Karácsonyi könyvajánló - 2019. december

TOVÁBBI AJÁNLÓKTészabó Júlia: Nagy karácsonyi képeskönyv

A ​karácsony egyik legnagyobb ünnepünk. Jó előre készülünk rá, hetekre megváltozik az utca képe és életünk: számba vesszük szeretteinket és lehetőségeinket, töprengünk, számolunk, lapokat írunk, ajándékok után rohanunk, hogy aztán minden együtt legyen az ünnepi estén, a csillogó karácsonyfa alatt. Ma már mindez természetes számunkra. De vajon hogyan alakultak ki az ünnepi szokások, hogyan kötődik a karácsony a keresztény mitológiához, az ősi évkezdő termékenységi népszokásokhoz, hogyan terjedt el a világon? Miért állítunk ma is otthonunkban karácsonyfát, mely kimondatlanul is az elveszett éden tiltott fáját jelképezi? Kötetünk ezekbe a titkokba szeretné beavatni olvasóit. Szép, színes képek segítik elképzelni az olvasottakat: régi festmények, metszetek, század eleji karácsonyi levelezőlapok, ma készült fényképek az ősi szokások továbbéléséről. A kisebbeknek s képaláírások szolgálnak eligazításul, a nagyobbak ötleteket meríthetnek ajándékok, díszek, ételek készítéséhez. Ünnepi kiadványunk sok örömet szerez majd gyerekeknek és felnőtteknek, s hozzájárul a karácsony színesebb, bensőségesebb megünnepléséhez.
(forrás: moly.hu)
VMK katalógusCsörgő Anikó: Adventtől karácsonyig

Jeles napjaink közül a karácsony a legszebb és minden család számára az egyik legnagyobb ünnep. Hogyan varázsoljunk bensőséges karácsonyi hangulatot otthonunkba? Hogyan díszítsük fel a lakás különböző helyiségeit és a fenyőfát? Mi legyen a karácsonyi menü? Hogyan csomagoljuk be ajándékainkat? Sok remek ötlettel és színes képpel lesz segítségünkre ez a könyv.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusPamela Westland: Nagy karácsony könyv

A kötet az ünnepi ötletek és hagyományok pompás gyűjteménye, melybe a legnagyszerűbb családi kedvenceket gyűjtöttük össze. A saját készítésű díszekkel és ajándékokkal külön örömet szerezhetünk családtagjainknak!

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusBalogh Júlia: "Föltetszett a csillag"

Az ünneplés, a hagyományokhoz ragaszkodás nemzeti és vallási identitásunk egyik összetevője. A tömegkultúra áradatában is jelen van bennünk az a törekvés, hogy a karácsonyt tartalmasan, lényegét értve, szakrális és történelmi hagyományaink szerint éljük meg. Az ünnepkör megismertetésével és bemutatásával ehhez ad segítséget e könyv.

(forrás: moly.hu)
 VMK katalógusTészabó Júlia: Karácsony: magyar hagyományok

Tészabó Júlia művészettörténész az ünnep múltját és jelenét egyaránt feldolgozta a kötetben. A rendkívül gazdag illusztrációs anyagot múzeumok és magángyűjtők legszebb tárgyaiból válogattuk: régi és mai képzőművészeti ábrázolásokat, fotókat, képeslapokat, hirdetéseket, karácsonyi tárgyakat, díszeket. Az album a legjellegzetesebb karácsonyi étkek képeit és receptjeit is tartalmazza. 

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusLukács László: Szép karácsony szép zöld fája

Karácsonyi jászol, karácsonyfa és az adventi koszorú: a Kárpát-medencében szinte elképzelhetetlen a karácsony nélkülük. Dr. Lukács László néprajzkutató új könyvében, a Szép karácsony szép zöld fája című ízléses és felettébb érdekes kötetben a karácsonyfa történetét és elterjedését mutatták be. A szerző által felsorakoztatott történeti adatok arról tanúskodnak, hogy a 16. században a Felső-Rajna protestáns és katolikus területein , elsősorban a városi lakosság körében már jelen volt az otthonokban felállított karácsonyfa, s a jómódúak már fel is díszítették.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusJamie Oliver: Karácsonyi receptek

Ez az impozáns könyv tizenhét év munkáját tetőzi be. A végletekig tökéletesített, csodás receptek, tippek és trükkök eredménye – otthon te is megalkothatsz bármit, ami ebben található. Egy ilyen könyvet csak egyszer írhat meg az ember, tehát mindent meg kellett tennem azért, hogy a lehető legjobb legyen. Megtisztelő arra gondolnom, hogy a Karácsonyi receptek is részese lehet a családok ünnepi előkészületeinek – téged is segíthet abban, hogy igazán tökéletes legyen a karácsonyi lakoma. Remélem, minden évben újra meg újra előveszed majd.
Boldog karácsonyt neked és tieidnek, tőlem és enyéimtől.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusSzakál László: Régi ünnepek a konyhában

Karácsonytól karácsonyig naptári sorrendben felvonultatva mutatja be az a kis könyv a régi magyar konyha ünnepi ételeit. A karácsonyi mákos gubától, pulykasülttől, diós-mákos beiglitől a húsvéti kenyérben sült sonkán keresztül a lakodalmas ételekig sok finom falattal ismerkedhet meg az olvasó. A receptek közé iktatott kis néprajzi csevegések az ünnepek hátterét rajzolják meg. Kellemes szórakozást, jó étvágyat kívánunk!

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusDr. Oetker karácsonyi édességek

Az év legszebb sütési időszakára Dr. Oetker 6 fejezetben több mint 80 receptet állított össze azért, hogy Ön az ádvent idején és a karácsonyi ünnepek alatt szeretteit meglephesse finom desszertekkel, pompás kalácsokkal, házi karácsonyfa süteménydíszekkel. A számtalan illusztráció láttán szinte érezni már a fahéj, a méz és a vanília illatát.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusRegine Stroner: Karácsonyi sütemények

Az Új Esély Kiadó képes süteményeskönyve. Így készíthetünk könnyen édes aprósüteményeket, karikákat, csillagokat, sőt még mézeskalács házikót is. A szöveg és a képanyag lépésről lépésre ismerteti a tennivalókat.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusAngelika Kipp: Karácsonyi ablakdíszek

Díszítsük ablakunkat vagy fenyőfánkat fehér kartonpapírból készült mosolygó angyalkákkal, vidám hóemberekkel és egyéb karácsonyi díszekkel, vagy készítsünk hangulatos asztali mécsestartókat. A kész filigránokkal az ajándékcsomagot is egyedivé tehetjük. A kötetet ajánljuk óvodáknak és iskoláknak is, mivel a kötetben szereplő filigránok könnyen elkészíthetők, és kevés ráfordítással karácsonyi hangulatot varázsolhatunk az osztálytermekbe.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusKarácsonyi kreatív ötlettár

Ahogy ​közeledik a karácsony, egyre többet törjük a fejünket, mi mindennel tehetnénk szebbé a környezetünket és az ünnep pillanatait. Ez a könyv telis-tele, és mind arra vár, hogy megvalósítsuk őket! Szeretni való angyalok, ragyogó csillagdíszek, barátságos rénszarvasok éppúgy helyet kaptak benne, mint néhány jókedvű hóember. De nem hiányozhatnak belőle a fantáziadús asztaldekorációk és az ünnepi jókívánságok sem. Találunk még a kötetben számos adventi koszorút, csomagolási tippeket, ajándékkísérőket és karácsonyfadíszeket is, de nem maradtak ki az ínycsiklandó csemegék sem. A család minden tagjának jut valami kedvére való, amellyel feldíszítheti otthonát, és meglepheti szeretteit.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusRadics Mária: Natúrdíszek karácsonyra

„Otthonunkban a karácsonyi hangulatot különböző divathullámok határozzák meg. Egyetlen stílus van, amely örök, a természetes alapanyagokra építő. A természetes stílusnak vannak egyedül hagyományai, és minden más irányzat belőle fejlődik ki. Ezenkívül praktikus, hiszen a természet kincsei kéznél vannak, elég kimennünk a kertbe, az erdőbe, és gyűjtögetni. Sőt, ma már a legtöbb hobbiboltban beszerezhetünk különféle csodálatos természetes anyagot (termések, rafia, vesző koszorúalap stb.). Már egyetlen termésből, például tobozból is fantasztikus karácsonyi dekoráció készíthető. (…)” (a Szerző)

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusElke Eder: Karácsonyi drótdíszek

Az ünnepek közeledtével sokféle anyagból készíthetünk csodás ajándékkísérőket vagy mutatós karácsonyfadíszeket. Az alumíniumdrót számtalan új lehetőséget kínál: könnyű vele dolgozni, olcsó és könnyen beszerezhető. Különböző vastagságban és egyre gazdagabb színválasztékban kapható. Kis gyakorlással és a megfelelő tippekkel és trükkökkel a kedves olvasónak is biztosan sok örömöt nyújt majd az aludróttal való foglalatoskodás.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógusSilke Erbert: Varázslatos díszek karácsonyra

Advent idején a szabadidő kreatív eltöltésével, díszek, ajándékok stb. készítésével ráhangolódhatunk a küszöbön álló karácsonyra, és felkészülhetünk rá. Otthonunkat meghitté varázsolhatjuk saját készítésű adventi koszorúkkal, asztali és ajtódíszekkel.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógus
Ingrid Moras: Csillagok és karácsonyi díszek gyöngyből

A gyöngyből készült csillagokat, angyalkákat, jegesmedvét, fenyőfát vagy mécses tartót a részletes, lépésről lépésre követhető ábrák és leírások segítségével bárki könnyedén elkészítheti. A saját készítésű díszekkel a fenyőfát, a karácsonyi ajándékokat vagy a lakás bármely pontját karácsonyi díszbe öltöztethetjük.

(forrás: moly.hu)
VMK katalógus

Kvízek

Kívánságkosár

Könyvajánló

Helyismeret


Filmes-téka

Helyi értékek, értékőrzők

forrás: Fehérvár Médiacentrum
További videók

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram