Hírek, események

Paverpol arts

Kreativitás és ökotudatosság

A profi alkotókat inspirálja, a kezdőknek is sikerélményt ad

 

  gg

Kisplasztikák, domborművek, dekoratív használati tárgyak szerepelnek a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában, azon a kiállításon, amely november 5. és november 23. között látható. Belegrainé Kereső Éva ökodesigner alkotásai egytől egyig paverpol technikával készültek. A paverpol – ami egyszerre jelöl márkanevet és technikát is -- kiválóan alkalmas a kreatív újrahasznosítás jegyében készült munkák létrehozására, de sok minden másra is. A technikát Josefine de Roode holland művész fejlesztette ki, majd egyetemi kurzuson tanította is. Mára sok országban vált népszerűvé.

A kiállító alkotó, Belegrainé Kereső Éva főleg festészettel foglalkozott, mielőtt rátalált a paverpolra. Azért tetszett meg neki, mert ötvözni lehet a hagyományos és modern kép- és tárgyalkotói módszerekkel.

-- Már gyerekkorom óta sokat rajzolok – meséli. – A főiskolai tanulmányaimat is rajz, vizuális kommunikáció, vizuális nevelés területén végeztem, a tanítás során pedig elsajátítottam a pedagógiai munkához nélkülözhetetlen módszertani, elméleti ismereteket. Tíz évig általános iskolában oktattam művészeti tárgyakat, közben Székesfehérváron, Simon M. Veronika festőműhelyében képeztem magamat, úgy, hogy különféle kurzusokon sajátítottam el a festészeti technikákat. Ott ismertem meg a paverpol technikát is, ami teljesen lenyűgözött… Aztán eljutottam Katonáné Tóth Judit műhelyébe: az ő vezetésével működik Magyarországon a paverpol kelet-európai képviselete. Az ő tanítványaként váltam paverpol oktatóvá.

Belegrainé Éva azt mondja, ez az eljárás azért is annyira magával ragadó, mert megújulást hozhat annak, aki biztos képzőművészeti alapokkal rendelkezik. Ugyanakkor azok számára is örömet és sikerélményt adhat, akik csupán hobbiszinten foglalkoznak az alkotással.

-- Azért is szeretek paverpol foglalkozásokat tartani, mert látom, hogy mekkora örömet okoz maga az alkotás azoknak is, akik korábban sosem foglalkoztak effélével. Ráadásul ökotudatosságra nevel, hiszen kidobásra ítélt, maradék anyagokból lehet létrehozni tárgyat, dísztárgyat, szobrot… --teszi hozzá.

-- Ami engem illet, arra törekszem, hogy a paverpol segítségével precíz és letisztult munkákat adjak ki a kezem közül. Nagyon izgat, hogyan tudom az olajfestést és a paverpolt ötvözni, főként a portréfestészetben. A paverpol segítségével készítek hátteret egy-egy portrénak, úgy, hogy ez ne elnyomja, hanem inkább kiemelje a festett arcképet. Most, a Tolnai utcai Tagkönyvtárban ezeket a képeket nem tudom bemutatni, hiszen nincs hozzá falfelület. A vitrinekben inkább főleg plasztikákat, dísztárgyakat láthat a közönség. A szobrokhoz elsősorban textilt használok, azt társítom a speciális, ragasztó, keményítő paverpol-anyagokkal:  szeretem, ha a textília természetes anyagból készül, mert akkor válik a plasztika igazán részletgazdaggá –mondja az alkotó.


További híreink

Jány Tamás vetítéses előadása


2019. november 26.
Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?

2019. december 11.
Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?

2019. november 27.

Megtekinthető:
2019. november 26-tól
december 21-ig.


Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?

2019. október 30.

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje

Várjuk javaslataikat novemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Olvasásmánia

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvtármozi szakmai napok Székesfehérváron

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Különleges kis grafikák a könyvtárban

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló