Hírek, események

125 év Székesfehérváron az olvasók szolgálatában
Pillanatképek a könyvtár életéből
Fotók és érdekes történetek

gg, szz

125 éve jött létre közkönyvtár Székesfehérváron! Az évfordulóra jelent meg a 125 év az olvasók szolgálatában című képes album, amelyet április 15-én, 17 órakor mutatnak be a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermében. A könyvtár az estre várja az egykori és mai munkatársait, hűséges olvasóit, és azokat a könyvbarátokat, akik szeretnék megismerni az intézmény gazdag múltját, érdekes egyéniségeit.
Székesfehérvár törvényhatósági bizottsága 1893-ban arról határozott: megrendeli Jókai Mór összes munkáinak Nemzeti Díszkiadását, annak érdekében, hogy ez legyen a jövőben létesítendő közkönyvtár alapja. A gyűjtemény gondozásával a mindenkori főjegyzőt bízták meg. A könyvállomány folyamatosan gyarapodott, az olvasmányokat a főjegyzői iroda szekrényében tárolták, bárki böngészhette ezeket a hivatali időben. Később a könyvtár szakszerű rendezésére is sor került, azután átkerült a Szent Imre utcába, a lánylíceum megüresedett épületébe. Majd az 1950-es években került a Bartók Béla téri épületbe, de ezt hamar kinőtte… Ez persze a könyvtár hosszú históriájának csupán a kezdete. A közkönyvtár létrejöttének történetét hajdanán –a 100. évfordulóra - részletesen Kégli Ferenc írta meg. Ezért aztán a könyvtár úgy döntött, hogy az idén nem tudományos, könyvtárszakmai kiadvánnyal rukkol elő, hanem olyan kötettel, amelyet a szélesebb közönség is szívesen forgat majd.  A könyvtár helyismereti gyűjteménye ugyanis megannyi fotót őriz – köztük pedig szép számmal akadnak könyvtári felvételek is. A képeket az intézmény munkatársai, valamint hivatásos fotósok készítették, az 1950-es évektől kezdve.
A kiadvány felelős szerkesztője Szőnyegi Hajnalka a bevezetőben arról írt: a könyvtári eseményeket megörökítő fotókat már korábban feliratokkal látta el Escher Ilona és Hegedűs Éva. Ők a képek kapcsán már akkor felelevenítettek egy sereg különleges történetet. Így merült fel az ötlet, hogy  a fotókhoz a régi kollégák meséljenek egy-egy  érdekes sztorit. A könyvtárosok visszaemlékezéseiből és a könyvtári fotógyűjteményből  - amit olykor saját,  féltve őrzött képeikkel is kiegészítettek a munkatársak - megszületett az igényes album,  amelynek alcíme ez lett: Pillanatképek a Vörösmarty Könyvtár életéből.
A könyvbemutató esten Szőnyegi Hajnalka,  a Helyismereti és digitalizálási csoport vezetője, az album felelős szerkesztője, Hegedűs Éva nyugalmazott könyvtáros, a kötet szerkesztője, sok-sok fotó készítője, valamint Komlósi József könyvtáros – aki egy ideig  a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár vezetője is volt -  eleveníti fel a  múltat, a kötetben található fotók és a hozzájuk kapcsolódó érdekes sztorik tükrében.
Szó lesz egyebek között arról, hogy mit jelentett hajdanán az ablakos kölcsönzés, és mikor váltotta fel ezt a korszerű, szabadpolcos rendszer. Kitérnek arra is: mit őriztek hajdanán az úgynevezett zárt raktárban? Megtudhatjuk, miért fontos eszköz a teherlift, de arról is hallhatunk, hogy egykor autóval, sőt motorral is szállították a könyvtárosok a könyveket a kistelepülésekre.  Legendás kollégákról, a városi és a megyei  intézmény működését, arculatát  meghatározó könyvtárosokról is beszélnek a résztvevők. Kiderül, hogy akad olyan humoráról is közismert könyvtáros, aki még megírta élményeit, legkedvesebb történeteit, de az album megjelenését sajnos már nem érhette meg. Szó esik majd a jelentős könyvtári rendezvényekről, konferenciákról, emlékezetes író-olvasó találkozókról – hiszen az intézményben  nagyon sok jeles író megfordult – és az esten F. Dőry Magdolna versmondó jóvoltából – felelevenítik azoknak az alkotóknak az emlékét, akik kötődtek a megyéhez.
A résztvevők az albumban található, legérdekesebb fotók alapján mesélnek emlékeikről: néhány fontosabb képet kivetítőn láthat majd a közönség is.  Az egyik fénykép bemutatja azt a makettet, ami a 70-es évek elején tervezett új megyei könyvtár épületét ábrázolta – hiszen a könyvtár már akkor is helyhiánnyal küzdött.  Az épület soha nem készült el, de a  terv azóta el is avult: ma már egészen másféle könyvtárépületre volna szükség.  


További híreink

Kisprumik Anita Cserhát Szépirodalmi-díjas író, költő, festő irodalmi esttel egybekötött kiállításmegnyitója

2019. május 2.
A mór építészet
Frida Kahlo festőnő és díva
Spanyol románc -  komolyzene könnyedén

2019. május 11.
Csató József újságíró, író könyvbemutatója

2019. április 25.
Kreatív, vidám, szorgalmas könyvtárost keresünk, aki szívesen vállal határozott időre szóló kinevezést.

A pályázat benyújtásának határideje:
2019. május 8.

Bánfalvi Ágnes, Egri Kati, Piros Ildikó, Rátonyi Hajni, Zsurzs Kati, Kovács István
Az est háziasszonya Juhász Anna
2019. május 17.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Várjuk javaslataikat áprilisi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvajánló