Hírek, események

Könyvtárunkban hozzáférhető az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum
A Vörösmarty Mihály Könyvtárban is hozzáférhető
az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum

Az adatbázis tartalma a városban 7 helyen, a könyvtár összes szolgáltatóhelyén elérhető.


Az EISZ Nemzeti Program keretében mostantól 40 intézményben vehetik igénybe az adatbázist az érdeklődők. Az intézmények kiválasztását hosszas szakmai egyeztetés és igényfelmérés előzte meg. A felhasználók több egyetemen, megyei könyvtárban, múzeumban és további kutatóhelyen érhetik el a szolgáltatást, amely kiemelten fontos forrás a 20. század történetének kutatásához.
Professzor Monok István, az MTA KIK főigazgatója elmonda: „a hozzáférés erősíti az intézmények történelmi és kulturális örökségünk megőrzésében vállalt szerepét, illetve a fiatal generációt korszerű, digitális környezetben megszólító közművelődési feladatát. Emellett elengedhetetlen és megkerülhetetlen forrás a helytörténeti kutatásokban is. A közgyűjteményeken – és különösen a megyei könyvtári hálózaton – keresztül a kutatók és szakértők mellett szélesebb felhasználói körhöz eljutva a szolgáltatás sokrétű felhasználásra ad lehetőséget.”
Az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívumot 1994-ben Steven Spielberg kezdeményezésére hozták létre.
Az USC SOÁ Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum több mint 55 ezer videóinterjút tartalmaz, amelyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő interjút tartalmaz a holokauszttal kapcsolatban. Az interjúk a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nemcsak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is. A tartalom kiegészül továbbá a ruandai, guatemalai és örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás emlékeit őrző speciális anyaggal is.

A szolgáltatás a beiratkozott olvasóink számára  ingyenes.
Az archívum az alábbi linken érhető el a VMK IP tartományán belül, a könyvtár összes szolgáltatóhelyén.
Belépés: http://vha.usc.edu/login

A használatához nem kell regisztrálni. (Continue as a quest)
Regisztrációval az oldalon (Register) lehetőség van találati halmazok megőrzésére. (Találati halmaznál: Save to project)

A részletes angol nyelvű használati útmutató:
A szervezet Youtube csatornája: https://www.youtube.com/user/USCShoahFoundation


További híreink

Megszületett a Fantasztikus karácsony irodalmi pályázat eredménye!

2019. december 19.

Fantasztikus karácsony

Beküldési határidő:
2019. december 8.

Eredeményhirdetés:
2019. december 19.

A 2019-2020-as tanév első félévében is várjuk iskolai csoportok jelentkezését könyvtári tematikus foglalkozásainkra.
Tematikus foglalkozásainkra óvodás csoportok jelentkezéseit várjuk - kézműveskedéssel, interaktivitással, játékos mesefeldolgozásokkal.

A 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet értelmében a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak újra látogathatják intézményünket.

Kvízek

Youtube

Kívánságkosár

Helyismeret


Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Internet Fiesta

forrás: Fehérvár Médiacentrum
További videók

Könyvajánló

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram