Hírek, események

Pedro Almodóvar filmjei

Mindent Almodóvarról
Előadás a híres spanyol rendezőről

gg, szz

Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Tűsarok, Eleven hús, Mindent anyámról, Beszélj hozzá, Rossz nevelés, Volver: néhány alkotás a világhírű spanyol filmrendező, Pedro Almodóvár eddigi gazdag életművéből. A spanyol rendezőről Dudás Judit tart előadást november 26-án, 16 órakor a Pedagógia Szakkönyvtárban.

Dudás Judit angol nyelv, médiaismeret és mozgókép kultúra szakos tanár.  Filmklubot vezetett tanárként a Városmajori Gimnáziumban, tagja volt a filmklub szövetségnek és képviselőjeként zsűritagként részt vett nemzetközi ifjúsági filmfesztiválokon. Jelenleg a fehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában angolt tanít. Elmondta, hogy Almodóvar  életéről, pályájáról, tipikus filmnyelvi eszközeiről, témáiról, színészeiről, rendezési stílusáról, filmtörténeti jelentőségéről szeretne beszélni  előadásában. Mondandóját filmrészletekkel színesíti, amelyekről a hallgatóság bevonásával workshop jellegű beszélgetést is kezdeményez majd.

Pedro Almodóvar  Caballeróban született 1949. szeptember 24-én.  A hetvenes években egy független színházi társulathoz csatlakozott Madridban, ekkor készítette első amatőr rövidfilmjeit is. Irodai és színházi munkája mellett transzvesztita punk bandát is alapított, novellákat és képregényeket alkotott.  Első filmje (Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből) 1980-ban készült, és komoly botrányt okozott. 1984-ben forgatta a nemzetközi sikerű Áldott mélységek című alkotást, majd 1986-ban Antonio Banderas főszereplésével készült el a Matador, ezt 1988-ban az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén követte. Az 1990-es években filmjeinek hangvétele változott, visszafogottabb és finomabb lett a stílusa.  A Mindent anyámról című alkotást 1999-ben forgatta, és a spanyol filmtörténet legtöbbet díjazott filmje lett. Elnyerte többek között a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, a César-díjat, BAFTA-díjat. A 2002-ben készült „Beszélj hozzá” is elhozott egy Oscart, mégpedig a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. A 2006-os „Volver” pedig a Cannes-i fesztiválon kapta meg a legjobb forgatókönyv díját. Következő munkái közül említést érdemel a Megtört ölelések, A bőr, amelyben élek, a Szeretők, utazók.  Pedro Almodóvar emellett olyan színészek karrierjének felíveléséhez járult hozzá, mint Antonio Banderas  vagy Penélope Cruz.

További híreink

Áldás vagy átok?
Előadó
Ulicza Henriette prszichológus

2019. április 26.

A mese mint lélektérkép. Pápes Éva előadása.
Házigazda Ficher Imre

2019. május 20.
Energizáló élelmiszerek
Házigazda Fischer Imre

2019. április 29.
Az egészségmegörző mozgáskultúrák
Házigazda Fischer Imre

2019. március 18.
Patak Márta fordító-könyvkiadóval "a spanyol irodalom nagykövetével"
Varga Lilla, a könyvtár munkatársa beszélget.

2019. április 15.

Várjuk javaslataikat áprilisi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvajánló