Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Pedagógiai részleg

Nyitvatartás:

Kedd-péntek: 10.00-18.00

Cím:

8000 Székesfehérvár, Oskola utca 7. II. emelet

Térkép:

Telefon:

310-589

E-mail:

ped@vmk.hu

 

A szakkönyvtár a város és a megye lakosainak pedagógiai szakirodalommal és információval való ellátását kívánja biztosítani.

-    Tanítóknak és tanároknak

Megtalálják az egyes tantárgyak módszertanát, a tankönyvek, munkafüzetek, felmérők, gyakorló és fejlesztő feladatok sokaságát. Olvashatnak az iskolapolitikáról, a neveléstörténetről, az alternatív pedagógiákról, a dráma-, és a projektpedagógiáról. Könyveket találnak a nevelés részterületeiről: az egészségnevelésről, a környezeti, a szexuális, a családi életre nevelésről, a múzeumpedagógiáról, az olvasóvá nevelésről, az etikai nevelésről, konkrét példákkal. Számos könyvünk ad segítséget a magatartászavarok, az agresszió kezeléséhez, a konfliktusok megoldásához, a drogproblémák feltárásához. Sok kiadványunk segíti a tehetségek felismerését, a velük való bánásmód elsajátítását. Több könyvünk a minőségbiztosításhoz, az iskolavezetéshez, az integrációhoz ad segítséget. Könyvtárunkban az iskolai műsorok összeállítása sem probléma. A kötelező olvasmányok egy-egy példánya szintén kölcsönözhető könyvtárunkból.

Könyvajánló tanítóknak és tanároknak:
-    Fejlesztő pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak
Ajánljuk könyvtárunkat, mert az általános gyógypedagógiai alapműveken kívül, külön könyvek foglalkoznak az egyes fogyatékosságokkal, a kevésbé súlyos tanulási és magatartászavarokkal.  A könyvek nem csak a problémákat írják le, hanem fejlesztési feladatokat is tartalmaznak például a diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia, a pöszeség, a dadogás, a részképességek fejlesztése köréből. Sok dokumentumunk foglalkozik a hiperaktivitással és az autizmussal is.

Könyvajánló fejlesztő pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak:-    Óvónőknek
Érdemes eljönni a Pedagógiai Szakkönyvtárba, mert nagy példányszámban találhatók olyan kiadványok, amelyek a gyerekek fejlődésének mérését teszik lehetővé 3-6 éves korig. Ezek a füzetek ismertetik az adott életkorok fejlettségi szintjeit, valamint azokat a szinteket is, ahol a gyerek éppen tarthat. Csupán ki kell tölteni /nem a könyvtári példányt/ a megfelelő sorokat. Ez nagyban segíti az óvónő megfelelő szakmai adminisztrációját, amely során a gyermekek fejlődését követi. Ezzel a sorozattal többféle képességet lehet mérni: érzelmi, akarati, értelmi anyanyelvi képességeket, a testi és a motoros fejlettséget. Külön sorozat segíti az eredményes iskolakezdést, képességfejlesztő játékok sokaságából lehet választani.  Többféle óvodai programot ismertető kiadványaink vannak. Környezeti, néphagyományokra épülő, kommunikációra, anyanyelvi, mesékre, testi, stb. nevelésre alapuló programok között lehet választani. Nem hiányoznak a minőségbiztosítás az óvodában és az óvodavezetők feladatait segítő kiadványok sem.

Könyvajánló óvónőknek:-    Pedagógusjelölteknek
Ajánljuk könyvtárunk látogatását, mert a pedagógiai, pszichológiai, szociológiai tantárgyak drága, de fontos kötelező olvasmányai könyvtárunkból kölcsönözhetőek. Atkinson Pszichológiájától Cole Fejlődéslélektanáig, Bábosik Neveléselméletétől Pukánszky Neveléstörténetéig, Falus Didaktikájától Báthory Tanulók, iskolák - különbségek című könyvéig majdnem mindent megtalálnak a hallgatók. A tanítási gyakorlat során felhasználhatják tankönyveinket, munkafüzeteinket, felmérőlapjainkat, gyakorlófüzeteinket. A tanítóképzősöknek különösen nagy segítség az 1-4. osztályos óravázlatok. Nem csak a szakdolgozat megírásához nyújtanak segítséget a könyvtárosok a hallgatóknak, de a továbbképzéseken tanuló vagy portfóliót író pedagógusoknak is.

Könyvajánló pedagógusjelölteknek:-    Szülőknek
Számtalan neveléssel foglalkozó könyvet találnak könyvtárunkban az életkorhoz kapcsolódva vagy az adott problémát bemutatva megoldási javaslatokkal.  Népszerűek ezekben a témákban Bagdy Emőke, Popper Péter, Ranschburg Jenő, Vekerdy Tamás könyvei.
Pszichológiai könyvekből is nagy a választék, amelyek nem csupán az általános pszichológia és a fejlődéslélektan területére korlátozódnak, hanem mind a gyermek, mind a pedagógus személyiségismeretét, fejlesztését, problémák esetén a lelki egészség megőrzését szolgálják.


Könyvajánló szülőknek:

-    Könyv-és szakirodalom ajánlók
A pedagógusoknak és szülőknek rendszeresen részletes könyvajánlás készül a legújabb pedagógiai szakirodalomból.

2021. május
2019. január
2018. május
2018. január
2017. június
2017. március
2016. december
2016. október
2016. május
2016. február
2015. december
2015. szeptember
2015. május
2015. január
2014. november
2014. szeptember
2014. május
2014. március
2014. január

-    Diplomamunkák, pályamunkák
Felhívjuk a figyelmet a kiegészítő gyógytestnevelés szakos pedagógusok helyben használható diplomamunkáira is. A témák sokfélesége nem csak a testnevelést tanítóknak hasznos azáltal, hogy egyénre szabottan tudjanak segíteni a problémás tanulóknak, hanem másoknak is érdekesek lehetnek a témák. Gerincferdülés, lábproblémák, elhízás, asztma, szívbetegség, cukorbetegség, stb. bemutatása után az ezekhez kapcsolódó gyógyító tornák leírását is elolvashatjuk. Olyan, mintha egy rövid egészségügyi szakkönyvet olvasnánk segítő tornagyakorlatokkal.
Könyvtárunk a Lánczos Kornél Fizikaverseny pályamunkáit 1995-től őrzi:
http://web.t-online.hu/theiszgy/lancos/

-    Adatbázisok
Az EBSCO adatbázisa világ egyik legnagyobb angol nyelvű folyóirat adatbázisa. Beiratkozott olvasóink ingyenesen használhatják a könyvtárban. Az adatbázisok közül felhívjuk a pedagógusok figyelmét a szintén idegen nyelvű ERIC adatbázisra, amely 1.3 millió pedagógiai jellegű rekordot tartalmaz. A PAD az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum adatbázisa, amely 1989-től a neveléstudomány teljes magyar szakirodalmát és az idegen nyelvű pedagógiai és pszichológiai szakkönyveket 1975-től tárja fel. A két pedagógiai adatbázis szabadon hozzáférhető.

-   Linkgyűjtemény

E-book:

1. Kockás füzet (VAN KIÚT AZ OKTATÁSI KATASZTRÓFÁBÓL) lapozható változat
2. Kockás könyv (VAN KIÚT AZ OKTATÁSI KATASZTRÓFÁBÓL) lapozható változat


Az ismeretlen autizmus - Interjú Dr. Halász József gyermekpszichiáterrel  


Az OFI honlapján az alábbi linken a kísérleti és az újgenerációs tankönyvek teljes egészében olvashatóak. A tankönyvre rákeresés után a megtekintés szó alatt jelenik meg.
http://tankonyvkatalogus.hu/

 


Vissza az oldal tetejére

Hallgasson ránk!

Smartlibrary - Okoskönyvtár

Kvízek

Kívánságkosár

ARANYBULLA-WEBARCHÍVUM

Helyismeret


Filmes-téka

Értékmentés a kultúrában

forrás: Fehérvár Médiacentrum

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram