon ötvözte  az origamival.   

Az origami napok mindenütt arra szolgálnak, hogy minél többen megismerjék a hajtogatás japán eredetű művészetét. A Budai úti Tagkönyvtárban  november 10-én várják a  kicsiket és nagyokat, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Mindazokat, akik először szeretnék kipróbálni az origamizást, és persze azokat is, akik haladó origamistaként akarnak új fogásokat tanulni. 

További híreink

Kiállítás a székesfehérvári Kárpitszövő Szakkör alkotásaiból

Megnyitó:
2018. december 7.

Megtekinthető:
2018. december 7.
és 2019. január 5. között
Beszélgetés Pap Csilla mediátor, életvezetési tanácsadó, párkapcsolati terapeutával

2018. december 5.
Várjuk azokat a lelkes felnőtteket (és legalább 17 éves diákokat), akik szeretnének angolul beszélgetni.

2018. november 19.
Beszédcentrikus, játékos, mesés foglalkozások havonta egyszer Varga Judit Aida francia nyelvtanár vezetésével


2018. december 8.
Beszédcentrikus, játékos, mesés foglalkozások havonta egyszer Varga Judit Aida francia nyelvtanár vezetésével

Első alkalom:
2018. november 24.

Várjuk javaslataikat novemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló