Hírek, események

Érdi Tamás története

Már kisfiúként hihetetlenül vonzódott a hangokhoz
Érdi Tamás és a család története

 gg, szz

Akinek a madarak is Chopint énekelnek címmel, fia, Érdi Tamás zongoraművész történetét írta meg könyvében É. Szabó Márta. A kötetet a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárában mutatják be, június 1-jén, 17 órakor. Virtuális koncerttel  adnak  ízelítőt Érdi Tamás művészetéből, mert természetesen ő is elkíséri édesanyját a bemutatóra.

Az idősebbek bizonyára emlékeznek még a Magyar Televízió közkedvelt Cimbora című sorozatára, amelynek létrehozója, szerkesztője, É. Szabó Márta volt. Benedek Elek író, a legendás mesélő hajdani Cimbora című újságja adta számára az ötletet, hogy – a régi lap mintájára -- készüljön igényes irodalmi televíziós műsor a gyermekek számára. Hétről hétre  Az 1970-es években hétről hétre a leghíresebb írókkal, költőkkel, képzőművészekkel, no és neves színészekkel mutatták be a magyar irodalom gyöngyszemeit, regény- és novellarészletek, versek, megzenésített versek szórakoztatták a gyerekeket… Persze, É. Szabó Márta nevéhez sok más műsor is fűződik: az Aprók tánca és az Énekelt versek is közkedvelt volt a nézők körében.  Olyan előadók népszerűsítését segítette, mint Sebő Ferenc, Sebestyén Márta, Cseh Tamás vagy éppen a Kaláka együttes. Különös figyelmet fordított az ifjú tehetségek bemutatására.  Irodalmi, képzőművészeti és zenei műsoraival is sokat tett a  kultúra megmentéséért. Emellett forgatókönyvet  írt A kárókatonák még nem jöttek vissza című tévéfilmhez, amely Gion Nándor regénye alapján készült.  A Magyar Televízióból 1998-ban őt is eltávolították, a Duna Televízióhoz távozott külsős munkatársként, és oda vitte a Cimbora műsort is. Nyugdíjba vonulása után sem hagyta abba: a Cimbora Alapítvánnyal országos sorozatokat indított, főleg komolyzenei, irodalmi, játékos foglalkozásokat.

É. Szabó Márta fia,  Érdi Tamás zongoraművész, akinek koncertprogramját É. Szabó Márta is igyekezett úgy alakítani, hogy abban mindig bemutatkozási lehetőséget kapjanak fiatal tehetségek is. É. Szabó Márta televíziós munkája mellett különleges feladatot kapott a sorstól, amikor fia, Tamás megszületett. Hónapokig küzdöttek a koraszülött  kisfiú életéért az orvosok, és amikor végre túljutott a nagy krízisen,  a családnak azzal kellett szembesülnie: Tamás nem lát.

Könyvében É. Szabó Márta felidézi közös történetüket, ami példát mutathat a sorstársaknak is. Férjével, Érdi Sándor televízióssal mindent megtettek Tamásért. Kezdetben azért, hogy Amerikában megoperálhassák –a műtét ugyan nem adta vissza a látását, de legalább megszabadította a fájdalmaktól. Amikor pedig kiderült, hogy fiuk vakon éli majd le az életét, arra törekedtek, hogy minél jobban fejlődhessen, kibontakoztathassa zenei tehetségét – és teljes életet élhessen. É. Szabó Márta könyve persze attól (is) izgalmas olvasmány, hogy az egész családról szól. A kötetben olvashatjuk Érdi Sándor és É. Szabó Márta találkozásának, szinte egyetlen pillanat alatt fellobbanó szerelmének, kapcsolatuknak egész históriáját – amit Tamás képességeinek kibontakoztatása, elindítása a művészi pályán csak még szorosabbra font, miközben együtt nevelték Márta előző házasságából származó kiskamasz fiait is. Kiderül, hogy a Kádár-rendszerben egyáltalán nem volt könnyű megszervezni egy amerikai műtétet, hát még egy egész műtét-sorozatot! Sokan segítettek, itthon és az Egyesült Államokban egyaránt, É. Szabó Márta arról is ír: tudja, hogy televíziósként (az összeköttetéseik révén) kivételezett helyzetben voltak, amikor Tamás bajára igyekeztek megoldást találni.  A történetbe időnként bele-beleszól a férj, Érdi Sándor is, aki éppen Tamás születése, amerikai operációja idején készítette a legendás, nagy port kavart Stúdió című kulturális magazint, ami miatt rezgett a léc, Aczél György is behívatta… Megismerhetjük a közkedvelt televíziósok életét, munkáját, közben követhetjük a folyamatot, ahogyan kiderül: Tamás már kisfiúként hihetetlenül vonzódik a hangokhoz, méghozzá igen sokféléhez! A tenger morajlása éppúgy vonzza, mint a gépek zaja, no és persze beleszeret a legkülönbözőbb dallamokba, belefeledkezik Chopin-keringőkbe és Mozart Varázsfuvolájába… Majd rátalál a hangszerre, ami egy életre megbabonázza: a zongorára. A  könyvben nyomon követhetjük a legfontosabb fordulópontokat –amint Tamás (és az édesanyja) bejárja a világ nagy koncerttermeit, szó esik nagy sikerekről és a család nagy veszteségeiről, érzelmi megpróbáltatásairól egyaránt…

Hogyan él ma Érdi Tamás zongoraművész? Ez is – és még sok minden más is – kiderül a Budai úti Tagkönyvtárban, a kötet bemutatóján. É. Szabó Márta úgy érezte, meg kellett írnia ezt a történetet, hogy másoknak is segítsen, bátorítást adjon. Ahogy írja, számára is sokat jelentett a biztatás, amit a legendás focista mondott neki, amikor röviddel Tamás születése után meglátogatták Érdiéket: „Nem cserélném el tíz látóért a vak fiamat!” – jelentette ki Csikar. É. Szabó Márta akkor kételkedett a mondat őszinteségében.

Ma már nagyon is tudja, Sándor Csikar komolyan beszélt.

További híreink

Francia beszélgetős klub Varga Judit Aida vezetésével.

2020. február 26.

Lovas Eszter minősített jógaoktató ingyenes órái.

2020. február 13.

Beszélgetés-sorozat Pap Csilla mediátor vezetésével.

Áldozatszerep 2.

2020. február 5.

Budai úti Tagkönyvtárunkban szépkorúaknak szervezünk fejlesztő foglalkozást

2020. január 28.

Beszédcentrikus francia nyelvoktatás Varga Judit Aida vezetésével

2020. február 12.

Az én könyvtáram


A "Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek" című program országos hatókörű könyvtári projektje

Várjuk javaslataikat januári kosarunkba.

Online elérhető adatbázis és e-könyvek

Filmes-téka

Olvasásmánia

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Könyvtármozi szakmai napok Székesfehérváron

forrás: Fehérvár Médiacentrum

Különleges kisgrafikák a könyvtárban

forrás: Fehérvár Médiacentrum


További videók

Könyvajánló

EFOP-3.7.3-16-2017-00106