Hírek, események

Akikre büszkék vagyunk
Jeles, neves emberek a katalógusban
Hasznos tanácsok a kereséshez

gg, szz


A Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási részlegében előadás-sorozaton  mutatják be azokat a forrásokat, dokumentumokat – egyebek között kisnyomtatványokat, fotókat, képeslapokat  -,  amelyek révén jobban, alaposabban  megismerheti a nagyközönség a megye történetét. A sorozat folytatásaként április 17-én, szerdán 15.30 órakor Farkas Edit és Kégli Ferenc tart előadást, Akikre büszkék vagyunk! címmel.  
A helyismereti részleg munkája roppant szerteágazó: feladatuk egyebek között a sajtófigyelés is. A napilapokat, hetilapokat, folyóiratokat vizsgálva gondosan rögzítik, ha rábukkannak valamelyik cikkben egy-egy olyan személyiségre, akinek van a megyéhez valamiféle kötődése. Külön katalógusban lehet rákeresni a megyéhez kötődő neves emberekre, mindazokra, akik a saját szakterületükön letettek valamit az asztalra, teljesítményükre méltán büszkék lehetünk – akadnak közöttük írók, színészek, képzőművészek, tanárok, mérnökök, papok egyaránt.
Farkas Edit azt mutatja meg az érdeklődőknek, hogyan lehet a könyvtárban, sőt, már a könyvtár honlapján, az internet segítségével otthon is tájékozódni egy-egy jeles személyiségről. Bemutatja a Fejér Megyei Életrajzi Lexikont, létrehozásának történetét, a felépítését, és a közönség megtudhatja, miféle érdekességeket lehet a lexikonból megtudni. De a hallgatóság megismerheti a könyvtár évfordulónaptárát is: ebben azok a neves személyiségek szerepelnek, akiknek az adott évben a születésük vagy a haláluk kerek évfordulójára emlékezünk. A honlapon az is szerepel, hogy miféle forrásanyagból tudhatunk meg részleteket a jeles személyiséggel kapcsolatban.  Kiderül továbbá, hogy milyen érdekességeket tartogat még a megyével kapcsolatban a honlap, és miként lehet a katalógusban további helyi információkra bukkanni.  
Kégli Ferenc vetítettképes előadásában arról beszél, mi van a könyvtári honlapon túl, miként lehet ismereteket szerezni különféle adatbázisokból. Mostanában igen divatossá vált a családkutatás, sokan keresik a gyökereiket, oldalági rokonságukat, ehhez is fontos segítséget, ötleteket kaphatnak az érdeklődők azzal kapcsolatosan, hogyan lehet elindulni, az adattárak segítségével tájékozódni.    További híreink

Hosszú távra keresünk középfokú gazdasági végzettséggel pénztárost,
felsőfokú végzettséggel rendelkező gyermekkönyvtárost.


Leadási határidő:
2019. szeptember 13.


A tagkönyvtárak augusztus 31-ig szombatonként zárva tartanak.
Szabados Ágnes "Nincs időm olvasni” kihívásához kapcsolódó olvasókörünk következő találkozójának közös olvasmánya
Kosztolányi Dezső: Édes Anna.

2019. június 27. 16.30
Meghívottak
Szőcs Sarolta a másolat készítője és Sebestyén István a Magyar Rekord Egyesület elnöke

2019. június 13.

A kívánságkosár működése nyáron szünetel. Szeptembertől újra várjuk javaslataikat!

EFOP-3.7.3-16-2017-00106

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Könyvajánló