Hírek, események

Pedro Almodóvar filmjei

Mindent Almodóvarról
Előadás a híres spanyol rendezőről

gg, szz

Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén, Tűsarok, Eleven hús, Mindent anyámról, Beszélj hozzá, Rossz nevelés, Volver: néhány alkotás a világhírű spanyol filmrendező, Pedro Almodóvár eddigi gazdag életművéből. A spanyol rendezőről Dudás Judit tart előadást november 26-án, 16 órakor a Pedagógia Szakkönyvtárban.

Dudás Judit angol nyelv, médiaismeret és mozgókép kultúra szakos tanár.  Filmklubot vezetett tanárként a Városmajori Gimnáziumban, tagja volt a filmklub szövetségnek és képviselőjeként zsűritagként részt vett nemzetközi ifjúsági filmfesztiválokon. Jelenleg a fehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskolában angolt tanít. Elmondta, hogy Almodóvar  életéről, pályájáról, tipikus filmnyelvi eszközeiről, témáiról, színészeiről, rendezési stílusáról, filmtörténeti jelentőségéről szeretne beszélni  előadásában. Mondandóját filmrészletekkel színesíti, amelyekről a hallgatóság bevonásával workshop jellegű beszélgetést is kezdeményez majd.

Pedro Almodóvar  Caballeróban született 1949. szeptember 24-én.  A hetvenes években egy független színházi társulathoz csatlakozott Madridban, ekkor készítette első amatőr rövidfilmjeit is. Irodai és színházi munkája mellett transzvesztita punk bandát is alapított, novellákat és képregényeket alkotott.  Első filmje (Pepi, Luci, Bom és más lányok a tömegből) 1980-ban készült, és komoly botrányt okozott. 1984-ben forgatta a nemzetközi sikerű Áldott mélységek című alkotást, majd 1986-ban Antonio Banderas főszereplésével készült el a Matador, ezt 1988-ban az Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén követte. Az 1990-es években filmjeinek hangvétele változott, visszafogottabb és finomabb lett a stílusa.  A Mindent anyámról című alkotást 1999-ben forgatta, és a spanyol filmtörténet legtöbbet díjazott filmje lett. Elnyerte többek között a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díját, a César-díjat, BAFTA-díjat. A 2002-ben készült „Beszélj hozzá” is elhozott egy Oscart, mégpedig a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. A 2006-os „Volver” pedig a Cannes-i fesztiválon kapta meg a legjobb forgatókönyv díját. Következő munkái közül említést érdemel a Megtört ölelések, A bőr, amelyben élek, a Szeretők, utazók.  Pedro Almodóvar emellett olyan színészek karrierjének felíveléséhez járult hozzá, mint Antonio Banderas  vagy Penélope Cruz.

További híreink

Dr. Faix Dóra előadása

2018. december 10.
Dr. Halász József gyermekpszichiáter előadása

2018. november 23.
Életreceptek Fischer Imre előadása betegség miatt elmarad.
Helyette Szakter Éva szín- és stílustanácsadó előadására kerül sor.

2018. november 19. 17 óra

Dudás Judit mozgóképkultúra és médiaismeret
tanár előadása.

2018. november 26.


Pályázati lehetőségek
Előadó: Pribil-Kövesdy Döniz Tempus Közalapítvány

2018. október 25.

Várjuk javaslataikat novemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló