Hírek, események

Régi korok szépészeti praktikái

Nefretiti körmei, és a „Lajosok” parókái

Régi korok szépészeti praktikái

 gg


Amióta világ a világ, az emberben erősen élt a vágy, hogy külsejét tetszetősebbé tegye, hiszen a társadalmi hierarchiában már az őskortól kezdve jobb helyet foglalt el az az ember, aki szebbnek és erősebbnek hatott. A Vörösmarty Mihály Könyvtár Zsolt utcai Tagkönyvtárában október 17-én (csütörtökön) 17 órakor a Régi korok szépészeti praktikáiról mesél a közönségnek Szima Viktória, a MNL Fejér Megyei Levéltár munkatársa. Kiderül, hogy egyik-másik szépészeti trükk ma is bátran bevethető.

A Willendorfi Vénus az egyik legismertebb őskori régészeti lelet: a szobor sokat elárul az akkori szépségideálról -- a dús női keblek már az őskorban is a termékenységre utaltak. A férfiak esetében viszont a lapos has jelezte az egészséget, ugyanakkor az erő is fontos volt, hiszen egy férfinak védelmet kellett nyújtania. Szima Viktória előadásában egy sereg érdekességet hallhat a közönség arról, hogy az őskortól kezdve egészen a 19. századig, az egyes korokban miként akartak tetszeni nők és férfiak egyaránt. Az előadó évek óta foglalkozik az orvoslás történetével, a legkülönfélébb patikaszerekkel. A patikák pedig természetesen mindig árultak szépítőszereket, piperekellékeket, sőt háztartási kellékeket is.

Tudják önök, hogy miből készítették a parfümöket az ókori Egyiptomban? No és arról hallottak-e, hogy Nefretiti aranyozta a körmét? Most megtudhatják azt is, miféle anyaggal festették az egyiptomiak a hajukat és a szemüket! A rómaiakról közismert volt, hogy komolyan törődtek a testükkel, fürdőkbe is előszeretettel jártak - Szima Viktória előadásában fény derül arra, milyen volt a római szépségideál, és miféle trükkökkel próbáltak ennek megfelelni.

A kereszténység a test ápolásának kultuszát eltörölte. Szima Viktória előadásából kiderül, hogy miféle változást hozott a szépségápolásban a reneszánsz. Megtudhatjuk, milyen eljárással készültek Itáliában az illatos vizek, milyen kenőcsöket, pomádékat használtak akkoriban. Arról is szó esik majd, hogy a földrajzi felfedezésekkel, az Európába érkező terményekkel a pomádék, arcpakolások is megújultak. Kiderül, hogy ma is vannak olyan élelmiszerek, amelyek keverékei nagyszerűen használhatók arcpakolásként – gyulladáscsökkentő, szépítő hatásuk miatt. Később Itália helyett Franciaország vált a szépségápolás központjává. Különösen Medici Katalin uralkodása idején használtak sokféle kozmetikumot.  Szima Viktória a „Lajosok korának” szépségápolási trükkjeiről is beszél. Ez az az időszak, amikor a rizsporos paróka volt a divat, amihez tetűkaparó is dukált, ha viszketett az élősködők miatt a fejbőr. Az arcot fehérre meszelték, kétoldalt pirosították, és nagy divat volt a szépségflastrom. S hogy ez mi mindenre szolgálhatott? Erre is választ kapunk!

És így tovább, Szima Viktória sorra veszi a szépségápolási trükköket egészen a 19. század végéig. Azt mondja, az biztos, hogy nem csak a szépségápolást, a személyi higiéniát is másként értelmezték a különböző korokban. Hiszen tudjuk, hogy a fürdés nem volt a mindennapok része még a 20. század első felében sem. Inkább mosakodtak: a mosdótál minden lakásban megtalálható volt, a fürdésre ritkábban szánták rá magukat. Persze, a tisztálkodással kapcsolatos szemlélet is folyton változik - mostanság is vitáznak arról, hogy nem ártalmas-e naponta hajat mosni…
De ez már egy másik előadás témája lehetne.

További híreink

A játék 2019. december 3-tól
december 21-ig tart.
A Vox Mirabilis Kamarakórus adventi műsora

2019. december 6.

A különleges kapcsolat

A Zsolt utcai Tagkönyvtárban

2019. november 7.

Szima Viktória levéltári munkatárs előadása

2019. október 17.

Vízer Dániel "szóló kórus" koncertje


2019. szeptember 12.

Kvízek

Várjuk javaslataikat szeptemberi kosarunkba


Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Kincsek, titkok, huncutságok

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Kulturális programok ősszel

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyv ajánlás kreatívan

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje