Hírek, események

Akikre büszkék vagyunk
Jeles, neves emberek a katalógusban
Hasznos tanácsok a kereséshez

gg, szz


A Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási részlegében előadás-sorozaton  mutatják be azokat a forrásokat, dokumentumokat – egyebek között kisnyomtatványokat, fotókat, képeslapokat  -,  amelyek révén jobban, alaposabban  megismerheti a nagyközönség a megye történetét. A sorozat folytatásaként április 17-én, szerdán 15.30 órakor Farkas Edit és Kégli Ferenc tart előadást, Akikre büszkék vagyunk! címmel.  
A helyismereti részleg munkája roppant szerteágazó: feladatuk egyebek között a sajtófigyelés is. A napilapokat, hetilapokat, folyóiratokat vizsgálva gondosan rögzítik, ha rábukkannak valamelyik cikkben egy-egy olyan személyiségre, akinek van a megyéhez valamiféle kötődése. Külön katalógusban lehet rákeresni a megyéhez kötődő neves emberekre, mindazokra, akik a saját szakterületükön letettek valamit az asztalra, teljesítményükre méltán büszkék lehetünk – akadnak közöttük írók, színészek, képzőművészek, tanárok, mérnökök, papok egyaránt.
Farkas Edit azt mutatja meg az érdeklődőknek, hogyan lehet a könyvtárban, sőt, már a könyvtár honlapján, az internet segítségével otthon is tájékozódni egy-egy jeles személyiségről. Bemutatja a Fejér Megyei Életrajzi Lexikont, létrehozásának történetét, a felépítését, és a közönség megtudhatja, miféle érdekességeket lehet a lexikonból megtudni. De a hallgatóság megismerheti a könyvtár évfordulónaptárát is: ebben azok a neves személyiségek szerepelnek, akiknek az adott évben a születésük vagy a haláluk kerek évfordulójára emlékezünk. A honlapon az is szerepel, hogy miféle forrásanyagból tudhatunk meg részleteket a jeles személyiséggel kapcsolatban.  Kiderül továbbá, hogy milyen érdekességeket tartogat még a megyével kapcsolatban a honlap, és miként lehet a katalógusban további helyi információkra bukkanni.  
Kégli Ferenc vetítettképes előadásában arról beszél, mi van a könyvtári honlapon túl, miként lehet ismereteket szerezni különféle adatbázisokból. Mostanában igen divatossá vált a családkutatás, sokan keresik a gyökereiket, oldalági rokonságukat, ehhez is fontos segítséget, ötleteket kaphatnak az érdeklődők azzal kapcsolatosan, hogyan lehet elindulni, az adattárak segítségével tájékozódni.    További híreink

Kisprumik Anita Cserhát Szépirodalmi-díjas író, költő, festő irodalmi esttel egybekötött kiállításmegnyitója

2019. május 2.
A mór építészet
Frida Kahlo festőnő és díva
Spanyol románc -  komolyzene könnyedén

2019. május 11.
Csató József újságíró, író könyvbemutatója

2019. április 25.
Kreatív, vidám, szorgalmas könyvtárost keresünk, aki szívesen vállal határozott időre szóló kinevezést.

A pályázat benyújtásának határideje:
2019. május 8.

Bánfalvi Ágnes, Egri Kati, Piros Ildikó, Rátonyi Hajni, Zsurzs Kati, Kovács István
Az est háziasszonya Juhász Anna
2019. május 17.
A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Várjuk javaslataikat áprilisi kosarunkba.

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Könyvajánló