Hírek, események

Szent István emlékek Rómában című dokumentumfilm és fotókiállítás bemutatója
Római emlékek Szent Istvánról
Filmvetítés és fotókiállítás


A Szent István-kultuszkörhöz tartozó, Rómában fellelhető emlékeket ismerhetik meg azok, akik április 5-én, 18 órakor ellátogatnak a Budai úti Tagkönyvtárba.  Kiállítják Simon Erika fotóriporter képeit és levetítik Vakler Lajos szerkesztő-riporter Szent István emlékek Rómában című dokumentumfilmjét. Bevezetőt mond Tóth Tamás esperes, és az est vendégei lesznek az alkotók is.
Székesfehérvár városa és a Fehérvár Médiacentrum megbízásából, valamint a székesfehérvári püspökség és civil szervezetek támogatásával Vakler Lajos és Simon Erika Szent István királyhoz kötődő emlékek után kutattak az örök városban. A megrendelők és az alkotók közös célja volt, hogy Szent István városa, Székesfehérvár is megismerje a szent királynak és családjának Rómában fellelhető emlékeit. Vakler Lajos, a film rendezője és Simon Erika, a fotók alkotója azzal a szándékkal indult el 2016 szeptemberében Rómába, hogy a film és a fotó eszközeivel, lehetőségeivel  megismertessék a nézőket,  érdeklődőket  a Szent István kultúrkörhöz kapcsolódó római,  magyar építészeti emlékekkel és felidézzék a dokumentumok segítségével a Szent István-kultusz jelenleg is fellelhető és látható értékeit Rómában.
Ahogyan arról a Székesfehérvár városportál is beszámolt, az alkotók a filmben és a fotókon egyaránt bemutatják a Szent István Házat, a Szent István Bazilikában található Magyarok Nagyasszonya Kápolnához fűződő emlékeket, továbbá a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyházban II. Szilveszter pápa sírdomborművét, mely a Szent Korona ajándékozását ábrázolja. Bepillanthatunk a Római Magyar Akadémia és a Pápai Magyar Egyházi Intézet épületébe, rácsodálkozhatunk az Apostoli Palotában Durante freskójára, amely II. Szilveszter pápa által Szent Istvánnak küldött korona átadását ábrázolja. Körbejárhatjuk a Santo Stefano Rotondot, felfedezhetjük a Szent István király legendájára utaló freskót, Szent László, Szent Imre, Árpád-házi Szent Margit domborművét, Lászai János sírját, s felidézhetjük máig érvényes üzenetét: „Róma mindannyiunk közös hazája”.
Negyvenperces a film, amelynek operatőre Preszter Elemér, vágója Szentmiklósi Dávid.  A film premiervetítését, díszbemutatóját 2017. január 20-án rendezték a fehérvári Városházán, ahol Simon Erika fotóiból öszeállított kiállítást is láthatott a közönség. A filmet és a fotókat több helyen is bemutatták, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban is láthatták az érdeklődők 2017 februárjában, áprilisban pedig a Köfém Művelődési Házban. 2017 májusában a Római Magyar Akadémián is levetítették a Szent István emlékek Rómában című dokumentumfilmet.  S – a teljesség igénye nélkül -- az alkotás szerepelt a Szent István Király Múzeum Filmmúzeumának programjában is.
A Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtára április 5-i estjén lehetőséget teremt arra, hogy a közönség újra találkozhasson az alkotókkal, újra megnézhesse a filmet, illetve azok, akik ezt korábban elmulasztották, most megtekinthessék. Simon Erika fotói a filmben szereplő építészeti emlékekről április 30-ig láthatók a könyvtárban.


További híreink

Tóth Andrea interaktív előadása

2019. június 5. 18.00

Akinek a madarak is Chopint énekelnek - Érdi Tamás története
É. Szabó Márta könyvbemutatója és Érdi Tamás virtuális koncertje

2019. június 1. 17.00

Dudás Zoltán okleveles masszázsterapeuta, a Mobilitás Egészség Klub ügyvezetője előadása

2019. május 17.
Berke Bianka Dóra párkapcsolati és szexuál tanácsadó, léleklátó előadása

2019. május 24.
Beszélgetés-sorozat Pap Csilla life coach, motivációs tréner, személyes fejlesztő, párkapcsolati mediátor vezetésével

2019. május 8.

A kívánságkosár működése nyáron szünetel. Szeptembertől újra várjuk javaslataikat!

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló