Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Hírek, események

Könyvbemutató

Jó ha van, de nem boldogít

Csóka Judit meseterapeuta új kötete

  gg

Megjelent Csóka Judit meseterapeuta, székesfehérvári pszichológus legújabb, harmadik könyve: ezúttal a világ népmeseirodalmából olyan történeteket válogatott össze, amelyek a pénzről szólnak. A  kötetet - amelynek címlapját ezúttal is Rófusz Kinga illusztrálta - a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában október 18-án, 17.30 órakor mutatják be. Csóka Judittal  a Corvina Kiadó vezetője, Király Levente beszélget.

Csóka Judit a Széna téri tagkönyvtárban rendszeres vendég: korábban ő vezette a gyerekeknek szóló Mesekuckó foglalkozásait, mostanában pedig Mesegeográfia címmel szakkört indított. Havonta mindig más és más nép egy-egy meséjével, kulturális sajátosságaival ismerteti meg a felnőtteket. Azt mondja, ezeken a foglalkozásokon persze inkább a közösségteremtés a cél, meg az, hogy az adott nép meséje révén alkalmat teremtsenek arra, hogy mindenkit érintő kérdésekről beszélgessenek, és olyankor  ki-ki saját magáról is vall…     

Így aztán természetes, hogy Csóka Judit eddig minden kötetét  a Széna téri Tagkönyvtárban mutatta be a közönségnek, ezúttal is így lesz. A székesfehérvári pszichológus nagyon sok helyen mesélt már: nem csak könyvtárakban, iskolákban tart foglalkozásokat, hanem kórházakban (onkológiai osztályokon, kardiológiai rehabilitáción), börtönben, anyaotthonban, nevelési tanácsadóban, hajléktalanszállón egyaránt megfordult már. Mesterének Boldizsár Ildikó mesekutatót tartja, akitől megtanulta, hogy a mesét nem olvasni, hanem mondani kell, és ami a legfőbb: mindig az adott helyzethez megfelelő mesét kell találni.  

-- A meseterapeuta feladata az, hogy olyan mesét válasszon, ami illeszkedik a hallgatóság érzéseihez, hangulatához, vagy éppen kapcsolódik a problémáikhoz – mondja Judit, aki a  kórházi osztályokon gyakorta tapasztalta, hogy a betegek olykor elkeserednek, mert nem mindig könnyű a gyógyulás, sokan visszakerülnek a kórházba. Újra jelentkezik a depresszió, visszatérnek a pánikrohamok, a kardiológiai betegek pedig, akik teljesítménykényszerben élnek, ismét túlhajtják magukat. Ezért aztán kinek-kinek érdemes terápiás célzattal mesélni: a mese megnyugtathat, lelassíthat, vigaszt nyújthat, támogathat a gyógyulásban. Az első kötetében -- amely 2017-ben jelent meg -- meséket közölt a gyógyulásról. A világ különféle tájairól származó népmese-gyűjtemény elsősorban a lehetőséget kínálja fel a betegeknek, hiszen kinek-kinek magának kell a történetek között a gyógyulását leginkább segítő, konkrét mesét megtalálnia.

A mese persze, kitűnő kapaszkodót jelenthet válságos élethelyzetekben is. Manapság, amikor egyre több a válás, érdemes volna a házaspároknak segítséget kérniük, ha úgy érzik, megfeneklett a kapcsolatuk. Ám a legtöbben nem fordulnak szakemberhez: sokszor szégyellik a problémájukat, úgy érzik, ez nem tartozik senkire. Ezt a helyzetet felismerve Csóka Judit összeállított egy másik mesegyűjteményt, amely a házasság kérdéskörét, az erről összegyűjthető tudást járja körül. Elvégre a mesékből áradnak régi tapasztalatok! Így a Mesék férjekről és feleségekről című kötetet végigolvasva ki-ki elmélázhat azon, hogyan képesek a régi mesék a kapcsolati válságokban is utat mutatni. A történetek arra nyújtanak példát, miként küzdenek meg a hetedhét országra szóló lakodalom után a problémákkal a mesehősök.  

-- Nagyon sokszor már a párválasztás sem sikeres, mert előfordul, hogy pusztán a külsőségek számítanak, nem az igazi értékek. Nem jó, ha egy szép nő csak afféle dísz a férfi oldalán, de a nők is rosszul dönthetnek, ha csak az a lényeg számukra, hogy a leendő férjnek pénze legyen. Ha nem a szerelem a legfontosabb, akkor hamar megromolhat a kapcsolat, és az ennek nyomán eluralkodó rossz hangulat is betegíti az embereket – mondja Csóka Judit, és hozzáteszi, a világ minden táján rengeteg népmese foglalkozik a házasságokkal, a párkapcsolatokkal:  

-- Találtam mesét a hűségről, a kitartásról, az egymás iránti lojalitásról, sőt a harcról is, hiszen sokszor magáért a kapcsolatért kell megküzdeni. De olyan mese is létezik, amely a bántalmazásról szól – arról a helyzetről, amikor nem lehet vállalni a kapcsolatot, menekülni kell. Azt gondoltam, hogy a kötetet olvasgatva talán magukra ismernek az emberek, és könnyebben találnak kiutat párkapcsolati gondjaikra. A fejezeteket is a különféle problémák szerint osztottam fel: az első részben a választásról olvashatunk meséket, aztán vannak történetek az oldásról és kötésről – amikor a fiatalok nem tudnak leválni a szüleikről. Majd arra is találunk példákat, amikor rivalizál egymással férj és feleség. Vagy amikor eltérő az értékrendjük, az egyik félen például eluralkodik a kapzsiság, és olyasmiket kíván az aranyhaltól, hogy még az is besokall: így a pár újra a kis kunyhóban találja magát. 

Ez a mese pedig szinte „elvezet” bennünket a frissen megjelent gyűjteményhez, ami a pénzről – megannyi öröm és bánat forrásáról – szól. Szokás a pénzt szükséges rossznak tekinteni: tény, a pénz az életünk része, akár akarjuk, akár nem. Csakhogy nem mindegy, hogy miféle viszonyban vagyunk vele. Az is baj, ha túlértékeljük a jelentőségét, de az is, ha könnyelműen bánunk vele. Van-e egyáltalán helyes viszonyulás a pénzhez? – erre keresett választ a mesék segítségével.

-- A szerkesztővel, Király Leventével beszéltünk arról, hogy már a párkapcsolatokról szóló gyűjteményben is akad néhány történet, amiben fontos szerepe van a pénznek, de ott másra esett a hangsúly. Ez a kötet, ami most jelent meg, teljes egészében a pénzről szól, és arról, miként viszonyuljunk hozzá – mondja Csóka Judit. – A kötet összeállításakor az a kép alakult ki bennem, hogy a mesék azt sugallják: aki kapzsiságában állandóan a pénzzel, annak hajszolásával foglalkozik, az egyáltalán nem boldog ember. Ezt a kötetet is több fejezetre osztottam – az egyik a pénz és a becsület viszonyáról szól: úgy tűnik, jobban jár, aki becsületes, mert aki úgy szerezte a vagyonát, hogy másnak kárt okozott, az a mese szerint előbb-utóbb megfizet mindenért. De a pénz és a szerzésvágy viszonyát vizsgálva az derül ki, hogy a kapzsiság egyenesen a halálba taszít: én a kapzsiságot önhatalmúlag szenvedélybetegségnek nyilvánítottam, mert a kapzsi ember elveszíti a kapcsolatait, elsorvadnak a barátságok…  A Nap hegye című mese mintha ma mindennél aktuálisabb volna. A szegény ember megelégszik a Nap hegyén megtalált néhány aranyröggel, de a kapzsi nem nyugszik, amíg még és még több aranyat nem gyűjt be, hiába figyelmezteti a madárka, hogy a Nap megégeti… És valóban, a felkelő Nap szénné égeti. Ha a klímaválságra, a globális felmelegedésre gondolunk, arra jutunk, hogy a régi mesemondók is tudták: nem szabad a természeti adottságokat kapzsi módon kihasználni, mert az pusztulást hoz. Van aztán fejezet a könyvben pénzről és az áldozatról: ezt olvasva megdől bennünk az a hit, hogy minden mesének csakis jó lehet a vége. Ebben a fejezetben kevés mese végződik azzal, hogy „boldogan éltek, amíg meg nem haltak… „ Azok, akik magukat áldozzák fel a pénzért, bizony nem lesznek boldogok: nem hagynak maguknak időt a pihenésre, a munka, a pénzszerzés miatt, és az erőfeszítésbe belepusztulnak, és szomorúvá, boldogtalanná teszik a családjukat is.  (Ezt a jelenséget – a mértékletesség hiányát gyakorta láttam magam is a különféle kórházi osztályokon.) Azután pedig a pénz és a hatalom összefüggéseit feltáró mesék is mintha a mai kort idéznék, annyira tükrözik hatalmon lévők gondolkodásmódját. De a kötetbe olyan meséket is beválogattam, amelyek azt sugallják, pénzen nem lehet mindent megvenni…

S hogy mik ezek a dolgok? Nos ez is kiderül majd a könyvtári beszélgetésen.



További híreink

Ezúttal az örmény-orosz Narine Abgarjan műveiről beszélgetünk. A Száz év magányhoz hasonlított, mágikus realizmussal átitatott műveiben mesteri szőttesként fonódik össze a rideg történelem és az életet átitató varázslat.

2024. június 10. (hétfő) 17:00

Meseföldrajz Csóka Judit meseterapeutával.
Ez alkalommal a szlovén mesék világába utazunk.

2024. május 27. (hétfő) 17:30

Családi rendezvény mesével, meséhez kapcsolódó játékos feladatokkal, társasjátékokkal.

2024. május 25. (szombat) 10:00-12:00 és 14:00-16:00

Japán kalligráfia kiállítás Adrián Lóránt műveiből

2024. május 2-től június 1-ig

Májusban Somogyi Irén vezetésével ollótartót varrunk. Anyagot és eszközöket a könyvtár biztosít.

2024. május 11. (szombat) 14:00-16:00

Hallgasson ránk!

Smartlibrary - Okoskönyvtár

Kvízek

Kívánságkosár

ARANYBULLA-WEBARCHÍVUM

Helyismeret


Filmes-téka

Értékmentés a kultúrában

forrás: Fehérvár Médiacentrum

TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00463

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Az én könyvtáram