Hírek, események

A puszta királya is látható
Május végéig látható a Budai úti tagkönyvtárban
a székesfehérvári  Lendvai Balázs ragadozó madarakról készült fotósorozata.

Lendvai  Balázs 2011-ben vette meg az első komoly fényképező masináját. A fotózás mindig érdekelte, de akkoriban egy megszállott természetfotósról készült film adta számára az indíttatást, hogy maga is az állatok és növények megörökítésével foglalkozzon. A gyönyörű hobbi ma már az élete fontos része: autodidakta módon sajátított el mindent. A mostani kiállításon látható jól sikerült képek különböző élethelyzetekben, természetes közegükben  mutatják be a pompás, méltóságteljes  madarakat. A puszta királyát, a  réti sast, a parlagi sast, a vörös vércsét, a kuvikot és erdei fülesbaglyot, a karvalyt, a héját, az egerészölyvet.  Türelemmel, alázattal kivárt pillanatok ezek, a fotós tiszteletét igazolják „modelljei” iránt. Címeket is adott  Lendvai Balázs  a képeinek, többnyire ötletes,  szellemes, nem erőltetett címeket. (Fekszik a róka!, Ebéd megvolt, indulás!, Hagyj aludni!, Nincs nálam az egered!)
A kiállítást jó barátja – aki egyúttal példa is számára – a FIAP-díjas természetfotós, Kalmár Lajos Gábor  ajánlotta a közönség figyelmébe. Kiderült, hogy ők ketten gyakran járnak közös fotózásokra, éppen mostanában voltak  Erdélyben, mackólesen…
Lajos ugyanis nagyon szereti a nagyvadakat fotózni, sok elismerést is begyűjtött már képeivel, Balázs pedig – ahogy mesélte --, még keresi a saját útját, sok mindennel foglalkozik, tájképet készít, a makrofotózás is érdekli, madarakat és  növényeket egyaránt lencsevégre kap.
 ¬--  A cimboraság a Hortobágyon kezdődött – mesélték --, egy saslesen kerültünk egymás mellé. – Mi mindketten munka mellett, hobbiból fotózunk, rivalizálásról már csak ezért sem lehet szó, hiszen egyikünk fejét sem „üti” egy szerkesztő, hogy címlapot kérjen egy büszke szarvassal vagy éppen hunyorgó kuvikkal… Nekünk semmiféle elvárásnak nem kell megfelelnünk, nincs rajtunk nyomás, felszabadultan, a magunk kedvére fotózunk – az se baj, ha időnként nem jön össze a vágyott felvétel. Erdélyben most reggel 6-tól este fél 9-ig vártunk a mackóra, hiába… Máskor meg szinte  pillanatok alatt összejön a kép.
Persze, hozzáteszik, a természetfotós soha nem mehet felkészületlenül sehová: Lajos már többször járt Erdélyben, túrát is vezetett ott. Most egy különlegesen szép vidéken szerette volna megörökíteni a mackót. A kameracsapdák alapján pontosan tudták, hogy ott rendszeresen felbukkan. Mindig ismerni kell az adott állat életmódját, feltérképezni a helyeket, ahol előfordul. A madárfotózás esetében például érdemes felkutatni az odút, ahol éppen a kuvikpár fészkel és neveli a fiókákat, de olykor nem árt kitenni például egy itatót.  Ez mindenkinek jó megoldás:  a madár nem szomjazik, a fotós pedig odacsalogatja a „modellt” inni és fürdeni,  így közelről megörökítheti
A Budai úti tagkönyvtár azt tervezi, hogy Kalmár Lajos Gábor fotóit is rövidesen bemutatja: ősszel az ő nagyvadakról készült képei szerepelnek majd a könyvtárban: szarvas, farkas, medve no és a hiúz… Elvégre különösen büszke arra, hogy sikerült megörökítenie ez a gyönyörű „macskát”, amit nem véletlenül neveznek a Kárpát-medence fantomjának – mert ritkán lehet látni, hát még lefotózni! Lajos azt mesélte: olykor azon veszi észre magát, hogy egy-egy  felbukkanó különleges nagyvadat fényképezve még levegőt is elfelejt venni, annyira lenyűgözi a pillanat szépsége… De persze, ebben ott van a jó természetfotós  óvatossága is: ha az állat felfigyel rá, azonnal abbahagyja a fényképezést, hogy ne zavarja.
Lendvai Balázs tárlatához foglalkozások, tárlatvezetések is kapcsolódnak, a székesfehérvári Vadmadárkórház közreműködésével. A vadmadarak olykor megsérülnek: az állatok gyakran lesznek autóbaleset, áramütés, mérgezés áldozatai – az ember jelenléte sok veszélyt tartogat számukra. Dr. Berkényi Tamás állatorvos  irányításával a fehérvári Vadmadárkórház évek óta segít a bajba jutott állatokon. A legtöbbször sikerül meggyógyítani, és visszaengedni a szárnyas teremtményeket a természetbe, de előfordul, hogy egyik-másik ragadozó madár  olyan súlyos sérülést, maradandó károsodást szenved, ami lehetetlenné teszi, hogy a természetben megfelelően gondoskodjon magáról. A Vadmadárkórház – ami kizárólag támogatásokból gyógyítja a bajba került állatokat – ilyenkor életük végéig gondoskodik ápoltjairól. Ezek az emberhez szokott  szárnyas ragadozók  az ismeretterjesztő munkában is segítenek.    Nemrég a fehérvári  Munkácsy Mihály Általános Iskola  másodikos diákjai látogatták meg a tárlatot, ahol a Székesfehérvári Vadmadárkórház jóvoltából egy macskabagollyal is találkozhattak.  

A Budai úti Tagkönyvtárban    továbbra is várják az érdeklődőket, és szívesen fogadnak iskolai csoportokat is. Akár egy-egy rendhagyó, játékos  biológia órára, amelyen mesélnek a madarakról  a diákoknak, akik madaras könyveket lapozgathatnak, sőt, origamizhatnak is: papírmadarakat hajtogathatnak. Emellett persze felnőttek csoportjai is bejelentkezhetnek a vadmadárkórház előadására, amelynek a könyvtár ad helyet. Egy „szimpla” kiállításlátogatás így komplex foglalkozássá válhat.

(Bejelentkezés és  további részletek: Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti tagkönyvtára, telefon: 06/22-329-436)


További híreink

"Zengő bölcső" - zenés foglalkoztató a legkisebbeknek

2018. október 20.
Játszóház: origami - medve figura hajtogatása
2018. október 13.
Játszóház: medvés ujjbábok készítése

2018. október 6.

Első alkalom:
2018. szeptember 24.

Várjuk javaslataikat szeptemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló