Hírek, események

Ásványok Fejér megyében
A legszebb példányokat mutatják be
Ásványgyűjtők kiállítása

 gg, szz

Az Év ásványát, a galenitot ismerhetik meg a látogatók azon a kiállításon, amely a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai úti Tagkönyvtárában látható, július végéig. A szebbnél szebb kristályokat a Székesfehérvári Ásványgyűjtők Köre mutatja be.
Ásványgyűjtő kör a TIT keretén belül évtizedek óta működött Székesfehérváron: a kilencvenes években aztán a szakkör újjászerveződött, új tagokkal bővült és a Videoton Oktatási Központba tette át székhelyét. Akkoriban Borsányi Zoltán tanár volt a vezetője. 2003 óta a kör A Szabadművelődés Házában működik – tudtuk meg a jelenlegi vezetőjétől, Sturcz Lászlótól:
-- A kör foglalkozásait – a nyári hónapok kivételével –kéthetente tartjuk. Jelenleg mintegy húsz tagunk van, az összejöveteleken 8-12 érdeklődő vesz részt rendszeresen, ők számítanak a „kemény magnak”. Általában ilyenkor jut idő arra, hogy megbeszéljük, ki hol járt, milyen új szerzeményekkel rukkol elő, de emellett mindig vannak előadások is: egy szakköri tagunk felkészül és számítógépes prezentációval, képekkel illusztrálva bemutat egy-egy érdekes ásványt vagy éppen fosszíliát – mesélte Sturcz László.
Persze, a lelkes ásványgyűjtők együtt is rendszeresen tesznek kirándulásokat. A működő vagy már bezárt bányákban és ezek meddőhányóin igyekeznek a legszebb kristályokat, ásványokat begyűjteni.  Sturcz László azt mondja, ezzel egyfelől ismeretterjesztésre, másfelől pedig értékmegőrzésre törekednek.
A kör az utóbbi időszakban minden évben kiállításon mutatja be az Év ásványát a fehérvári ásványbörzén és A Szabadművelődés Házában. A Tolnai utcai Tagkönyvtárban most először szerepelnek.
 A Magyarhoni Földtani Társulat tavaly ősszel már negyedik alkalommal rendezte meg az Év ásványa és az Év ősmaradványa szavazást. A résztvevők a három jelöltből a galenitet választották 2019. győztes ásványának.   A galenit neve latin eredetű. Jelentése: ólomérc vagy folyékony ólom salakja. Sötétszürke, fémes fényű ólom-szulfid, a leggyakoribb ólomásvány, így az ólom előállítása szempontjából a legfontosabb érc. Jellemző rá, hogy kocka vagy oktaéder formában kristályosodik – a nagyobb, 2,5 centiméteres kristályok sem ritkák. Könnyen oxidálódik.
A galenit hevítéséhez nincs szükség magas hőmérsékletre. Ezen tulajdonságának köszönhetően valószínűleg a galenit volt az első, fémkinyerésre használt érc.  Manapság felhasználása széleskörű: többek között akkumulátorok, lövedékek, ólomtartalmú ötvözetek készülnek belőle, savtartályokat bélelnek vele, sugárvédelemre használják. Régebben a vízvezetékek csövét is ólomból készítették.  (Az ólom azonban veszélyes anyag. A szervezetbe bejutva mérgezést okozhat, ezért a vízvezetékeket ma már rézből, PVC-ből és más műanyagokból készítik.)
A galenit különlegessége, hogy gyakran több ezüstöt tartalmaz, mint a különböző helyekről származó ezüstércek. A rómaiak hatékonyan nyerték ki az ezüstöt az olvasztott ólomból, csakúgy, mint az ókori görögök.
Az Év ásványa 2019 szavazás első helyezettje a gyűjtők számára is rendkívül becses darab. Minden gyűjtemény egyik büszkesége lehet, hiszen különleges fémes csillogása és szabályos kristályszerkezete mindenkit lenyűgöz.
A Tolnai utcai kiállítással kapcsolatosan Sturcz László elmondta: a szakkör tagjai a birtokukban lévő legszebb galenit-változatokat mutatják majd be. Az ásványok között akad magyarországi lelőhelyről való, de a többség Európa különböző tájairól – például Bulgáriából, Erdélyből – származik.
--Fejér megyében két helyen is működött egykor ólomércbánya: Szabadbattyánban és Pátka—Szűzváron, bár az utóbbi bányában később a fluorit bányászatára tértek át, amit szintén a kohászat hasznosít, mint olvadáspontot csökkentő anyagot. Emellett az országban Gyöngyösorosziban is működött mélyszintű ólomércbánya. Manapság a legkülönlegesebb darabokra a gyűjtők már inkább ásványbörzéken, ásványkereskedőknél tesznek szert. A régi bányák rekultivációja már megtörtént vagy folyamatban van és a meddőhányókon manapság nehéz igazán szép formájú, nagyobb méretű kristályokra bukkanni – mondta Sturcz László. – Ilyenkor pedig felértékelődnek a régi ásványgyűjtők 20-30 évvel ezelőtt talált darabjai. A kör tagjai ezért tartják fontosnak, hogy bemutassák egy-egy ásvány szépségét, és megőrizzék az utókornak a legszebb darabokat.
A szakkörben nincs geológus, mindenki hobbiból foglalkozik az ásványokkal, rendszeresen bővíti ezzel kapcsolatos ismereteit. A Tolnai utcai Tagkönyvtárban július végéig mindegy harminc szebbnél szebb galenitot állítanak ki.   
További híreink

Karácsonyi ajándékok készítése különböző tecnikák segítségével

2019. december 14.
 

Jány Tamás vetítéses előadása


2019. november 26.
Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?

2019. december 11.
Miben könnyítheti meg az életünket az internet és a számítógép?

2019. november 27.
Megtekinthető:
 
2019. november 26-tól
december 21-ig.


Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje

Várjuk javaslataikat decemberi kosarunkba.

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Olvasásmánia

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvtármozi szakmai napok Székesfehérváron

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Különleges kisgrafikák a könyvtárban

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106