Szabadon elérhető adatbázisok

Ezen az oldalon a szabadon elérhető adatbázisok listája található. Az egyes adatbázisok az adatbázis nevére kattintva érhetők el.

Linkgyűjteményünk folyamatosan bővül.

Általános adatbázisok:

Arcanum kézikönyvtár

Az internet elterjedése és az ADT elindítása előtt az Arcanum CD- és DVD-ROM-on adott ki digitalizált műveket. Ezek az adathordozók mára elavultak, azonban fontos, hogy a legfontosabb kiadványok megmaradjanak. Ezért a legértékesebb CD és DVD kiadványainkat ingyenesen elérhetővé tették az interneten. Ezek a kézi szedéssel készült, korrektúrázott anyagok a mai napig kiállják az idő próbáját.

Compass

A Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete.

EHM

Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa

Elektronikus Periodika Adatbázis

Az Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázis (EPA) a Magyar Elektronikus Könyvtár kezdeményezése, melynek két célja van: nyilvántartani, regisztrálni a magyar vonatkozású, elektronikus/online periodikumokat, valamint archiválni, hosszú távon, biztonságosan megőrizni és szolgáltatni a lehető legtöbb magyar vonatkozású elektronikus folyóiratot. Az EPA 2020 júliusában több mint 1200-féle kiadványt (összesen körülbelül 124 ezer folyóiratfüzetet és 650 ezer cikket) archivált, valamint közel 4000 e-folyóiratot tartott nyilván.

HUMANUS

A Humanus a humán tudományi tanulmányok és cikkek adatbázisa. A Humanusban a könyvtártudományi és a könyvtörténeti tárgyú folyóiratcikkek és tanulmányok feldolgozásáért a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtár felel.

Hungaricana

A Hungaricana egy közgyűjteményi portál, melynek célja a könyvtári, levéltári, múzeumi állományban található művek, periodikák, képek, tervrajzok, dokumentumok stb. digitalizált változatainak internetes szolgáltatása, valamint a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott alkotások digitális hozzáférhetőségének biztosítása.

Matarka

A MATARKA (Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa) magyar kiadású szakfolyóiratok tartalomjegyzékeit dolgozza fel könyvtárak és folyóirat-szerkesztőségek összefogásával, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum vezetésével.

MTDA

A Magyar Társadalomtudományok Digitális Archívuma (röviden: MTDA) digitális könyvtár, melynek célja a 19–20. századi magyar társadalomtudomány és határterületeinek feltárása. A projekt azon 21. századi alapelv alapján létesült, hogy a keresett információ megszerzése ne vegyen igénybe több időt, mint az elolvasása. Erre szolgál az e-könyv és az azt szolgáltató internetes e-könyvtár. A projekt 2003-ban magánkezdeményezésként indult, saját finanszírozásban működik. Fenntartója, kezelője dr. Reisz László

Szaktárs

A Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. A cél, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.

Videotorium

A Videotorium a felsőoktatás és kutatás, valamint a közoktatás szereplői számára létrehozott videó/audió megosztó portál, amely helyet és professzionális megjelenési formát biztosít a felsőoktatási intézményekben, kutatóintézetekben, közgyűjteményekben és közoktatási intézményekben készített videó-tartalom számára. A publikus videók mindenki számára elérhetőek, azonban lehetőség van a videók nézőinek korlátozására, csoportok létrehozására.

Irodalom, irodalomtudomány, irodalomtörténet

DIA

A magyar Digitális Irodalmi Akadémia 1998. június 2-án jött létre a legkiemelkedőbb magyar írók-költők forrásértékű szövegeinek megismertetésére és elérhetővé tételére. Az alapításban Kossuth-díjas vagy a Magyarország Babérkoszorúja díjjal kitüntetett írók vehettek részt.

Műelemzések adatbázisa

A dunaújvárosi József Attila Könyvtár Műelemzés adatbázisa analitikus formában tárja fel az irodalmi alkotásokhoz, a filmekhez, az irodalom- és filmelmélethez, -történethez kapcsolódó tanulmányokat, az interneten elérhető honlapokat, információkat. Az adatbázis egyes tételeihez rövid tartalmi ismertető és forrásadatok kapcsolódnak, és vannak olyan tételek, amelyek teljes szöveggel megjeleníthetőek.

Nyugat

A Nyugat folyóirat 33 évfolyamának digitális változata.

orkenyistvan.hu

Az Örkény István életműve előtt tisztelgő honlap az Örkény-család és az Országos Széchényi Könyvtár között létrejött megállapodás eredményeként készült 2009 tavaszán. A tartalomszolgáltatást április elején, Örkény István születésnapjához (1912. április 5.) közel eső időpontban mutatta be a nemzeti könyvtár 2009. április 8-án.

RPHA

A Répertoire de la poésie hongroise ancienne (RPHA) a régi magyar vers leltára a kezdetektől 1600-ig.A Répertoire de la poésie hongroise ancienne (RPHA) a régi magyar vers leltára a kezdetektől 1600-ig.

Művészetek

Artportal

Az Artportal kortárs művészeti hír- és adatbázist tartalmazó oldal. A weboldal gerincét a 8000 szócikkből álló Kortárs Magyar Művészeti Lexikon képezi, de a lexikon adatbázisának bővítését a portál 2012-ben lezárta, így az nem frissül.

DKA

A digitális képarchívum több mint 100.000 tételből álló anyagát részben a MEK-ben levő könyvek és az EPA-ban őrzött periodikák illusztrációi, részben felajánlott magángyűjtemények, részben pedig CD-ROM kiadványokról és internetes honlapokról átvett képek alkotják. Az archívumban képeslapok, térképek, színlapok, bélyegek, valamint fotók, grafikák és festmények is találhatók. 2014-től elkezdődött az animált vizuális műfajok gyűjtése, elsőként a prezentációkkal, 2016-tól pedig infografikákkal is gyarapodik az állomány.

Fortepan

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le

Iparművészeti Múzeum gyűjteményi  adatbázis

A folyamatosan bővülő online gyűjteményi adatbázisában jelenleg mintegy 38 000 műtárgy fotóval illusztrált ismertetése érhető el. Az adatbázisban a műtárgyakról részletes leíró adatok, valamint rövid tárgyismertetés és bibliográfia is található.

Képzőművészet Magyarországon

Az adatbázis a magyarországi képzőművészet románkori kezdetektől a XX. század közepéig terjedő időszakának bemutatására jött létre.

MDK

A képkönyvtár gyűjtőköre - az Országos Széchényi Könyvtárban őrzött képanyagon túl - kiterjed a különféle gyűjteményekben őrzött magyar vagy magyar vonatkozású kódexekre, helytörténeti fotótárakra, képeslapokra, plakátokra és más képi (vagy képként szolgáltatott) dokumentumokra (pl. kéziratokra).

MúzeumDigitár

A MúzeumDigitár gyűjteménykezelő és publikációs rendszer egyrészt a múzeumok, köz- és magángyűjtemények mindennapi nyilvántartási és gyűjteménykezelési feladatait segíti, másrészt az interneten keresztül a gyűjteményekhez való hozzáférést, a gyűjtemények közötti átjárhatóságot biztosítja, lehetővé téve a digitalizált kulturális javak sokrétű felhasználását mind a szakma, mind a kutatók és más érdeklődők számára.

Száz szép kép

A "Száz szép kép" összeállítás elsődleges célja, hogy szöveggyűjteményt kínáljon a művészettörténetet tanítók és tanulók számára, háttérinformációkat nyújtson egy-egy mű jobb megértéséhez, és egyben felhívja a figyelmet a klasszikus magyar képzőművészet legismertebb vagy éppen méltatlanul elfeledett alkotásaira.

Zene:

A zenei adatbázisok a Zenei és számítógépes részleg honlapján találhatók.

Kvízek

Mozi

Kívánságkosár


Online elérhető adatbázis és e-könyvek


Filmes-téka

Kölcsönzés másképp

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Költőnk és kora

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Kölcsönzés járvány alatt

forrás: Fehérvár Médiacentrum

További videók

Könyvajánló

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje