Hírek, események

A helyismereti munka régen és maÖrökségünk, helyi értékeink

A Központi Könyvtár Helyismereti csoportja ismeretterjesztő sorozatot indít. A foglalkozásokon havonta sorra bemutatják azokat a különleges kincseket, dokumentumokat, amelyek révén feltárul szűkebb pátriánk, Székesfehérvár és Fejér megye múltja.
A Vörösmarty Könyvtár igen gazdag helyismereti gyűjteménnyel dicsekedhet: a könyveket, folyóiratokat használják, ismerik az olvasók, de akadnak olyan dokumentumtípusok, amelyekről eddig talán kevesebben szereztek tudomást. A helyismereti csoport gyakorta tart az oktatási intézmények számára is rendhagyó foglalkozásokat, amelyek igazi élményt jelentenek, a felfedezés örömét nyújtják a diákoknak. Ez adta az ötletet, hogy a Fejér megyei gyűjtemény anyagát a szélesebb közönséggel is megismertessék, népszerűsítsék körükben. A helyismereti gyűjtemény néhány évvel ezelőtt raktárral bővült, így a terem felújítása óta csoportokat is tudnak fogadni.
A most induló sorozat foglalkozásai kétórásak, az elméleti bevezetőt követően szórakoztató módon – feladványok, totók, puzzle-k – segítségével ismerkednek meg a résztvevők egy-egy dokumentumtípussal, sok egyéb mellett például a fantasztikus képeslapgyűjteménnyel, a különleges, régi fotókkal, plakátokkal, kisnyomtatványokkal. A foglalkozásokon ezúttal is számítanak a nyugdíjasokra és a fogyatékkal élőkre is – hiszen több civil szervezet révén ők is rendszeres, visszatérő vendégeknek számítanak a helyismereti csoportban.
Az első foglalkozáson, június 25-én, 15.30 órakor arról lesz szó, mi a helyismereti munka lényege, hogyan alakult ki a Vörösmarty Könyvtár gyűjteménye. A következő alkalmakon pedig az érdeklődők megismerhetik egyebek között a könyvtár gazdag képeslapgyűjteményét: a vetítéssel kiegészített foglalkozásokon virtuális sétát tehetnek Székesfehérváron és a megye településein.
A látogatók megismerhetik majd a könyvtár fotó- és plakátgyűjteményét, és kiderül az is, hogy miről vallanak a szórólapok, kisnyomtatványok. Szó esik a foglalkozásokon arról, hogy milyen volt a régmúlt sajtója, és miben térnek el ettől a mai idők lapjai, no meg arról, kiket tartanak számon a helyismereti gyűjteményben, kik azok a személyiségek, akikre büszke a város és a megye.
A foglalkozások ingyenesek, de előzetes regisztrációra szükség van. Bejelentkezni a programra a 22/312-684-es telefonszámon, a 26-os melléken lehet, 8 és 16 óra között.

További híreink

Táncbemutató, előadások, ételkóstoló

2018. október 5.


Programok hamarosan
A Helyismeret fotógyűjteményének bemutatása

2018. szeptember 24.


Emlékezzünk könyvtáros kollégánkra!
A kiállítást az Ösfehérvár Alkotóközösség vezetője
Sipos Mari nyitja meg

2018. szeptember 13.

Várjuk javaslataikat szeptemberi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Miért vágyik az ember a jóra? Schäffer Erzsébet előadása.

Barokk év 2018

Könyvajánló